

Onigiri z tuńczykiem i majonezem, z kimchi lub wasabi
Trzy warianty popularnego w Japonii onigiri z tuńczykiem i majonezem. Kimchi dodaje ostrości, wasabi - pikanterii, a każde idealnie komponuje się z ryżem. Dodaj Sos sojowy Kikkoman i dodatkowo podkręć efekt.
Przygotowanie
Krok 1

60 g tuńczyka z puszki (w oleju) – 1 łyżeczka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – 2 łyżki majonezu – 20 g kimchi z kapusty pekińskiej – 1 łyżeczka wasabi (pasty)
Tuńczyka odcedź, wymieszaj z Sosem sojowym Kikkoman i majonezem, a następnie podziel między 3 miski. Ryż w jednej misce wymieszaj z 10 g tuńczyka z majonezem i posiekanym kimchi. Do drugiej miski dodaj 20 g tuńczyka z majonezem i wasabi. Do trzeciej miski dodaj pozostałe 30 g tuńczyka z majonezem.
Krok 2

360 g ugotowanego ryżu – 2 łyżeczki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman
Wymieszaj ryż z Sosem sojowym Kikkoman.
Krok 3

Podziel ryż na sześć równych porcji po ok. 60 g każda. Uformuj z każdej porcji płaski krążek i umieść na folii spożywczej. Nałóż po około 2 łyżeczki każdego z trzech farszów na środek każdego krążka. Ostrożnie zwiń dłońmi każdy krążek w rolkę. Zrób po dwie rolki z każdego rodzaju farszu i usuń folię spożywczą.
Krok 4

1 nori
Przekrój liść nori wzdłuż na pół i pokrój na 6 równych kawałków. Owiń każde onigiri. Udekoruj dodatkowym nori wedle uznania i podawaj.
Wskazówka:
Barwienie ryżu kurkumą lub szafranem sprawia, że onigiri prezentuje się szczególnie apetycznie.
ID przepisu: 1490
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej