

Różne rodzaje sosu sojowego
W sklepach dostępnych jest wiele sosów sojowych, które znacznie różnią się między sobą. Szefowie kuchni i krytycy kulinarni z łatwością potrafią odróżnić sosy sojowe w stylu chińskim od tych w stylu japońskim.
Chińskie sosy sojowe występują zarówno w wersji jasnej, jak i ciemnej. Niektóre z nich produkowane są chemicznie, a inne warzone, ale tylko częściowo. Proces warzenia zajmuje zazwyczaj kilka tygodni i odbywa się bez udziału drożdży. Tymczasem japońskie sosy sojowe słyną z tego, że są warzone miesiącami na specjalnie w tym celu wyhodowanych drożdżach. Chińskie sosy sojowe wzbogaca się dodatkowo barwnikiem karmelowym (E150), który nadaje im charakterystyczną ciemną barwę. Wiele z nich zawiera również dodatek cukru, glutaminianu sodu i konserwantów, które składają się na ich sztuczny smak i gęstą konsystencję. Wytwarzany chemicznie sos sojowy wyróżnia się ciężkim, dominującym smakiem. Wystarczy o kilka kropli za dużo w trakcie gotowania - i potrawa nadaje się do wyrzucenia.
W Japonii - ojczyźnie sosów sojowych Kikkoman - chemiczna produkcja jest nie do pomyślenia. Japoński sos sojowy, po japońsku nazywany „shoyu”, generalnie zawiera mniej soli, a do jego wytwarzania stosuje się prażone ziarna pszenicy. Dzięki temu jego smak, aromat i kolor są o niebo lepsze. Pamiętaj, żeby przed zakupem sosu sojowego zawsze sprawdzić jego etykietę - im mniej składników, tym wyższa jakość.
Odkryj więcej