Obniżona zawartość soli – więcej smaku, mniej soli

To fakt: spożywanie zbyt dużej ilości soli jest po prostu niezdrowe. Zwiększa ryzyko nadciśnienia tętniczego i chorób sercowo-naczyniowych. Pięć gramów lub płaska łyżeczka soli dziennie to maksymalne zalecane spożycie według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO).

Chcesz ograniczyć spożycie soli, ale nie uśmiecha ci się rezygnowanie z solenia potraw? Żaden problem! Wybierz naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman. Jego prozdrowotne właściwości badamy już od dziesiątek lat. Czego się dowiedzieliśmy? Że stosowanie sosu sojowego obniża zawartość soli w jedzeniu średnio o 30 procent. Tę rewelacyjną wiadomość potwierdzają badania przeprowadzone przez Wageningen UR Food & Biobased Research*.

Zachowaj smak

W rzeczywistości wszystkie sosy sojowe zawierają dużą ilość soli. To cecha nierozerwalnie związana z tym produktem. Jednakże sosy w stylu japońskim, takie jak naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman, zawierają zwykle mniej soli niż sosy chińskie. Używanie sosu sojowego jako przyprawy sprawia, że nie musisz już dodatkowo solić jedzenia - dlatego ogólne spożycie soli nie powinno wzrosnąć. Najłatwiejszym sposobem, aby zyskać pewność, że nie dodajesz zbyt dużo soli, jest odmierzenie ilości sosu sojowego, którą chcemy użyć, zamiast wlewanie sosu prosto z butelki - ‚„na oko”.

Problemy zdrowotne związane z nadmiernym spożyciem soli to wyzwanie, któremu muszą stawić czoła zachodnie diety. Dlatego właśnie Kikkoman produkuje między innymi sos sojowy o obniżonej zawartości soli, który zawiera o 43% mniej soli niż oryginalny, naturalnie warzony sos sojowy. To świetny wybór dla tych, którzy chcą jeszcze bardziej ograniczyć spożycie soli.

Umami to podstawa

Stosowanie sosu sojowego w zastępstwie soli absolutnie nie oznacza, że smak potrawy będzie mniej wyrazisty. Wręcz przeciwnie - naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman podkreśla i intensyfikuje smak jedzenia. Ale jak to możliwe, że zawartość soli w sosie sojowym można obniżyć? To zasługa Umami, które ma niezwykłą właściwość wydobywania głębi smaku. Sos sojowy naturalnie obfituje w Umami, a to właśnie Umami pozwala nam poczuć słoność potrawy.

*Wyniki badania zostały opublikowane pod tytułem „Akceptowalne optymalne obniżenie zawartości soli w kulturach” (R. Shimojo et al.) w „Agro Food Industry Hi Tech”, nr 25 (3), maj/czerwiec 2014 r. Tekst całego badania możesz przeczytać online.

Odkryj więcej

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy. Brzmi dobrze?

Do newslettera