Tosty z tofucznicą
Tosty z tofucznicą

Tosty z tofucznicą

Czas ogółem20 min
10 minCzas przygotowania
10 minCzas gotowania

Chrupiące tosty czosnkowe z tofucznicą, szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi to pyszne i pożywne śniadanie, które naładuje cię energią do działania. "Jajecznicę" z tofu przygotujesz z rozgniecionego tofu smażonego z cebulą, sosem sojowym i przyprawami. Do tego chleb na zakwasie – i dzień od razu staje się lepszy! 

Składniki

2 porcj(e/i)

Tofu:

180 g
tofu
 ½ łyżeczka
wędzonej papryki
 ½ łyżeczka
kuminu
 ½ łyżeczka
kolendry
1 szczypta
pieprzu
70 ml
mleka migdałowego
1 łyżka
oliwy
1 
mała cebula, pokrojona w drobną kostkę
1 garść
świeżego szpinaku baby

Chleb:

4 plasterki
chleba na zakwasie
2 łyżki
oliwy
2 
ząbki czosnku

Do podania:

1 łyżka
czarnego sezamu
6 
pomidorów koktajlowych, pokrojonych na połówki
2 łyżki
świeżej natki pietruszki
Wartości odżywcze (na porcję)2213 kJ / 529 kcal
23 gTłuszcz
23 gBiałko
57 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

180 g tofu –  ½ łyżeczka wędzonej papryki –  ½ łyżeczka kuminu –  ½ łyżeczka kolendry – 1 szczypta pieprzu – 2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman70 ml mleka migdałowego – 1 łyżka oliwy – 1  mała cebula, pokrojona w drobną kostkę – 1 garść świeżego szpinaku baby

Tofu rozgnieć w misce za pomocą widelca, aby uzyskać konsystencję podobną do jajecznicy. Wymieszaj tofu z przyprawami, Sosem sojowym Kikkoman i mlekiem migdałowym.
Na patelni rozgrzej oliwę. Cebulę zeszklij. Dodaj rozgniecione tofu i smaż przez kilka minut.
Dodaj świeży szpinak i podsmażaj chwilę, aż zmięknie.

Krok 2

4 plasterki chleba na zakwasie – 2 łyżki oliwy – 2  ząbki czosnku

Kromki chleba posmaruj oliwą i natrzyj czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Podsmaż na rozgrzanej patelni grillowej.

Krok 3

1 łyżka czarnego sezamu – 6  pomidorów koktajlowych, pokrojonych na połówki – 2 łyżki świeżej natki pietruszki

Tofucznicę ułóż na tostach i posyp sezamem.
Udekoruj natką pietruszki i połówkami pomidorków koktajlowych.

Wskazówka:

Zamiast mleka migdałowego możesz użyć dowolnego mleka roślinnego.

ID przepisu: 1226

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

180 g tofu – ½ łyżeczka wędzonej papryki – ½ łyżeczka kuminu – ½ łyżeczka kolendry – 1 szczypta pieprzu – 2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman70 ml mleka migdałowego – 1 łyżka oliwy – 1 mała cebula, pokrojona w drobną kostkę – 1 garść świeżego szpinaku baby

Tofu rozgnieć w misce za pomocą widelca, aby uzyskać konsystencję podobną do jajecznicy. Wymieszaj tofu z przyprawami, Sosem sojowym Kikkoman i mlekiem migdałowym.
Na patelni rozgrzej oliwę. Cebulę zeszklij. Dodaj rozgniecione tofu i smaż przez kilka minut.
Dodaj świeży szpinak i podsmażaj chwilę, aż zmięknie.

4 plasterki chleba na zakwasie – 2 łyżki oliwy – 2 ząbki czosnku

Kromki chleba posmaruj oliwą i natrzyj czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Podsmaż na rozgrzanej patelni grillowej.

1 łyżka czarnego sezamu – 6 pomidorów koktajlowych, pokrojonych na połówki – 2 łyżki świeżej natki pietruszki

Tofucznicę ułóż na tostach i posyp sezamem.
Udekoruj natką pietruszki i połówkami pomidorków koktajlowych.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.