Chowder z jarmużem i ciecierzycą
Chowder z jarmużem i ciecierzycą

Chowder z jarmużem i ciecierzycą

Czas ogółem25 min
10 minCzas przygotowania
15 minCzas gotowania

Sycąca i pachnąca zupa rybna, obfitująca w zielone warzywa, ciecierzycę i kalafiora. To rozgrzewające danie, które działa jak antidotum na jesienne i zimowe chłody, a przy okazji dostarcza niezbędne witaminy.

Składniki

2 porcj(e/i)
80 g
pora
100 g
białej kapusty
200 g
kalafiora
100 g
cukinii
2 garście
jarmużu
120 g
ciecierzycy z puszki
2 łyżki
oleju rzepakowego
2 
ząbki czosnku, posiekane
2 
gałązki świeżego tymianku
 ½ łyżeczka
kurkumy
 ⅓ łyżeczka
curry
2 szczypty
chili w proszku
1 szczypta
gałki muszkatołowej
2 
liście laurowe
700 ml
bulionu warzywnego
150 ml
mleka sojowego
30 g
mąki kukurydzianej
2 szczypty
czarnego pieprzu
80 g
mrożonego zielonego groszku
2 łyżki
posiekanej pietruszki
Wartości odżywcze (na porcję)1686 kJ / 403 kcal
16 gTłuszcz
22 gBiałko
50 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

80 g pora – 100 g białej kapusty – 200 g kalafiora – 100 g cukinii – 2 garście jarmużu – 120 g ciecierzycy z puszki

Umyj i osusz warzywa. Pokrój pora w półksiężyce. Poszatkuj kapustę, pokrój kalafiora na małe różyczki, a cukinię w półksiężyce. Jarmuż oczyść ze zdrewniałych łodyg i porwij go na mniejsze kawałki. Odcedź ciecierzycę.

Krok 2

2 łyżki oleju rzepakowego – 2  ząbki czosnku, posiekane – 2  gałązki świeżego tymianku –  ½ łyżeczka kurkumy – 0,33 łyżeczka curry – 2 szczypty chili w proszku – 1 szczypta gałki muszkatołowej – 2  liście laurowe – 700 ml bulionu warzywnego – 3 łyżki Naturalnie warzony bezglutenowy sos sojowy Tamari Kikkoman

Podsmaż na oleju warzywa z kroku 1. Dodaj do garnka czosnek, tymianek, przyprawy i liście laurowe. Wlej bulion i Bezglutenowy sos sojowy Kikkoman. Gotuj przez 8 minut, aż warzywa lekko zmiękną.

Krok 3

150 ml mleka sojowego – 30 g mąki kukurydzianej – 2 szczypty czarnego pieprzu – 80 g mrożonego zielonego groszku – 2 łyżki posiekanej pietruszki

Wymieszaj w kubku mleko sojowe i mąkę. Dodaj do garnka i zamieszaj. Dopraw czarnym pieprzem i dodaj groszek. Gotuj na wolnym ogniu, aż warzywa zmiękną, a zupa zgęstnieje. Przelej chowder do miski i posyp pietruszką.

ID przepisu: 1384

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

80 g pora – 100 g białej kapusty – 200 g kalafiora – 100 g cukinii – 2 garście jarmużu – 120 g ciecierzycy z puszki

Umyj i osusz warzywa. Pokrój pora w półksiężyce. Poszatkuj kapustę, pokrój kalafiora na małe różyczki, a cukinię w półksiężyce. Jarmuż oczyść ze zdrewniałych łodyg i porwij go na mniejsze kawałki. Odcedź ciecierzycę.

2 łyżki oleju rzepakowego – 2 ząbki czosnku, posiekane – 2 gałązki świeżego tymianku – ½ łyżeczka kurkumy – 0,33 łyżeczka curry – 2 szczypty chili w proszku – 1 szczypta gałki muszkatołowej – 2 liście laurowe – 700 ml bulionu warzywnego – 3 łyżki Naturalnie warzony bezglutenowy sos sojowy Tamari Kikkoman

Podsmaż na oleju warzywa z kroku 1. Dodaj do garnka czosnek, tymianek, przyprawy i liście laurowe. Wlej bulion i Bezglutenowy sos sojowy Kikkoman. Gotuj przez 8 minut, aż warzywa lekko zmiękną.

150 ml mleka sojowego – 30 g mąki kukurydzianej – 2 szczypty czarnego pieprzu – 80 g mrożonego zielonego groszku – 2 łyżki posiekanej pietruszki

Wymieszaj w kubku mleko sojowe i mąkę. Dodaj do garnka i zamieszaj. Dopraw czarnym pieprzem i dodaj groszek. Gotuj na wolnym ogniu, aż warzywa zmiękną, a zupa zgęstnieje. Przelej chowder do miski i posyp pietruszką.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.