Omlet tamago do sushi
Omlet tamago do sushi

Omlet tamago do sushi

4,7 17 Oceny
Czas ogółem20 min
5 minCzas przygotowania
15 minCzas gotowania

Przepis i składniki na sushi tamago z omletem z nadzieniem.

Składniki

5 porcj(e/i)
3 
jaja
15 g
cukru
30 g
wody

Lub z sosem do ryżu Kikkoman

3 
jaja
5 g
cukru
20 g
wody
Olej do smażenia
25 g
ugotowanego ryżu do sushi*

Do podania:

Rukola
Wartości odżywcze (na porcję)401 kJ / 96 kcal
5,7 gTłuszcz
5,4 gBiałko
5,7 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

Roztrzep jaja z cukrem, sosem sojowym Kikkoman i wodą.

Krok 2

Wlej 1/3 ciasta na lekko natłuszczoną patelnię i podsmażaj na jednej stronie do ścięcia.

Krok 3

Zwiń prawą i lewą stronę do środka, następnie zawiń od góry do połowy i ponownie, aby uformować rolkę

Krok 4

Przesuń rolkę do krawędzi patelni i wlej drugą porcję jajek na patelnię.

Krok 5

Smaż ponownie na jednej stronie do ścięcia, następnie umieść rolkę u góry omleta i zwiń go wokół rolki, aby dodać kolejną warstwę.

Krok 6

Powtórz cały proces dla trzeciej porcji masy jajecznej.

Krok 7

Połóż gotową rolkę na papierze kuchennym i nadaj jej kształt przy pomocy maty do sushi; pozostaw do ostygnięcia i odwiń matę.

Krok 8

Odetnij cienkie końcówki rolki i pokrój pozostałą rolkę na 5 kawałków.

Krok 9

Wytnij małą kieszonkę u góry każdego kawałka (o głębokości 1/2 cm) i wypełnij każdą kieszonkę 5 g ryżu do sushi.

Krok 10

Ułóż omlet tamago na talerzu z rukolą i podawaj z sosem sojowym Kikkoman.

Tip

Gotując ryż, użyj ryżu i wody w stosunku 1: 1. Do przygotowania ryżu do sushi używa się mniej wody niż w przypadku zwykłego ryżu.

*Ryż do sushi (ok. 1 kg ugotowanego ryżu do sushi)

  • 450 g (540 ml) ryżu japońskiego
  • 450 ml wody

Najpierw ugotuj ryż, następnie dopraw go

Lub alternatywnie:

  • 70 ml octu ryżowego
  • 30 g cukru
  • 15 g soli

ID przepisu: 946

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Roztrzep jaja z cukrem, sosem sojowym Kikkoman i wodą.

Wlej 1/3 ciasta na lekko natłuszczoną patelnię i podsmażaj na jednej stronie do ścięcia.

Zwiń prawą i lewą stronę do środka, następnie zawiń od góry do połowy i ponownie, aby uformować rolkę

Przesuń rolkę do krawędzi patelni i wlej drugą porcję jajek na patelnię.

Smaż ponownie na jednej stronie do ścięcia, następnie umieść rolkę u góry omleta i zwiń go wokół rolki, aby dodać kolejną warstwę.

Powtórz cały proces dla trzeciej porcji masy jajecznej.

Połóż gotową rolkę na papierze kuchennym i nadaj jej kształt przy pomocy maty do sushi; pozostaw do ostygnięcia i odwiń matę.

Odetnij cienkie końcówki rolki i pokrój pozostałą rolkę na 5 kawałków.

Wytnij małą kieszonkę u góry każdego kawałka (o głębokości 1/2 cm) i wypełnij każdą kieszonkę 5 g ryżu do sushi.

Ułóż omlet tamago na talerzu z rukolą i podawaj z sosem sojowym Kikkoman.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04
05
06
07
08
09
10

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.