

Wegańskie onigirazu
Sushi w formie kanapki - łatwe do przygotowania i jeszcze łatwiejsze do zjedzenia! To, jakich składników użyjesz, zależy wyłącznie od ciebie. Uwolnij kreatywność i stwórz własne, wyjątkowe sushi onigirazu.
Składniki
Przygotowanie
Krok 1
150 g ryżu – 210 ml wody – 3 łyżki Przyprawa do ryżu do sushi Kikkoman (125ml) – 1 pęczek szpinaku – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – 1 łyżka Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman – 1 łyżeczka białego sezamu
Ryż przepłucz 3-4 razy i odcedź w durszlaku, a następnie przełóż go do rondla z 210 ml wody i namaczaj przez 20 minut przed gotowaniem. Ryż ugotuj, a następnie wymieszaj z Przyprawą do ryżu Kikkoman, aby uzyskać ryż sushi.
Szpinak włóż korzonkami do przodu do rondla z wrzątkiem i gotuj przez około 10 sekund. Ostudź w zimnej wodzie, dokładnie wyciśnij i pokrój na ćwiartki. Wymieszaj Sos sojowy Kikkoman, Olej sezamowy Kikkoman i sezam.
Krok 2
½ marchewki – 1 łyżka Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman – 1 łyżeczka białego sezamu – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman
Pokrój marchewkę w cienkie paski. Rozgrzej Olej sezamowy Kikkoman na patelni i smaż paski marchewki na małym ogniu, aż zmiękną. Dodaj Sos sojowy Kikkoman i sezam.
Krok 3
0,13 kapusty pekińskiej – 2 łyżeczki soli – 2 łyżeczki pasty gochujang – ½ łyżka Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman – 1 łyżeczka Słodka przyprawa w stylu mirin Kikkoman (na bazie fermentowanego ryżu)
Pokrój kapustę pekińską na kawałki, przełóż do miski i natrzyj solą. Po 10 minutach dokładnie opłucz wodą i starannie odciśnij. Wymieszaj z pastą gochujang, Olejem sezamowym Kikkoman i Słodką przyprawą mirin Kikkoman.
Krok 4
2 plasterki wegańskiego sera (na przykład ser wegański na bazie oleju kokosowego) – 2 arkusze nori
Rozłóż arkusz folii spożywczej na blacie roboczym. Połóż na nim arkusz nori i przekrój go na pół. Nałóż ¼ ryżu (ok. 60 g) na górną i dolną część prawej połowy, tworząc kwadrat. Ułóż ser na górnej lewej stronie, a na ser nałóż połowę składników z kroku 2. Nałóż połowę mieszanki szpinaku z kroku 1 na ryżu sushi na górnej prawej połowie. Nałóż połowę mieszanki z kroku 3 na ryżu sushi na dolnej prawej połowie. Złóż arkusz nori 3 razy, zaczynając od lewego dolnego rogu, a następnie starannie owiń folią spożywczą. Powtórz kroki dla drugiej kanapki onigirazu.
Krok 5
1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – 2 łyżeczki musztardy – 2 łyżeczki jogurtu sojowego
Po zawinięciu przekrój wciąż owinięte folią onigirazu na pół.
Wymieszaj składniki na sos do maczania i podawaj.
Możesz zmieniać nadzienie onigirazu według własnego upodobania.
Jeśli potrzebujesz dokładnej instrukcji, jak ugotować ryż sushi, wejdź na naszą stronę z przepisami:
www.kikkoman.pl/przepisy/detail/ryz-do-sushi
ID przepisu: 1413
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej