Chowder z jarmużem i ciecierzycą
Sycąca i pachnąca zupa rybna, obfitująca w zielone warzywa, ciecierzycę i kalafiora. To rozgrzewające danie, które działa jak antidotum na jesienne i zimowe chłody, a przy okazji dostarcza niezbędne witaminy.
Składniki
Przygotowanie
Krok 1
80 g pora – 100 g białej kapusty – 200 g kalafiora – 100 g cukinii – 2 garście jarmużu – 120 g ciecierzycy z puszki
Umyj i osusz warzywa. Pokrój pora w półksiężyce. Poszatkuj kapustę, pokrój kalafiora na małe różyczki, a cukinię w półksiężyce. Jarmuż oczyść ze zdrewniałych łodyg i porwij go na mniejsze kawałki. Odcedź ciecierzycę.
Krok 2
2 łyżki oleju rzepakowego – 2 ząbki czosnku, posiekane – 2 gałązki świeżego tymianku – ½ łyżeczka kurkumy – 0,33 łyżeczka curry – 2 szczypty chili w proszku – 1 szczypta gałki muszkatołowej – 2 liście laurowe – 700 ml bulionu warzywnego – 3 łyżki Naturalnie warzony bezglutenowy sos sojowy Tamari Kikkoman
Podsmaż na oleju warzywa z kroku 1. Dodaj do garnka czosnek, tymianek, przyprawy i liście laurowe. Wlej bulion i Bezglutenowy sos sojowy Kikkoman. Gotuj przez 8 minut, aż warzywa lekko zmiękną.
Krok 3
150 ml mleka sojowego – 30 g mąki kukurydzianej – 2 szczypty czarnego pieprzu – 80 g mrożonego zielonego groszku – 2 łyżki posiekanej pietruszki
Wymieszaj w kubku mleko sojowe i mąkę. Dodaj do garnka i zamieszaj. Dopraw czarnym pieprzem i dodaj groszek. Gotuj na wolnym ogniu, aż warzywa zmiękną, a zupa zgęstnieje. Przelej chowder do miski i posyp pietruszką.
ID przepisu: 1384
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej