

Omlet tamago do sushi
Przepis i składniki na sushi tamago z omletem z nadzieniem.
Przygotowanie
Krok 1
Roztrzep jaja z cukrem, sosem sojowym Kikkoman i wodą.
Krok 2
Wlej 1/3 ciasta na lekko natłuszczoną patelnię i podsmażaj na jednej stronie do ścięcia.
Krok 3
Zwiń prawą i lewą stronę do środka, następnie zawiń od góry do połowy i ponownie, aby uformować rolkę
Krok 4
Przesuń rolkę do krawędzi patelni i wlej drugą porcję jajek na patelnię.
Krok 5
Smaż ponownie na jednej stronie do ścięcia, następnie umieść rolkę u góry omleta i zwiń go wokół rolki, aby dodać kolejną warstwę.
Krok 6
Powtórz cały proces dla trzeciej porcji masy jajecznej.
Krok 7
Połóż gotową rolkę na papierze kuchennym i nadaj jej kształt przy pomocy maty do sushi; pozostaw do ostygnięcia i odwiń matę.
Krok 8
Odetnij cienkie końcówki rolki i pokrój pozostałą rolkę na 5 kawałków.
Krok 9
Wytnij małą kieszonkę u góry każdego kawałka (o głębokości 1/2 cm) i wypełnij każdą kieszonkę 5 g ryżu do sushi.
Krok 10
Ułóż omlet tamago na talerzu z rukolą i podawaj z sosem sojowym Kikkoman.
Tip
Gotując ryż, użyj ryżu i wody w stosunku 1: 1. Do przygotowania ryżu do sushi używa się mniej wody niż w przypadku zwykłego ryżu.
*Ryż do sushi (ok. 1 kg ugotowanego ryżu do sushi)
- 450 g (540 ml) ryżu japońskiego
- 450 ml wody
Najpierw ugotuj ryż, następnie dopraw go
- 100 ml Przyprawa do ryżu Kikkoman
Lub alternatywnie:
- 70 ml octu ryżowego
- 30 g cukru
- 15 g soli
ID przepisu: 946
Przepis w PDF
Dziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej