

Sałatka z pieczonych warzyw z orzechami włoskimi
Ta zdrowa sałatka z warzyw korzeniowych jest doskonałą propozycją na sezon jesienno-zimowy. Połączenie ciepłych warzyw i karmelizowanych orzechów włoskich z chłodnym serem pleśniowym i sałatą gwarantuje niepowtarzalne doznania smakowe!
Przygotowanie
Krok 1

8 marchewek – 4 pasternaki – 4 cebulki dymki – 0,5 główki czosnku – 2 łyżki oliwy – 4 łyżki Marynata Teriyaki Kikkoman – 2 łyżki świeżego tymianku – 1 gałązka rozmarynu
Rozgrzej piekarnik do 190°C. Marchewki, pasternaki i cebulę przekrój wzdłuż. Czosnek obierz. Warzywa natrzyj oliwą oraz marynatą Teriyaki. Ułóż je na blasze do pieczenia i posyp posiekanymi ziołami. Piecz 20 minut. Pozostaw do lekkiego ostygnięcia.
Krok 2

70 g orzechów włoskich – 2 łyżki miodu – 2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – 2 szczypty pieprzu
W tym czasie na suchej patelni upraż orzechy włoskie. Miód wymieszaj z sosem sojowym i pieprzem. Zalej orzechy na patelni. Od czasu do czasu mieszaj, aż się skarmelizują.
Krok 3

1 główka sałaty rzymskiej – 70 g błękitnego sera pleśniowego
Na półmisku rozłóż sałatę, a na sałacie upieczone warzywa oraz orzechy. Całość posyp pokrojonym serem. Podawaj.
Do przyrządzenia sałatki możesz wykorzystać także różnokolorowe marchewki, buraka albo czarną salsefię i upiec je z resztą warzyw.
ID przepisu: 1151
Przepis w PDF
Dziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej