Koreańska kanapka egg drop w stylu bulgogi
Koreańska kanapka egg drop w stylu bulgogi

Koreańska kanapka egg drop w stylu bulgogi

Czas ogółem 20 min
12 min Czas przygotowania
8 min Czas gotowania
10 min Czas marynowania

Koreański hit, który sprawdza się nie tylko na śniadanie, to połączenie puszystej jajecznicy, delikatnej, słodkiej brioszki, wołowiny premium i aromatycznego sera - a wszystko to z dodatkową nutą pikantności.

Składniki

2 porcj(e/i)
200 g
polędwicy wołowej
4 łyżeczki
oleju roślinnego
1 łyżka
prażonego sezamu
2 łyżki
lekkiego majonezu
2 
kromki brioszki lub chleba mlecznego (grubo pokrojone, 6-8 cm)
4 
liście zielonej sałaty (np. Lollo Bionda, sałaty rzymskiej lub lodowej)
4 
jajka
2 łyżki
twarogu
 ½ łyżeczki
brązowego cukru
świeżo zmielony pieprz
2 
plasterki sera (np. cheddara)
Wartości odżywcze (na porcję)3.265 kJ / 781 kcal
42,7 gTłuszcz
53,9 gBiałko
43 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

200 g polędwicy wołowej – 3 łyżki Sos Teriyaki BBQ z miodem Kikkoman1 łyżka prażonego sezamu – 1 łyżka oleju roślinnego

Polędwicę osusz i pokrój w cienkie paski. Wymieszaj z 3 łyżkami Sosu Teriyaki z miodem Kikkoman i marynuj przez około 10 minut. Smaż na rozgrzanym oleju na dużej patelni z nieprzywierającą powłoką przez 2-3 minuty. Wymieszaj z sezamem.

Krok 2

2 łyżki lekkiego majonezu – 1 łyżka Sos Teriyaki BBQ z miodem Kikkoman2  kromki brioszki lub chleba mlecznego (grubo pokrojone, 6-8 cm) – 4  liście zielonej sałaty (np. Lollo Bionda, sałaty rzymskiej lub lodowej)

Przygotuj sos, mieszając majonez z 1 łyżką Sosu Teriyaki z miodem Kikkoman. Przekrój wzdłuż kromkę brioszki lub chleba, nie przecinając jej do końca. Posmaruj około dwóch trzecich wewnętrznej powierzchni cienką warstwą sosu. Umyj i osusz sałatę.

Krok 3

4  jajka – 2 łyżki twarogu –  ½ łyżeczki brązowego cukru – 1 łyżka Sos Teriyaki BBQ z miodem Kikkoman – świeżo zmielony pieprz – 1 łyżeczka oleju roślinnego

Jajka ubijaj z twarogiem, cukrem i 1 łyżką Sosu Teriyaki z miodem Kikkoman, aż masa będzie lekka i zwiewna. Dopraw pieprzem i smaż na rozgrzanym oleju na małej patelni z nieprzywierającą powłoką, aż nabierze puszystości.

Krok 4

2 łyżeczki Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman1 łyżeczka Pikantny sos z papryką chili do Kimchi Kikkoman2  plasterki sera (np. cheddara)

Na dressing wymieszaj Olej sezamowy Kikkoman z Sos z chili do kimchi Kikkoman. Napełnij chleb sałatą, wołowiną, jajkiem i serem.

Krok 5

W razie potrzeby owiń dolną połowę kanapek papierem do pieczenia. Udekoruj pozostałym sosem, skrop dressingiem i podawaj.

Wskazówka:

Zamiast wołowiny możesz użyć świeżo grillowanego fileta z łososia lub krewetek - kanapka będzie tak samo pyszna!

ID przepisu: 1542

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

200 g polędwicy wołowej – 3 łyżki Sos Teriyaki BBQ z miodem Kikkoman1 łyżka prażonego sezamu – 1 łyżka oleju roślinnego

Polędwicę osusz i pokrój w cienkie paski. Wymieszaj z 3 łyżkami Sosu Teriyaki z miodem Kikkoman i marynuj przez około 10 minut. Smaż na rozgrzanym oleju na dużej patelni z nieprzywierającą powłoką przez 2-3 minuty. Wymieszaj z sezamem.

2 łyżki lekkiego majonezu – 1 łyżka Sos Teriyaki BBQ z miodem Kikkoman2 kromki brioszki lub chleba mlecznego (grubo pokrojone, 6-8 cm) – 4 liście zielonej sałaty (np. Lollo Bionda, sałaty rzymskiej lub lodowej)

Przygotuj sos, mieszając majonez z 1 łyżką Sosu Teriyaki z miodem Kikkoman. Przekrój wzdłuż kromkę brioszki lub chleba, nie przecinając jej do końca. Posmaruj około dwóch trzecich wewnętrznej powierzchni cienką warstwą sosu. Umyj i osusz sałatę.

4 jajka – 2 łyżki twarogu – ½ łyżeczki brązowego cukru – 1 łyżka Sos Teriyaki BBQ z miodem Kikkoman – świeżo zmielony pieprz – 1 łyżeczka oleju roślinnego

Jajka ubijaj z twarogiem, cukrem i 1 łyżką Sosu Teriyaki z miodem Kikkoman, aż masa będzie lekka i zwiewna. Dopraw pieprzem i smaż na rozgrzanym oleju na małej patelni z nieprzywierającą powłoką, aż nabierze puszystości.

2 łyżeczki Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman1 łyżeczka Pikantny sos z papryką chili do Kimchi Kikkoman2 plasterki sera (np. cheddara)

Na dressing wymieszaj Olej sezamowy Kikkoman z Sos z chili do kimchi Kikkoman. Napełnij chleb sałatą, wołowiną, jajkiem i serem.

W razie potrzeby owiń dolną połowę kanapek papierem do pieczenia. Udekoruj pozostałym sosem, skrop dressingiem i podawaj.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04
05

Inspirujące przepisy

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.