Wegańskie sushi kabayaki
Wegańskie sushi kabayaki

Wegańskie sushi kabayaki

Czas ogółem50 min
20 minCzas przygotowania
30 minCzas gotowania

Czy to sushi naprawdę jest wegańskie? Wygląda jak ryba, ale to tylko bakłażan w glazurze z sosu sojowego. Idealna propozycja dla tych, którzy lubią szybkie, domowe i pyszne wegańskie sushi.

Składniki

2 porcj(e/i)
150 g
ryżu do sushi
210 ml
wody
2 
bakłażany
1 łyżka
oleju słonecznikowego
2 łyżki
cukru
2 łyżki
sake (lub słodkiego białego wina)
1 łyżka
wody (do sosu)
10 g
drobno posiekanej cebuli dymki
Trochę przyprawy shichimi lub chili w proszku
Wartości odżywcze (na porcję)1824 kJ / 435 kcal
5,9 gTłuszcz
10,4 gBiałko
79,5 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

150 g ryżu do sushi – 210 ml wody – 3 łyżki Przyprawa do ryżu do sushi Kikkoman (125ml)2  bakłażany

Ryż przepłucz 3-4 razy i odcedź w durszlaku, a następnie przełóż go do rondla z 210 ml wody i namaczaj przez 20 minut przed gotowaniem. Ryż ugotuj, a następnie wymieszaj z Przyprawą do ryżu Kikkoman, aby uzyskać ryż sushi.

Usuń szypułę z bakłażanów i obierz je.

Owiń całe bakłażany folią spożywczą i podgrzewaj w kuchence mikrofalowej o mocy 800 W przez 2 minuty (upewnij się, że folia spożywcza, której używasz, nadaje się do podgrzewania w mikrofalówce).

Krok 2

1 łyżka oleju słonecznikowego

Otwórz bakłażany jak książkę i widelcem odciśnij linie w miąższu. Wlej olej słonecznikowy na patelnię i smaż bakłażany z obu stron, aż się zrumienią.

 

Krok 3

2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman2 łyżki Słodka przyprawa w stylu mirin Kikkoman (na bazie fermentowanego ryżu)2 łyżki cukru – 2 łyżki sake (lub słodkiego białego wina) – 1 łyżka wody (do sosu)

Wlej do rondla Sos sojowy Kikkoman, Słodką przyprawę mirin Kikkoman, cukier, sake (lub słodkie białe wino) i wodę, a następnie gotuj bakłażany przez około 5 minut. Wyjmij bakłażany i pozostaw do ostygnięcia. Po ostygnięciu usuń nadmiar wody papierowym ręcznikiem kuchennym.

 

Krok 4

10 g drobno posiekanej cebuli dymki – Trochę przyprawy shichimi lub chili w proszku

Bakłażany pokrój po skosie na kawałki. Uformuj małe nigiri (kulki ryżu sushi) z ryżu i bakłażanów, dostosowując wielkość do swoich preferencji.

Zagotuj resztę sosu, aby go zredukować i zagęścić, a następnie polej nim nigiri.

Posiekaj cebulę dymkę na małe kawałki i posyp nią sushi. Na koniec dodaj szczyptę przyprawy shichimi lub chili w proszku.

 

Jeśli potrzebujesz dokładnej instrukcji, jak ugotować ryż sushi, wejdź na naszą stronę z przepisami:

www.kikkoman.pl/przepisy/detail/ryz-do-sushi

 

ID przepisu: 1412

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

150 g ryżu do sushi – 210 ml wody – 3 łyżki Przyprawa do ryżu do sushi Kikkoman (125ml)2 bakłażany

Ryż przepłucz 3-4 razy i odcedź w durszlaku, a następnie przełóż go do rondla z 210 ml wody i namaczaj przez 20 minut przed gotowaniem. Ryż ugotuj, a następnie wymieszaj z Przyprawą do ryżu Kikkoman, aby uzyskać ryż sushi.

Usuń szypułę z bakłażanów i obierz je.

Owiń całe bakłażany folią spożywczą i podgrzewaj w kuchence mikrofalowej o mocy 800 W przez 2 minuty (upewnij się, że folia spożywcza, której używasz, nadaje się do podgrzewania w mikrofalówce).

1 łyżka oleju słonecznikowego

Otwórz bakłażany jak książkę i widelcem odciśnij linie w miąższu. Wlej olej słonecznikowy na patelnię i smaż bakłażany z obu stron, aż się zrumienią.

 

2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman2 łyżki Słodka przyprawa w stylu mirin Kikkoman (na bazie fermentowanego ryżu)2 łyżki cukru – 2 łyżki sake (lub słodkiego białego wina) – 1 łyżka wody (do sosu)

Wlej do rondla Sos sojowy Kikkoman, Słodką przyprawę mirin Kikkoman, cukier, sake (lub słodkie białe wino) i wodę, a następnie gotuj bakłażany przez około 5 minut. Wyjmij bakłażany i pozostaw do ostygnięcia. Po ostygnięciu usuń nadmiar wody papierowym ręcznikiem kuchennym.

 

10 g drobno posiekanej cebuli dymki – Trochę przyprawy shichimi lub chili w proszku

Bakłażany pokrój po skosie na kawałki. Uformuj małe nigiri (kulki ryżu sushi) z ryżu i bakłażanów, dostosowując wielkość do swoich preferencji.

Zagotuj resztę sosu, aby go zredukować i zagęścić, a następnie polej nim nigiri.

Posiekaj cebulę dymkę na małe kawałki i posyp nią sushi. Na koniec dodaj szczyptę przyprawy shichimi lub chili w proszku.

 

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.