Tofu katsu z sezamem na ryżu z zielonym groszkiem
Główną atrakcją tego dania jest tofu w chrupiącej panierce w duecie ze słodko-słonym sosem ze szczypiorkiem. Świetnie smakuje podane z ryżem, któremu charakteru dodaje zielony groszek i słodkie pestki granatu.
Składniki
Sos:
Przygotowanie
Krok 1
Ryż przepłucz, zalej podwójną ilością wody i gotuj przez 10 minut. Groszek gotuj do miękkości. Wymieszaj groszek z ryżem, posiekaną miętą, skórką oraz sokiem z cytryny, pieprzem i pestkami granatu.
Krok 2
Tofu namocz w sosie sojowym zmieszanym z mlekiem i skrobią ziemniaczaną. Następnie obtocz tofu w sezamie oraz pokruszonych płatkach kukurydzianych. Smaż na oliwie na złoty kolor.
Krok 3
Usmażone tofu pokrój w plastry. Podawaj z ryżem z dodatkami, polane sosem z sosu sojowego, syropu klonowego, oleju sezamowego i szczypiorku.
Tip
Zamiast zielonego groszku możesz użyć brukselki.
ID przepisu: 1209
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej