Pikantny gorący kociołek kimchi i pomidorami
Pikantny gorący kociołek kimchi i pomidorami

Pikantny gorący kociołek kimchi i pomidorami

Czas ogółem 35 min
15 min Czas przygotowania
10 min Czas gotowania

Prosty przepis na gorący kociołek na bazie popularnych europejskich składników. Lekko kwaskowate pomidory, pikantny Sos z chili do kimchi Kikkoman, wędzony boczek, kiełbaski i roztopiony ser składają się na bogactwo smaku umami. Ten hot pot szybko się przyrządza i doskonale się nim dzieli - a wszystko przy jednym stole.

Składniki

4 porcj(e/i)
8 
plastrów boczku
2 
główki cykorii
120 g
brokułów
1 
cebula
2 
pomidory
1 
czerwona papryka
150 g
grzybów (np. enoki, pieczarki, boczniaki królewskie)
8 
kiełbasek
150 g
pielmieni lub ravioli
100 g
startego sera (np. parmezan lub mozzarella)

Baza zupy:

500 ml
bulionu drobiowego
400 g
krojonych pomidorów z puszki
50 ml
białego wina

Wartości odżywcze (na porcję)

3.059 kJ / 731 kcal
49,5 gTłuszcz
37,2 gBiałko
33,3 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

2  główki cykorii – 8  plasterków boczku – 120 g brokułów – 1  cebula – 2  pomidory – 1  czerwona papryka – 150 g grzybów (np. enoki, pieczarki, boczniaki) – 8  kiełbasek

Cykorię przekrój wzdłuż na ćwiartki i owiń każdy kawałek plasterkiem boczku. Brokuły podziel na różyczki wielkości kęsa. Pokrój cebulę i każdego pomidora na 8 ćwiartek. Paprykę pokrój wzdłuż w paski. Oczyść grzyby, większe przekrój na pół (pieczarki lub boczniaki) i podziel enoki na kawałki. Kiełbaski przekrój na pół.

Krok 2

500 ml bulionu drobiowego – 400 g krojonych pomidorów z puszki – 50 ml białego wina – 4 łyżki Pikantny sos z papryką chili do Kimchi Kikkoman

Połącz w garnku bulion drobiowy, pomidory z puszki, białe wino i Sos z chili do kimchi Kikkoman. Doprowadź do wrzenia, aby uzyskać bazę zupy.

Krok 3

Do bazy zupy z kroku 2 dodaj zawiniętą w boczek cykorię, brokuły, cebulę, pomidory, paprykę, grzyby i kiełbaski z kroku 1. Ponownie doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj na wolnym ogniu, aż warzywa zmiękną, a kiełbaski się ugotują.

Krok 4

150 g pielmieni lub ravioli – 100 g startego sera (np. parmezanu lub mozzarelli)

Do końcówki zupy dodaj pielmieni lub ravioli i gotuj na wolnym ogniu, aż zmiękną. Posyp startym serem, aby uzyskać bogaty i kremowy smak.

Wskazówka

Gorący kociołek możesz dowolnie modyfikować, na przykład używając dowolnych pierogów lub zamieniając ser na śmietanę. Aby nadać potrawie morski smak, zastąp kiełbaski i boczek mieszanką mrożonych owoców morza (150 g).

ID przepisu: 1628

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

2 główki cykorii – 8 plasterków boczku – 120 g brokułów – 1 cebula – 2 pomidory – 1 czerwona papryka – 150 g grzybów (np. enoki, pieczarki, boczniaki) – 8 kiełbasek

Cykorię przekrój wzdłuż na ćwiartki i owiń każdy kawałek plasterkiem boczku. Brokuły podziel na różyczki wielkości kęsa. Pokrój cebulę i każdego pomidora na 8 ćwiartek. Paprykę pokrój wzdłuż w paski. Oczyść grzyby, większe przekrój na pół (pieczarki lub boczniaki) i podziel enoki na kawałki. Kiełbaski przekrój na pół.

500 ml bulionu drobiowego – 400 g krojonych pomidorów z puszki – 50 ml białego wina – 4 łyżki Pikantny sos z papryką chili do Kimchi Kikkoman

Połącz w garnku bulion drobiowy, pomidory z puszki, białe wino i Sos z chili do kimchi Kikkoman. Doprowadź do wrzenia, aby uzyskać bazę zupy.

Do bazy zupy z kroku 2 dodaj zawiniętą w boczek cykorię, brokuły, cebulę, pomidory, paprykę, grzyby i kiełbaski z kroku 1. Ponownie doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj na wolnym ogniu, aż warzywa zmiękną, a kiełbaski się ugotują.

150 g pielmieni lub ravioli – 100 g startego sera (np. parmezanu lub mozzarelli)

Do końcówki zupy dodaj pielmieni lub ravioli i gotuj na wolnym ogniu, aż zmiękną. Posyp startym serem, aby uzyskać bogaty i kremowy smak.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.