Tofu katsu z sezamem na ryżu z zielonym groszkiem

Czas ogółem 30 min
10 min Czas przygotowania
20 min Czas gotowania

Główną atrakcją tego dania jest tofu w chrupiącej panierce w duecie ze słodko-słonym sosem ze szczypiorkiem. Świetnie smakuje podane z ryżem, któremu charakteru dodaje zielony groszek i słodkie pestki granatu.

Składniki

2 porcj(e/i)
100 g
ryżu basmati
50 g
zielonego groszku
1 łyżeczka
posiekanej mięty
2 łyżki
soku z cytryny
1 łyżeczka
skórki startej z cytryny
1 szczypta
pieprzu
 ½ 
granatu (tylko pestki)
180 g
tofu
3 łyżki
mleka migdałowego
1 łyżka
skrobi ziemniaczanej
15 g
sezamu
20 g
płatków kukurydzianych
2 łyżki
oliwy

Sos:

2 łyżki
syropu klonowego
1 łyżka
posiekanego szczypiorku
Wartości odżywcze (na porcję) 2407 kJ  /  575 kcal
20,5 g Tłuszcz
21 g Białko
75,5 g Węglowodany

Przygotowanie

Krok 1

Ryż przepłucz, zalej podwójną ilością wody i gotuj przez 10 minut. Groszek gotuj do miękkości. Wymieszaj groszek z ryżem, posiekaną miętą, skórką oraz sokiem z cytryny, pieprzem i pestkami granatu.

Krok 2

Tofu namocz w sosie sojowym zmieszanym z mlekiem i skrobią ziemniaczaną. Następnie obtocz tofu w sezamie oraz pokruszonych płatkach kukurydzianych. Smaż na oliwie na złoty kolor.

Krok 3

Usmażone tofu pokrój w plastry. Podawaj z ryżem z dodatkami, polane sosem z sosu sojowego, syropu klonowego, oleju sezamowego i szczypiorku.

Tip

Zamiast zielonego groszku możesz użyć brukselki.

ID przepisu: 1209

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Ryż przepłucz, zalej podwójną ilością wody i gotuj przez 10 minut. Groszek gotuj do miękkości. Wymieszaj groszek z ryżem, posiekaną miętą, skórką oraz sokiem z cytryny, pieprzem i pestkami granatu.

Tofu namocz w sosie sojowym zmieszanym z mlekiem i skrobią ziemniaczaną. Następnie obtocz tofu w sezamie oraz pokruszonych płatkach kukurydzianych. Smaż na oliwie na złoty kolor.

Usmażone tofu pokrój w plastry. Podawaj z ryżem z dodatkami, polane sosem z sosu sojowego, syropu klonowego, oleju sezamowego i szczypiorku.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.