Obniżona zawartość soli – więcej smaku, mniej soli
To fakt: spożywanie zbyt dużej ilości soli jest po prostu niezdrowe. Zwiększa ryzyko nadciśnienia tętniczego i chorób sercowo-naczyniowych. Pięć gramów lub płaska łyżeczka soli dziennie to maksymalne zalecane spożycie według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO).
Chcesz ograniczyć spożycie soli, ale nie uśmiecha ci się rezygnowanie z solenia potraw? Żaden problem! Wybierz naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman. Jego prozdrowotne właściwości badamy już od dziesiątek lat. Czego się dowiedzieliśmy? Że stosowanie sosu sojowego obniża zawartość soli w jedzeniu średnio o 30 procent. Tę rewelacyjną wiadomość potwierdzają badania przeprowadzone przez Wageningen UR Food & Biobased Research*.
Zachowaj smak
W rzeczywistości wszystkie sosy sojowe zawierają dużą ilość soli. To cecha nierozerwalnie związana z tym produktem. Jednakże sosy w stylu japońskim, takie jak naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman, zawierają zwykle mniej soli niż sosy chińskie. Używanie sosu sojowego jako przyprawy sprawia, że nie musisz już dodatkowo solić jedzenia - dlatego ogólne spożycie soli nie powinno wzrosnąć. Najłatwiejszym sposobem, aby zyskać pewność, że nie dodajesz zbyt dużo soli, jest odmierzenie ilości sosu sojowego, którą chcemy użyć, zamiast wlewanie sosu prosto z butelki - ‚„na oko”.
Problemy zdrowotne związane z nadmiernym spożyciem soli to wyzwanie, któremu muszą stawić czoła zachodnie diety. Dlatego właśnie Kikkoman produkuje między innymi sos sojowy o obniżonej zawartości soli, który zawiera o 43% mniej soli niż oryginalny, naturalnie warzony sos sojowy. To świetny wybór dla tych, którzy chcą jeszcze bardziej ograniczyć spożycie soli.
Odkryj więcej