Japońskie przepisy

Kuchnia japońska słynie ze swojej świeżości i różnorodności smaków. Często bazuje też na sezonowych składnikach. Japońskie potrawy składają się na zbilansowaną dietę, w której dużą wagę przywiązuje się do estetyki, smaku i bogactwa tekstur. To wszystko sprawia, że kuchnia japońska może wydawać się skomplikowana i wymagająca. Ale wcale nie musi taka być! Pokażemy ci, jak w prosty sposób przygotować autentyczne japońskie dania.

ORYGINALNE JAPOŃSKIE DANIA

Sushi, ramen i kurczak teriyaki to kultowe dania z Japonii, które cieszą się popularnością na całym świecie. Podobnie jest z pudełkami bento, na które zapanowała już międzynarodowa moda. Wypróbuj nasze przepisy na autentyczne japońskie dania!

PRZEPISY NA PUDEŁKA BENTO

Bento można przetłumaczyć jako „jedzenie na wynos”. Typowe pudełko bento ma trzy przegródki, do których wkłada się podstawowe produkty, takie jak ryż, makaron albo kanapki, a także dodatki, takie jak mięso, ryba, jajka i warzywa. Ale to od ciebie zależy, co trafi do twojego bento! Lunch do pracy czy weekendowy piknik? Mamy dla ciebie mnóstwo pomysłów!

WEGETARIAŃSKIE I WEGAŃSKIE PRZEPISY JAPOŃSKIE

Uważne jedzenie to kluczowe pojęcie w japońskiej kulturze kulinarnej. Przygotowaliśmy przepisy na pyszne dania wegetariańskie i wegańskie, takie jak nasze veggie sushi gunkan maki z awokado i jabłkiem czy smażone tofu z miksem warzyw. Wypróbuj i przekonaj się, że bezmięsne dania mają wszystko, co trzeba!

JAPOŃSKIE ZUPY Z MAKARONEM

Czy na samą myśl o ramenie czujesz w środku przyjemne ciepło? Mamy dla ciebie kilka smacznych pomysłów na autentyczną japońską zupę z makaronem!

PRZEPISY NA SUSHI

Czy jest coś bardziej typowo japońskiego niż sushi? Zapraszamy cię do świata domowych maki i rolek sushi. W podróży krok po kroku towarzyszyć ci będzie nasz prosty przewodnik. Bon voyage!

JAPOŃSKIE PRZEKĄSKI I DODATKI

Japończycy też uwielbiają przekąski! W Japonii szczególną popularnością cieszy się onigiri, czyli trójkątna ryżowa kanapka wypełniona rybą lub warzywami i zawinięta w nori. To prosty przepis na finger food w najlepszym wydaniu. Zainspiruj się!

JAKIE JEST TYPOWE JAPOŃSKIE JEDZENIE?

Zasadniczo - każde! Mięso, ryby, algi, warzywa, jajka, grzyby - lista składników jest długa, a większość z nich to tak naprawdę podstawowe produkty w każdej kuchni. Kluczową różnicą jest sposób ich przyrządzania. Kuchnia japońska stawia na jakość, sezonowość i regionalność. Równie ważna jest harmonia kolorów i tekstur, co znajduje odzwierciedlenie nawet w doborze narzędzi kuchennych. Specjalna patelnia do omletów? Naturalnie!

Jednak to, co może wydać nam się szczególnie niezwykłe, to stosowanie sfermentowanych składników sojowych, takich jak natto, sos sojowy lub miso. Sosy, buliony warzywne i pasty przyprawowe to podstawa kuchni japońskiej, w której innych przypraw używa się raczej oszczędnie.

CZY JAPOŃSKIE JEDZENIE JEST ZDROWE?

Japonia znajduje się częściowo w tak zwanej „niebieskiej strefie”, która rozciąga się na całym świecie. Ludzie tutaj cieszą się wyjątkowo długim i zdrowym życiem. Być może to zasługa ich diety, bogatej w świeże ryby, wodorosty i produkty pochodzenia roślinnego.

Za wyjątkiem fermentacji, żywność w regionach niebieskiej strefy jest przetwarzana w minimalnym stopniu, dzięki czemu zachowuje cenne składniki odżywcze. Zamiast doprawiać potrawy solą, robi się to z pomocą sosu sojowego lub aromatycznego dashi, co jeszcze podkreśla intensywny smak umami. Tłuszczów używa się oszczędnie. Świeże i różnorodne - takie jedzenie kochają Japończycy. Ty też? A zatem – do dzieła!

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy. Brzmi dobrze?

Do newslettera