Onigiri z głęboko smażonymi krewetkami, sosem sojowym i mirin
Onigiri z głęboko smażonymi krewetkami, sosem sojowym i mirin

Onigiri z głęboko smażonymi krewetkami, sosem sojowym i mirin

Czas ogółem30 min
5 minCzas przygotowania
25 minCzas gotowania

Chrupiące złote krewetki, marynowane w Sosie sojowym Kikkoman i mirin, zamknięte w ryżowej kulce. Ciesz się pysznym kontrastem między chrupkością krewetek a miękkością ryżu w każdym kęsie.

Składniki

2 porcj(e/i)
2 łyżki
cukru
80 g
krewetek gotowych do przyrządzenia (4 sztuki, z ogonkami)
1 
jajko
1 łyżka
mąki
230 ml
oleju słonecznikowego
330 g
ugotowanego ryżu

Dodatkowo:

1 
liść nori
Wartości odżywcze (na porcję)1926 kJ / 459 kcal
10,7 gTłuszcz
19,6 gBiałko
82,3 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

1 łyżka Słodka przyprawa w stylu mirin Kikkoman (na bazie fermentowanego ryżu)3 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman2 łyżki sugar – 80 g krewetek gotowych do przyrządzenia (4 sztuki, z ogonkami)

Przygotuj sos. Wymieszaj Słodką przyprawę mirin Kikkoman, Sos sojowy Kikkoman, cukier i 2 łyżki stołowe wody. Osusz krewetki, a następnie wykonaj 4-5 płytkich nacięć (około 5 mm głębokości) na brzuchu, żeby się nie zwijały. Połóż krewetki na blacie grzbietem do góry i lekko dociśnij. Jeśli to konieczne, ponownie je osusz.

Krok 2

1  jajko – 1 łyżka mąki – 2 łyżki Kikkoman Panko - Chrupiąca panierka w japońskim stylu230 ml oleju słonecznikowego

Roztrzep jajko. Najpierw zanurz każdą krewetkę w mące, następnie w roztrzepanym jajku, a na koniec obtocz w Kikkoman Panko. Smaż na głębokim tłuszczu, aż krewetki się zezłocą. Marynuj w sosie z kroku 1 przez około 2 minuty.

Krok 3

330 g ugotowanego ryżu – 1 łyżeczka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman

Umieść ryż w misce, wymieszaj z Sosem sojowym Kikkoman i podziel na 4 równe porcje.

Krok 4

Umieść jedną krewetkę na środku każdej porcji ryżu i uformuj z niego trójkąt tak, aby ogon krewetki wystawał na górze.

Krok 5

1  nori

Pokrój liść nori na cztery równe części i owiń każdy trójkąt ryżu. Podawaj od razu.

Wskazówka:

Zamiast krewetek możesz także użyć filetu z ryby lub smażonego sera jako smacznej alternatywy.

ID przepisu: 1488

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

1 łyżka Słodka przyprawa w stylu mirin Kikkoman (na bazie fermentowanego ryżu)3 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman2 łyżki sugar – 80 g krewetek gotowych do przyrządzenia (4 sztuki, z ogonkami)

Przygotuj sos. Wymieszaj Słodką przyprawę mirin Kikkoman, Sos sojowy Kikkoman, cukier i 2 łyżki stołowe wody. Osusz krewetki, a następnie wykonaj 4-5 płytkich nacięć (około 5 mm głębokości) na brzuchu, żeby się nie zwijały. Połóż krewetki na blacie grzbietem do góry i lekko dociśnij. Jeśli to konieczne, ponownie je osusz.

1 jajko – 1 łyżka mąki – 2 łyżki Kikkoman Panko - Chrupiąca panierka w japońskim stylu230 ml oleju słonecznikowego

Roztrzep jajko. Najpierw zanurz każdą krewetkę w mące, następnie w roztrzepanym jajku, a na koniec obtocz w Kikkoman Panko. Smaż na głębokim tłuszczu, aż krewetki się zezłocą. Marynuj w sosie z kroku 1 przez około 2 minuty.

330 g ugotowanego ryżu – 1 łyżeczka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman

Umieść ryż w misce, wymieszaj z Sosem sojowym Kikkoman i podziel na 4 równe porcje.

Umieść jedną krewetkę na środku każdej porcji ryżu i uformuj z niego trójkąt tak, aby ogon krewetki wystawał na górze.

1 nori

Pokrój liść nori na cztery równe części i owiń każdy trójkąt ryżu. Podawaj od razu.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04
05

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.