

Onigiri z głęboko smażonymi krewetkami, sosem sojowym i mirin
Chrupiące złote krewetki, marynowane w Sosie sojowym Kikkoman i mirin, zamknięte w ryżowej kulce. Ciesz się pysznym kontrastem między chrupkością krewetek a miękkością ryżu w każdym kęsie.
Przygotowanie
Krok 1

1 łyżka Słodka przyprawa w stylu mirin Kikkoman (na bazie fermentowanego ryżu) – 3 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – 2 łyżki sugar – 80 g krewetek gotowych do przyrządzenia (4 sztuki, z ogonkami)
Przygotuj sos. Wymieszaj Słodką przyprawę mirin Kikkoman, Sos sojowy Kikkoman, cukier i 2 łyżki stołowe wody. Osusz krewetki, a następnie wykonaj 4-5 płytkich nacięć (około 5 mm głębokości) na brzuchu, żeby się nie zwijały. Połóż krewetki na blacie grzbietem do góry i lekko dociśnij. Jeśli to konieczne, ponownie je osusz.
Krok 2

1 jajko – 1 łyżka mąki – 2 łyżki Kikkoman Panko - Chrupiąca panierka w japońskim stylu – 230 ml oleju słonecznikowego
Roztrzep jajko. Najpierw zanurz każdą krewetkę w mące, następnie w roztrzepanym jajku, a na koniec obtocz w Kikkoman Panko. Smaż na głębokim tłuszczu, aż krewetki się zezłocą. Marynuj w sosie z kroku 1 przez około 2 minuty.
Krok 3

330 g ugotowanego ryżu – 1 łyżeczka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman
Umieść ryż w misce, wymieszaj z Sosem sojowym Kikkoman i podziel na 4 równe porcje.
Krok 4

Umieść jedną krewetkę na środku każdej porcji ryżu i uformuj z niego trójkąt tak, aby ogon krewetki wystawał na górze.
Krok 5

1 nori
Pokrój liść nori na cztery równe części i owiń każdy trójkąt ryżu. Podawaj od razu.
Wskazówka:
Zamiast krewetek możesz także użyć filetu z ryby lub smażonego sera jako smacznej alternatywy.
ID przepisu: 1488
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej