Sałatka z pieczonych warzyw z orzechami włoskimi

Czas ogółem 35 min
15 min Czas przygotowania
20 min Czas gotowania

Ta zdrowa sałatka z warzyw korzeniowych jest doskonałą propozycją na sezon jesienno-zimowy. Połączenie ciepłych warzyw i karmelizowanych orzechów włoskich z chłodnym serem pleśniowym i sałatą gwarantuje niepowtarzalne doznania smakowe!

Składniki

2 porcj(e/i)
8 
marchewek
4 
pasternaki
4 
cebulki dymki
 ½ 
główki czosnku
2 łyżki
oliwy
2 łyżki
świeżego tymianku
1 
gałązka rozmarynu
70 g
orzechów włoskich
2 łyżki
miodu
2 szczypty
pieprzu
1 
główka sałaty rzymskiej
70 g
błękitnego sera pleśniowego
Wartości odżywcze (na porcję) 3558 kJ  /  850 kcal
46 g Tłuszcz
27 g Białko
63 g Węglowodany

Przygotowanie

Krok 1

8  marchewek – 4  pasternaki – 4  cebulki dymki –  ½  główki czosnku – 2 łyżki oliwy – 4 łyżki Marynata Teriyaki Kikkoman2 łyżki świeżego tymianku – 1  gałązka rozmarynu

Rozgrzej piekarnik do 190°C. Marchewki, pasternaki i cebulę przekrój wzdłuż. Czosnek obierz. Warzywa natrzyj oliwą oraz marynatą Teriyaki. Ułóż je na blasze do pieczenia i posyp posiekanymi ziołami. Piecz 20 minut. Pozostaw do lekkiego ostygnięcia.

Krok 2

70 g orzechów włoskich – 2 łyżki miodu – 2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman2 szczypty pieprzu

W tym czasie na suchej patelni upraż orzechy włoskie. Miód wymieszaj z sosem sojowym i pieprzem. Zalej orzechy na patelni. Od czasu do czasu mieszaj, aż się skarmelizują.

Krok 3

1  główka sałaty rzymskiej – 70 g błękitnego sera pleśniowego

Na półmisku rozłóż sałatę, a na sałacie upieczone warzywa oraz orzechy. Całość posyp pokrojonym serem. Podawaj.

Do przyrządzenia sałatki możesz wykorzystać także różnokolorowe marchewki, buraka albo czarną salsefię i upiec je z resztą warzyw.

ID przepisu: 1151

Przepis w PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

8  marchewek – 4  pasternaki – 4  cebulki dymki –  ½  główki czosnku – 2 łyżki oliwy – 4 łyżki Marynata Teriyaki Kikkoman2 łyżki świeżego tymianku – 1  gałązka rozmarynu

Rozgrzej piekarnik do 190°C. Marchewki, pasternaki i cebulę przekrój wzdłuż. Czosnek obierz. Warzywa natrzyj oliwą oraz marynatą Teriyaki. Ułóż je na blasze do pieczenia i posyp posiekanymi ziołami. Piecz 20 minut. Pozostaw do lekkiego ostygnięcia.

70 g orzechów włoskich – 2 łyżki miodu – 2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman2 szczypty pieprzu

W tym czasie na suchej patelni upraż orzechy włoskie. Miód wymieszaj z sosem sojowym i pieprzem. Zalej orzechy na patelni. Od czasu do czasu mieszaj, aż się skarmelizują.

1  główka sałaty rzymskiej – 70 g błękitnego sera pleśniowego

Na półmisku rozłóż sałatę, a na sałacie upieczone warzywa oraz orzechy. Całość posyp pokrojonym serem. Podawaj.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nic kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.