Przepisy na sałatki
Świeże i lekkie, pikantne i sycące - i bez wyjątku zdrowe. Sałatki są niesamowicie wszechstronne. Świeże na lato i rozgrzewające na zimę - mamy pyszne przepisy na cały rok. Zainspiruj się!

NAJLEPSZE POMYSŁY NA SAŁATKI
Jeśli myślisz, że sałatka to trochę zielonych liści z dressingiem – zaraz zmienisz zdanie! Sałatki mogą być zdrowym lunchem na wynos, dodatkiem do potraw z grilla oraz popisowym daniem na imprezę. Lekkie albo sysące, sezonowe albo całoroczne, klasyczne albo regionalne - mamy dla ciebie mnóstwo oryginalnych pomysłów, w tym również na świetnie dobrane sosy i dipy. Nasze przepisy na sałatki na ciepło pozwolą ci cieszyć się ich pysznym smakiem nawet zimą!
SAŁATKI DO POTRAW Z GRILLA
Orzeźwiające i dobrze doprawione sałatki to wyśmienity dodatek do kiełbasek, steków i nie tylko! Co powiesz na sałatkę ziemniaczaną z głęboko smażonymi kaparami albo na wędzone warzywa z fetą? Oto sałatki, które możesz przygotować z wyprzedzeniem i serwować również jako przekąskę między posiłkami.
SAŁATKI NA IMPREZĘ
Zastanawiasz się, co zaserwować swoim gościom? Tutaj znajdziesz pomysły na sałatki, które sprawią, że staniesz się gwiazdą w każdym towarzystwie. Są szybkie do przygotowania w dużych ilościach i zawsze robią furorę. Przykład? Nasza pyszna sałatka na ciepło z kurczakiem i dynią.
SAŁATKI NA LATO
W gorące dni z ulgą sięgamy po orzeźwiające przekąski. Sprawdź nasze propozycje – na przykład sałatkę z kukurydzą, fetą i borówkami - i rozkoszuj się pysznymi smakami lata.
SAŁATKI NA ZIMĘ
Lubisz niespodzianki? Ucieszy się, że sałatki mogą smakować tak samo pysznie i latem, i zimą — szczególnie serwowane na ciepło, tak jak nasze danie z pieczonymi warzywami i orzechami włoskimi. Przekonaj się, że sezon sałatkowy trwa cały rok!
SAŁATKI NA ODCHUDZANIE
Ci, którzy hołdują filozofii uważnego jedzenia, często sięgają po sałatki. Z naszymi przepisami unikniesz poczucia, że uważne jedzenie wymaga wyrzeczeń. Wypróbuj naszą sałatkę z mango i marchewki i przekonaj się, że zdrowe jedzenie też jest pyszne!
SAŁATKOWE HITY
Orzeźwiające, świeże i zdrowe — sałatki mają mnóstwo do zaoferowania o każdej porze roku. I o każdej porze roku możesz je urozmaicić ekscytującymi dodatkami. Im więcej różnorodności, tym lepiej!
- Wiosna
- Szparagi, rzodkiewki, truskawki, jadalne kwiaty, takie jak fiołki lub czosnek niedźwiedzi
- Lato
- Ogórek, arbuz, cukinia, płatki róż, lawenda, orzeźwiające dressingi cytrynowe
- Jesień
- Dynia, buraki, boczek, wędzone tofu, orzechy włoskie, jabłka, gruszki
- Zima
- Jarmuż, pory, ziemniaki, cykoria, radicchio, pomarańcze
RODZAJE SEZONOWYCH SAŁAT
Sałatka na bazie zielonych liści to klasyk. Ale w naszej części świata mamy do wyboru mnóstwo alternatyw – i to przez cały rok. Oto dziesięć najlepszych. Odkryj, co sprawia, że wprost nie można się im oprzeć!
- Młody szpinak
Młody szpinak jest warzywem liściastym, które zbiera się, kiedy wypuszcza młode, delikatne listki. Ma łagodny, orzechowy smak i jest bogaty w żelazo i kwas foliowy. Sezon: lipiec–wrzesień
- Cykoria
Cykoria to warzywo typowe dla sezonu zimowego. Ma jędrne, bladożółte liście i jest lekko gorzka w smaku. Obfituje w witaminy i wspomaga trawienie. Sezon: październik–kwiecień
- Sałata dębolistna
Sałata dębolistna ma łagodny, orzechowy smak i należy do rodziny astrowatych. Jest dość delikatna, dlatego sałatę dębolistną najlepiej kupować świeżą i zużywać od razu. Sezon: maj–październik
- Sałata lodowa
Sałata lodowa jest chrupka, a w smaku łagodna i neutralna. Ma wyjątkowo długi okres przydatności do spożycia. Sezon: czerwiec–październik
- Endywia
Endywia należy do rodziny astrowatych i ma łagodny, gorzki smak. Zewnętrzne liście charakteryzują się mocniejszym smakiem. Sezon: maj–grudzień
- Sałata roszponka
Roszponka ma łagodny, orzechowy smak i jest bogata w witaminę C, żelazo i kwas foliowy. Sezon: październik–kwiecień
- Sałata masłowa
Dzięki swojemu łagodnemu, orzechowemu smakowi sałata masłowa jest niezwykle wszechstronna. Zewnętrzne liście są zielone i miękkie, a środek lekki i chrupiący. Sezon: maj–październik
- Lollo rosso
Lollo rosso ma liście o mocnym, lekko gorzkim smaku, z efektownie postrzępionymi brzegami. Sezon: maj–październik
- Radicchio
Radicchio to rodzaj cykorii o wyraźnie gorzkim smak. Zawiera potas, wapń i kwas foliowy. Sezon: lipiec–listopad
- Rukola
- Rukola ma pikantny, orzechowy smak. Jej ciemnozielone liście są bogate w witaminę C, wapń i żelazo. Sezon: kwiecień–wrzesień
PROSTE DOMOWE DRESSINGI
Dobra sałatka jest jeszcze lepsza, kiedy występuje w duecie z dressingiem. Sprawdź, jak przygotować podstawowy wariant sosu winegret, który stanowi doskonałą bazę do pysznych eksperymentów! Z różnymi rodzajami olejów i octu w prosty sposób ożywisz swój dressing.
Wypróbuj na przykład połączenie oleju orzechowego z owocowym octem malinowym. Rezultat cię zachwyci! Jeśli zapragniesz nadać dressingowi bardziej letni akcent, ocet możesz zamienić na sok z cytryny lub limonki - choć, ściśle rzecz biorąc, nie będzie to już winegret.
Wskazówka: wystarczy odrobina Sosu sojowego Kikkoman, aby podkręcić smak każdego dressingu.
Oto jak zrobić pyszny winegret w trzech prostych krokach:
- Wymieszaj 3 części oleju z 1 częścią octu w misce lub słoiku z pokrywką.
- Dodaj łyżeczkę musztardy, szczyptę soli i trochę pieprzu.
- Wymieszaj lub dobrze wstrząśnij. Jeśli chcesz, możesz dodać odrobinę miodu albo ziół. Gotowe!