Wegańskie sushi w tempurze
Wegańskie sushi w tempurze

Wegańskie sushi w tempurze

Czas ogółem55 min
30 minCzas przygotowania
25 minCzas gotowania

Chrupiąca rolka w tempurze smażona na głębokim tłuszczu zachwyca nadzieniem z grillowanych grzybów o teksturze mięsa. Słodki sos sojowy i wegański dip majonezowy idealnie komponują się z tą wegańską przekąską.

 

Składniki

2 porcj(e/i)
150 g
ryżu
210 ml
wody
1 
marchewki
140 g
boczniaków królewskich (albo boczniaków)
20 g
skrobi ziemniaczanej
 ¼ 
awokado
1 
arkusz nori
3 ½ łyżki
wegańskiego majonezu
500 ml
oleju słonecznikowego
40 g
mąki

Dodatkowo:

3 łyżki
wody

Na dip:

lub:

Wartości odżywcze (na porcję)3251 kJ / 776 kcal
35 gTłuszcz
14,5 gBiałko
99 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

150 g ryżu – 210 ml wody – 3 łyżki Przyprawa do ryżu do sushi Kikkoman (125ml)0,13  marchewki

Ryż przepłucz 3-4 razy i odcedź w durszlaku, a następnie przełóż go do rondla z 210 ml wody i namaczaj przez 20 minut przed gotowaniem. Ryż ugotuj, a następnie wymieszaj z Przyprawą do ryżu Kikkoman, aby uzyskać ryż sushi.

Pokrój marchewkę na dwa paski o długości 10 cm i grubości 5 mm. Gotuj przez około 5 minut, aż trochę zmiękną.

Krok 2

140 g boczniaków królewskich (albo boczniaków) – 20 g skrobi ziemniaczanej – 2 łyżki Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman ¼  awokado

Pokrój boczniaki na kawałki o szerokości 1 cm i obtocz je w skrobi ziemniaczanej. Wlej Olej sezamowy Kikkoman na patelnię i smaż boczniaki na średnim ogniu, od czasu do czasu przewracając, aż staną się chrupiące. Pokrój awokado na nieco grubsze plasterki.

Krok 3

1  arkusz nori – 1 łyżka wegańskiego majonezu

Rozłóż ryż sushi na arkuszu nori tak, aby pokrył około 70% jego powierzchni (pozostaw około 5 cm wolnego brzegu na górze). Nałóż smażone boczniaki, ugotowane marchewki i awokado na środek ryżu. Skrop wegańskim majonezem. Zwiń sushi.

Krok 4

500 ml oleju słonecznikowego – 40 g mąki – 2 ½ łyżki wegańskiego majonezu – 3 łyżki wody – 20 g Kikkoman Panko - Chrupiąca panierka w japońskim stylu1 łyżeczka Sos do ryżu - słodki Kikkoman ½ łyżeczka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman ½ łyżeczka Słodka przyprawa w stylu mirin Kikkoman (na bazie fermentowanego ryżu)

Wymieszaj w misce 30 g mąki, 1½ łyżki wegańskiego majonezu i 3 łyżki wody na gładkie ciasto.

Obtocz rolki sushi w 10 g mąki, zanurz je w cieście, a następnie obtocz w Kikkoman Panko. Smaż na głębokim tłuszczu w oleju słonecznikowym w temperaturze 170℃.

Przygotuj sos. Wymieszaj 1 łyżkę wegańskiego majonezu z Sosem do ryżu Kikkoman lub Sos sojowy Kikkoman ze Słodką przyprawą mirin Kikkoman. Pokrój sushi na 8 porcji i rozłóż na talerzu. Sushi w tempurze podawaj z sosem.

Można również użyć innych rodzajów grzybów.

Jeśli potrzebujesz dokładnej instrukcji, jak ugotować ryż sushi, wejdź na naszą stronę z przepisami:

www.kikkoman.pl/przepisy/detail/ryz-do-sushi

ID przepisu: 1414

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

150 g ryżu – 210 ml wody – 3 łyżki Przyprawa do ryżu do sushi Kikkoman (125ml)0,13 marchewki

Ryż przepłucz 3-4 razy i odcedź w durszlaku, a następnie przełóż go do rondla z 210 ml wody i namaczaj przez 20 minut przed gotowaniem. Ryż ugotuj, a następnie wymieszaj z Przyprawą do ryżu Kikkoman, aby uzyskać ryż sushi.

Pokrój marchewkę na dwa paski o długości 10 cm i grubości 5 mm. Gotuj przez około 5 minut, aż trochę zmiękną.

140 g boczniaków królewskich (albo boczniaków) – 20 g skrobi ziemniaczanej – 2 łyżki Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman ¼ awokado

Pokrój boczniaki na kawałki o szerokości 1 cm i obtocz je w skrobi ziemniaczanej. Wlej Olej sezamowy Kikkoman na patelnię i smaż boczniaki na średnim ogniu, od czasu do czasu przewracając, aż staną się chrupiące. Pokrój awokado na nieco grubsze plasterki.

1 arkusz nori – 1 łyżka wegańskiego majonezu

Rozłóż ryż sushi na arkuszu nori tak, aby pokrył około 70% jego powierzchni (pozostaw około 5 cm wolnego brzegu na górze). Nałóż smażone boczniaki, ugotowane marchewki i awokado na środek ryżu. Skrop wegańskim majonezem. Zwiń sushi.

500 ml oleju słonecznikowego – 40 g mąki – 2 ½ łyżki wegańskiego majonezu – 3 łyżki wody – 20 g Kikkoman Panko - Chrupiąca panierka w japońskim stylu1 łyżeczka Sos do ryżu - słodki Kikkoman ½ łyżeczka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman ½ łyżeczka Słodka przyprawa w stylu mirin Kikkoman (na bazie fermentowanego ryżu)

Wymieszaj w misce 30 g mąki, 1½ łyżki wegańskiego majonezu i 3 łyżki wody na gładkie ciasto.

Obtocz rolki sushi w 10 g mąki, zanurz je w cieście, a następnie obtocz w Kikkoman Panko. Smaż na głębokim tłuszczu w oleju słonecznikowym w temperaturze 170℃.

Przygotuj sos. Wymieszaj 1 łyżkę wegańskiego majonezu z Sosem do ryżu Kikkoman lub Sos sojowy Kikkoman ze Słodką przyprawą mirin Kikkoman. Pokrój sushi na 8 porcji i rozłóż na talerzu. Sushi w tempurze podawaj z sosem.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.