

Pikantny gorący kociołek kimchi i pomidorami
Prosty przepis na gorący kociołek na bazie popularnych europejskich składników. Lekko kwaskowate pomidory, pikantny Sos z chili do kimchi Kikkoman, wędzony boczek, kiełbaski i roztopiony ser składają się na bogactwo smaku umami. Ten hot pot szybko się przyrządza i doskonale się nim dzieli - a wszystko przy jednym stole.
Składniki
Baza zupy:
Wartości odżywcze (na porcję)
3.059 kJ / 731 kcalPrzygotowanie
Krok 1

2 główki cykorii – 8 plasterków boczku – 120 g brokułów – 1 cebula – 2 pomidory – 1 czerwona papryka – 150 g grzybów (np. enoki, pieczarki, boczniaki) – 8 kiełbasek
Cykorię przekrój wzdłuż na ćwiartki i owiń każdy kawałek plasterkiem boczku. Brokuły podziel na różyczki wielkości kęsa. Pokrój cebulę i każdego pomidora na 8 ćwiartek. Paprykę pokrój wzdłuż w paski. Oczyść grzyby, większe przekrój na pół (pieczarki lub boczniaki) i podziel enoki na kawałki. Kiełbaski przekrój na pół.
Krok 2

500 ml bulionu drobiowego – 400 g krojonych pomidorów z puszki – 50 ml białego wina – 4 łyżki Pikantny sos z papryką chili do Kimchi Kikkoman
Połącz w garnku bulion drobiowy, pomidory z puszki, białe wino i Sos z chili do kimchi Kikkoman. Doprowadź do wrzenia, aby uzyskać bazę zupy.
Krok 3

Do bazy zupy z kroku 2 dodaj zawiniętą w boczek cykorię, brokuły, cebulę, pomidory, paprykę, grzyby i kiełbaski z kroku 1. Ponownie doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj na wolnym ogniu, aż warzywa zmiękną, a kiełbaski się ugotują.
Krok 4

150 g pielmieni lub ravioli – 100 g startego sera (np. parmezanu lub mozzarelli)
Do końcówki zupy dodaj pielmieni lub ravioli i gotuj na wolnym ogniu, aż zmiękną. Posyp startym serem, aby uzyskać bogaty i kremowy smak.
Wskazówka
Gorący kociołek możesz dowolnie modyfikować, na przykład używając dowolnych pierogów lub zamieniając ser na śmietanę. Aby nadać potrawie morski smak, zastąp kiełbaski i boczek mieszanką mrożonych owoców morza (150 g).
ID przepisu: 1628
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej



















