Wegańskie onigirazu
Wegańskie onigirazu

Wegańskie onigirazu

Czas ogółem60 min
25 minCzas przygotowania
25 minCzas gotowania
10 minCzas marynowania

Sushi w formie kanapki - łatwe do przygotowania i jeszcze łatwiejsze do zjedzenia! To, jakich składników użyjesz, zależy wyłącznie od ciebie. Uwolnij kreatywność i stwórz własne, wyjątkowe sushi onigirazu.

Składniki

2 porcj(e/i)
150 g
ryżu
210 ml
wody
1 pęczek
szpinaku
2 łyżeczki
białego sezamu
 ½ 
marchewki
0,13 
kapusty pekińskiej
2 łyżeczki
soli
2 łyżeczki
pasty gochujang
2 plasterki
wegańskiego sera (na przykład ser wegański na bazie oleju kokosowego)
2 
arkusze nori
2 łyżeczki
musztardy
2 łyżeczki
jogurtu sojowego
Wartości odżywcze (na porcję)2619 kJ / 625 kcal
26 gTłuszcz
16 gBiałko
81 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

150 g ryżu – 210 ml wody – 3 łyżki Przyprawa do ryżu do sushi Kikkoman (125ml)1 pęczek szpinaku – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman1 łyżka Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman1 łyżeczka białego sezamu

Ryż przepłucz 3-4 razy i odcedź w durszlaku, a następnie przełóż go do rondla z 210 ml wody i namaczaj przez 20 minut przed gotowaniem. Ryż ugotuj, a następnie wymieszaj z Przyprawą do ryżu Kikkoman, aby uzyskać ryż sushi.

Szpinak włóż korzonkami do przodu do rondla z wrzątkiem i gotuj przez około 10 sekund. Ostudź w zimnej wodzie, dokładnie wyciśnij i pokrój na ćwiartki. Wymieszaj Sos sojowy Kikkoman, Olej sezamowy Kikkoman i sezam.

Krok 2

 ½  marchewki – 1 łyżka Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman1 łyżeczka białego sezamu – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman

Pokrój marchewkę w cienkie paski. Rozgrzej Olej sezamowy Kikkoman na patelni i smaż paski marchewki na małym ogniu, aż zmiękną. Dodaj Sos sojowy Kikkoman i sezam.

 

Krok 3

0,13  kapusty pekińskiej – 2 łyżeczki soli – 2 łyżeczki pasty gochujang –  ½ łyżka Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman1 łyżeczka Słodka przyprawa w stylu mirin Kikkoman (na bazie fermentowanego ryżu)

Pokrój kapustę pekińską na kawałki, przełóż do miski i natrzyj solą. Po 10 minutach dokładnie opłucz wodą i starannie odciśnij. Wymieszaj z pastą gochujang, Olejem sezamowym Kikkoman i Słodką przyprawą mirin Kikkoman.

 

Krok 4

2 plasterki wegańskiego sera (na przykład ser wegański na bazie oleju kokosowego) – 2  arkusze nori

Rozłóż arkusz folii spożywczej na blacie roboczym. Połóż na nim arkusz nori i przekrój go na pół. Nałóż ¼ ryżu (ok. 60 g) na górną i dolną część prawej połowy, tworząc kwadrat. Ułóż ser na górnej lewej stronie, a na ser nałóż połowę składników z kroku 2. Nałóż połowę mieszanki szpinaku z kroku 1 na ryżu sushi na górnej prawej połowie. Nałóż połowę mieszanki z kroku 3 na ryżu sushi na dolnej prawej połowie. Złóż arkusz nori 3 razy, zaczynając od lewego dolnego rogu, a następnie starannie owiń folią spożywczą. Powtórz kroki dla drugiej kanapki onigirazu.

Krok 5

1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman2 łyżeczki musztardy – 2 łyżeczki jogurtu sojowego

Po zawinięciu przekrój wciąż owinięte folią onigirazu na pół.

Wymieszaj składniki na sos do maczania i podawaj.

 

Możesz zmieniać nadzienie onigirazu według własnego upodobania.

Jeśli potrzebujesz dokładnej instrukcji, jak ugotować ryż sushi, wejdź na naszą stronę z przepisami:

www.kikkoman.pl/przepisy/detail/ryz-do-sushi

 

ID przepisu: 1413

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

150 g ryżu – 210 ml wody – 3 łyżki Przyprawa do ryżu do sushi Kikkoman (125ml)1 pęczek szpinaku – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman1 łyżka Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman1 łyżeczka białego sezamu

Ryż przepłucz 3-4 razy i odcedź w durszlaku, a następnie przełóż go do rondla z 210 ml wody i namaczaj przez 20 minut przed gotowaniem. Ryż ugotuj, a następnie wymieszaj z Przyprawą do ryżu Kikkoman, aby uzyskać ryż sushi.

Szpinak włóż korzonkami do przodu do rondla z wrzątkiem i gotuj przez około 10 sekund. Ostudź w zimnej wodzie, dokładnie wyciśnij i pokrój na ćwiartki. Wymieszaj Sos sojowy Kikkoman, Olej sezamowy Kikkoman i sezam.

½ marchewki – 1 łyżka Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman1 łyżeczka białego sezamu – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman

Pokrój marchewkę w cienkie paski. Rozgrzej Olej sezamowy Kikkoman na patelni i smaż paski marchewki na małym ogniu, aż zmiękną. Dodaj Sos sojowy Kikkoman i sezam.

 

0,13 kapusty pekińskiej – 2 łyżeczki soli – 2 łyżeczki pasty gochujang – ½ łyżka Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman1 łyżeczka Słodka przyprawa w stylu mirin Kikkoman (na bazie fermentowanego ryżu)

Pokrój kapustę pekińską na kawałki, przełóż do miski i natrzyj solą. Po 10 minutach dokładnie opłucz wodą i starannie odciśnij. Wymieszaj z pastą gochujang, Olejem sezamowym Kikkoman i Słodką przyprawą mirin Kikkoman.

 

2 plasterki wegańskiego sera (na przykład ser wegański na bazie oleju kokosowego) – 2 arkusze nori

Rozłóż arkusz folii spożywczej na blacie roboczym. Połóż na nim arkusz nori i przekrój go na pół. Nałóż ¼ ryżu (ok. 60 g) na górną i dolną część prawej połowy, tworząc kwadrat. Ułóż ser na górnej lewej stronie, a na ser nałóż połowę składników z kroku 2. Nałóż połowę mieszanki szpinaku z kroku 1 na ryżu sushi na górnej prawej połowie. Nałóż połowę mieszanki z kroku 3 na ryżu sushi na dolnej prawej połowie. Złóż arkusz nori 3 razy, zaczynając od lewego dolnego rogu, a następnie starannie owiń folią spożywczą. Powtórz kroki dla drugiej kanapki onigirazu.

1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman2 łyżeczki musztardy – 2 łyżeczki jogurtu sojowego

Po zawinięciu przekrój wciąż owinięte folią onigirazu na pół.

Wymieszaj składniki na sos do maczania i podawaj.

 

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04
05

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.