

Sekret Jakości Sosu Sojowego Kikkoman
Jakość, niezawodność, smak i, oczywiście, obsypany nagrodami dozownik – jest wiele powodów, dla których naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman pozostaje ulubieńcem zarówno profesjonalnych szefów kuchni, jak i kucharzy-amatorów na całym świecie. Odkryj, co sprawia, że sos sojowy Kikkoman ma tylu fanów!

Naturalne składniki
Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman powstaje z czterech starannie dobranych składników: wody, soi, pszenicy i soli. Ziarna soi, których używamy, są wolne od GMO.

Żadnych sztucznych dodatków
Do stworzenia naszego czystego, pysznego sosu sojowego nie potrzeba żadnych sztucznych dodatków, takich jak wzmacniacze smaku, barwniki czy konserwanty, a wyłącznie wysokiej jakości naturalnych składników.

Złożony aromat
W procesie warzenia sosu sojowego powstaje około 300 różnych związków zapachowych, takich jak wanilia, owoce, whisky czy kawa. Razem tworzą wyjątkowy, charakterystyczny bukiet aromatyczny gotowego sosu.
Wyjątkowo wysoka zawartość białka/azotu
Na rynku japońskim sosy sojowe klasyfikuje się zgodnie z całkowitą zawartością azotu/białka według wytycznych Japanese Agricultural Standard (JAS). Stopień jakości sosu sojowego wskazuje, jaką ma on zawartość Umami. Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman zawiera aż 10 g białka w 100 ml, co plasuje go wśród sosów sojowych „specjalnej jakości”.
Stopnie jakości | Azot g/100ml | Białko g/100ml |
Specjalna jakość | >1.50 | >9.38 |
Wysoka jakość | >1.35 | >8.44 |
Standardowa jakość | >1.20 | >7.50 |

Przejrzysta, czerwono-brązowa barwa
Wyjątkowy kolor naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman to efekt tak zwanej „reakcji Maillarda”. Dwa lub trzy miesiące po rozpoczęciu procesu warzenia glukoza i inne cukry wchodzą w reakcję z aminokwasami, tworząc brązowy pigment zwany melanoidyną. To właśnie ona nadaje sosowi sojowemu jego piękny, charakterystyczny kolor.

Aromat, wygląd i zapach
Czy wiesz, że aromat i kolor naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman stają się jeszcze intensywniejsze po jego podgrzaniu? Co równie ciekawe, sos sojowy Kikkoman ma wpływ na walory świeżych składników. Zamarynuj rybę lub owoce morza w sosie sojowym i przekonaj się, ile smaku zyskają!

Wyprodukowany w Europie
Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman jest produkowany w Europie zgodnie z europejskimi normami.
Odkryj więcej