

Tosty z tofucznicą
Chrupiące tosty czosnkowe z tofucznicą, szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi to pyszne i pożywne śniadanie, które naładuje cię energią do działania. "Jajecznicę" z tofu przygotujesz z rozgniecionego tofu smażonego z cebulą, sosem sojowym i przyprawami. Do tego chleb na zakwasie – i dzień od razu staje się lepszy!
Składniki
Tofu:
Chleb:
Do podania:
Przygotowanie
Krok 1

180 g tofu – ½ łyżeczka wędzonej papryki – ½ łyżeczka kuminu – ½ łyżeczka kolendry – 1 szczypta pieprzu – 2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – 70 ml mleka migdałowego – 1 łyżka oliwy – 1 mała cebula, pokrojona w drobną kostkę – 1 garść świeżego szpinaku baby
Tofu rozgnieć w misce za pomocą widelca, aby uzyskać konsystencję podobną do jajecznicy. Wymieszaj tofu z przyprawami, Sosem sojowym Kikkoman i mlekiem migdałowym.
Na patelni rozgrzej oliwę. Cebulę zeszklij. Dodaj rozgniecione tofu i smaż przez kilka minut.
Dodaj świeży szpinak i podsmażaj chwilę, aż zmięknie.
Krok 2

4 plasterki chleba na zakwasie – 2 łyżki oliwy – 2 ząbki czosnku
Kromki chleba posmaruj oliwą i natrzyj czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Podsmaż na rozgrzanej patelni grillowej.
Krok 3

1 łyżka czarnego sezamu – 6 pomidorów koktajlowych, pokrojonych na połówki – 2 łyżki świeżej natki pietruszki
Tofucznicę ułóż na tostach i posyp sezamem.
Udekoruj natką pietruszki i połówkami pomidorków koktajlowych.
Wskazówka:
Zamiast mleka migdałowego możesz użyć dowolnego mleka roślinnego.
ID przepisu: 1226
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej