

Wegańskie sushi w tempurze
Chrupiąca rolka w tempurze smażona na głębokim tłuszczu zachwyca nadzieniem z grillowanych grzybów o teksturze mięsa. Słodki sos sojowy i wegański dip majonezowy idealnie komponują się z tą wegańską przekąską.
Przygotowanie
Krok 1
150 g ryżu – 210 ml wody – 3 łyżki Przyprawa do ryżu do sushi Kikkoman (125ml) – 0,13 marchewki
Ryż przepłucz 3-4 razy i odcedź w durszlaku, a następnie przełóż go do rondla z 210 ml wody i namaczaj przez 20 minut przed gotowaniem. Ryż ugotuj, a następnie wymieszaj z Przyprawą do ryżu Kikkoman, aby uzyskać ryż sushi.
Pokrój marchewkę na dwa paski o długości 10 cm i grubości 5 mm. Gotuj przez około 5 minut, aż trochę zmiękną.
Krok 2
140 g boczniaków królewskich (albo boczniaków) – 20 g skrobi ziemniaczanej – 2 łyżki Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman – ¼ awokado
Pokrój boczniaki na kawałki o szerokości 1 cm i obtocz je w skrobi ziemniaczanej. Wlej Olej sezamowy Kikkoman na patelnię i smaż boczniaki na średnim ogniu, od czasu do czasu przewracając, aż staną się chrupiące. Pokrój awokado na nieco grubsze plasterki.
Krok 3
1 arkusz nori – 1 łyżka wegańskiego majonezu
Rozłóż ryż sushi na arkuszu nori tak, aby pokrył około 70% jego powierzchni (pozostaw około 5 cm wolnego brzegu na górze). Nałóż smażone boczniaki, ugotowane marchewki i awokado na środek ryżu. Skrop wegańskim majonezem. Zwiń sushi.
Krok 4
500 ml oleju słonecznikowego – 40 g mąki – 2 ½ łyżki wegańskiego majonezu – 3 łyżki wody – 20 g Kikkoman Panko - Chrupiąca panierka w japońskim stylu – 1 łyżeczka Sos do ryżu - słodki Kikkoman – ½ łyżeczka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – ½ łyżeczka Słodka przyprawa w stylu mirin Kikkoman (na bazie fermentowanego ryżu)
Wymieszaj w misce 30 g mąki, 1½ łyżki wegańskiego majonezu i 3 łyżki wody na gładkie ciasto.
Obtocz rolki sushi w 10 g mąki, zanurz je w cieście, a następnie obtocz w Kikkoman Panko. Smaż na głębokim tłuszczu w oleju słonecznikowym w temperaturze 170℃.
Przygotuj sos. Wymieszaj 1 łyżkę wegańskiego majonezu z Sosem do ryżu Kikkoman lub Sos sojowy Kikkoman ze Słodką przyprawą mirin Kikkoman. Pokrój sushi na 8 porcji i rozłóż na talerzu. Sushi w tempurze podawaj z sosem.
Można również użyć innych rodzajów grzybów.
Jeśli potrzebujesz dokładnej instrukcji, jak ugotować ryż sushi, wejdź na naszą stronę z przepisami:
ID przepisu: 1414
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej