

Wegańskie sushi kabayaki
Czy to sushi naprawdę jest wegańskie? Wygląda jak ryba, ale to tylko bakłażan w glazurze z sosu sojowego. Idealna propozycja dla tych, którzy lubią szybkie, domowe i pyszne wegańskie sushi.
Przygotowanie
Krok 1
150 g ryżu do sushi – 210 ml wody – 3 łyżki Przyprawa do ryżu do sushi Kikkoman (125ml) – 2 bakłażany
Ryż przepłucz 3-4 razy i odcedź w durszlaku, a następnie przełóż go do rondla z 210 ml wody i namaczaj przez 20 minut przed gotowaniem. Ryż ugotuj, a następnie wymieszaj z Przyprawą do ryżu Kikkoman, aby uzyskać ryż sushi.
Usuń szypułę z bakłażanów i obierz je.
Owiń całe bakłażany folią spożywczą i podgrzewaj w kuchence mikrofalowej o mocy 800 W przez 2 minuty (upewnij się, że folia spożywcza, której używasz, nadaje się do podgrzewania w mikrofalówce).
Krok 2
1 łyżka oleju słonecznikowego
Otwórz bakłażany jak książkę i widelcem odciśnij linie w miąższu. Wlej olej słonecznikowy na patelnię i smaż bakłażany z obu stron, aż się zrumienią.
Krok 3
2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – 2 łyżki Słodka przyprawa w stylu mirin Kikkoman (na bazie fermentowanego ryżu) – 2 łyżki cukru – 2 łyżki sake (lub słodkiego białego wina) – 1 łyżka wody (do sosu)
Wlej do rondla Sos sojowy Kikkoman, Słodką przyprawę mirin Kikkoman, cukier, sake (lub słodkie białe wino) i wodę, a następnie gotuj bakłażany przez około 5 minut. Wyjmij bakłażany i pozostaw do ostygnięcia. Po ostygnięciu usuń nadmiar wody papierowym ręcznikiem kuchennym.
Krok 4
10 g drobno posiekanej cebuli dymki – Trochę przyprawy shichimi lub chili w proszku
Bakłażany pokrój po skosie na kawałki. Uformuj małe nigiri (kulki ryżu sushi) z ryżu i bakłażanów, dostosowując wielkość do swoich preferencji.
Zagotuj resztę sosu, aby go zredukować i zagęścić, a następnie polej nim nigiri.
Posiekaj cebulę dymkę na małe kawałki i posyp nią sushi. Na koniec dodaj szczyptę przyprawy shichimi lub chili w proszku.
Jeśli potrzebujesz dokładnej instrukcji, jak ugotować ryż sushi, wejdź na naszą stronę z przepisami:
www.kikkoman.pl/przepisy/detail/ryz-do-sushi
ID przepisu: 1412
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej