

Gofry z hummusem i cebulą teriyaki z tymiankiem
Bezglutenowe i wegańskie danie, które zachwyci każdego swoim bogatym smakiem. Chrupiące na zewnątrz, a miękkie i puszyste w środku gofry, kremowy hummus, awokado i cebula karmelizowana w marynacie teriyaki.
Składniki
Gofry:
Hummus:
Cebula teriyaki:
Dodatkowo:
Przygotowanie
Krok 1

Jogurt wegański ogrzej do temperatury pokojowej. Dodaj mleko roślinne oraz olej. Wymieszaj.
Dodaj mąkę ryżową i skrobię, łuski z nasion babki płesznik, sodę oraz Sos sojowy Kikkoman. Wymieszaj.
Krok 2

Z przygotowanego ciasta upiecz gofry.
Krok 3

Ciecierzycę namaczaj przez noc w wodzie z dodatkiem ½ łyżeczki sody oczyszczonej.
Następnie przepłucz i zalej świeżą wodą. Wsyp ½ łyżeczki sody i gotuj przez ok. 2 godziny do czasu, aż ciecierzyca stanie się miękka.
Odcedzoną, jeszcze ciepłą ciecierzycę zmiksuj z tahini, sokiem z cytryny, czosnkiem, Sosem sojowym Kikkoman i kuminem. Miksuj dobrym blenderem na aksamitnie gładką masę, powoli dolewając oliwę.
Krok 4

Cebulę pokrój w piórka. Smaż kilka minut na oliwie. Dodaj Sos sojowy Kikkoman. Kiedy cebula będzie miękka, dodaj Marynatę Teriyaki Kikkoman i listki tymianku. Smaż jeszcze przez chwilę.
Krok 5

Gofry posmaruj hummusem. Na wierzchu ułóż pokrojone awokado i cebulę teriyaki. Udekoruj świeżym tymiankiem i podawaj.
Tip
Cebula teriyaki sprawdzi się również jako wyśmienity dodatek do innych dań, na przykład kanapek czy wegańskich burgerów.
ID przepisu: 1212
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej