Onigiri z tuńczykiem i majonezem, z kimchi lub wasabi
Onigiri z tuńczykiem i majonezem, z kimchi lub wasabi

Onigiri z tuńczykiem i majonezem, z kimchi lub wasabi

Czas ogółem20 min
10 minCzas przygotowania
10 minCzas gotowania

Trzy warianty popularnego w Japonii onigiri z tuńczykiem i majonezem. Kimchi dodaje ostrości, wasabi - pikanterii, a każde idealnie komponuje się z ryżem. Dodaj Sos sojowy Kikkoman i dodatkowo podkręć efekt.

Składniki

2 porcj(e/i)
60 g
tuńczyka z puszki (w oleju)
2 łyżki
majonezu
20 g
kimchi z kapusty pekińskiej
1 łyżeczka
wasabi (pasty)
360 g
ugotowanego ryżu
1 
nori
Wartości odżywcze (na porcję)1327 kJ / 317 kcal
17,7 gTłuszcz
9,8 gBiałko
29,2 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

60 g tuńczyka z puszki (w oleju) – 1 łyżeczka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman2 łyżki majonezu – 20 g kimchi z kapusty pekińskiej – 1 łyżeczka wasabi (pasty)

Tuńczyka odcedź, wymieszaj z Sosem sojowym Kikkoman i majonezem, a następnie podziel między 3 miski. Ryż w jednej misce wymieszaj z 10 g tuńczyka z majonezem i posiekanym kimchi. Do drugiej miski dodaj 20 g tuńczyka z majonezem i wasabi. Do trzeciej miski dodaj pozostałe 30 g tuńczyka z majonezem.

Krok 2

360 g ugotowanego ryżu – 2 łyżeczki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman

Wymieszaj ryż z Sosem sojowym Kikkoman.

Krok 3

Podziel ryż na sześć równych porcji po ok. 60 g każda. Uformuj z każdej porcji płaski krążek i umieść na folii spożywczej. Nałóż po około 2 łyżeczki każdego z trzech farszów na środek każdego krążka. Ostrożnie zwiń dłońmi każdy krążek w rolkę. Zrób po dwie rolki z każdego rodzaju farszu i usuń folię spożywczą.

Krok 4

1  nori

Przekrój liść nori wzdłuż na pół i pokrój na 6 równych kawałków. Owiń każde onigiri. Udekoruj dodatkowym nori wedle uznania i podawaj.

Wskazówka:

Barwienie ryżu kurkumą lub szafranem sprawia, że ​​onigiri prezentuje się szczególnie apetycznie.

ID przepisu: 1490

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

60 g tuńczyka z puszki (w oleju) – 1 łyżeczka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman2 łyżki majonezu – 20 g kimchi z kapusty pekińskiej – 1 łyżeczka wasabi (pasty)

Tuńczyka odcedź, wymieszaj z Sosem sojowym Kikkoman i majonezem, a następnie podziel między 3 miski. Ryż w jednej misce wymieszaj z 10 g tuńczyka z majonezem i posiekanym kimchi. Do drugiej miski dodaj 20 g tuńczyka z majonezem i wasabi. Do trzeciej miski dodaj pozostałe 30 g tuńczyka z majonezem.

360 g ugotowanego ryżu – 2 łyżeczki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman

Wymieszaj ryż z Sosem sojowym Kikkoman.

Podziel ryż na sześć równych porcji po ok. 60 g każda. Uformuj z każdej porcji płaski krążek i umieść na folii spożywczej. Nałóż po około 2 łyżeczki każdego z trzech farszów na środek każdego krążka. Ostrożnie zwiń dłońmi każdy krążek w rolkę. Zrób po dwie rolki z każdego rodzaju farszu i usuń folię spożywczą.

1 nori

Przekrój liść nori wzdłuż na pół i pokrój na 6 równych kawałków. Owiń każde onigiri. Udekoruj dodatkowym nori wedle uznania i podawaj.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.