Gofry z hummusem i cebulą teriyaki z tymiankiem

Czas ogółem 170 min
20 min Czas przygotowania
150 min Czas gotowania

Bezglutenowe i wegańskie danie, które zachwyci każdego swoim bogatym smakiem. Chrupiące na zewnątrz, a miękkie i puszyste w środku gofry, kremowy hummus, awokado i cebula karmelizowana w marynacie teriyaki.

Składniki

2 porcj(e/i)

Gofry:

320 g
wegańskiego jogurtu naturalnego
125 ml
mleka roślinnego
4 łyżki
oleju
130 g
mąki ryżowej
80 g
skrobi ziemniaczanej
1 łyżeczka
łusek z nasion babki płesznik
1 łyżeczka
sody oczyszczonej

Hummus:

100 g
ciecierzycy
1 łyżeczka
sody oczyszczonej
2 łyżki
pasty tahini
 ½ 
cytryny
1 
mały ząbek czosnku
 ½ łyżeczka
kuminu
4 łyżki
oliwy

Cebula teriyaki:

1 
cebula
1 łyżka
oliwy
1 szczypta
pieprzu
1 łyżka
świeżych listków tymianku

Dodatkowo:

1 
awokado
tymianek do dekoracji
Wartości odżywcze (na porcję) 2818 kJ  /  673 kcal
43,3 g Tłuszcz
7,4 g Białko
59,9 g Węglowodany

Przygotowanie

Krok 1

Jogurt wegański ogrzej do temperatury pokojowej. Dodaj mleko roślinne oraz olej. Wymieszaj.

Dodaj mąkę ryżową i skrobię, łuski z nasion babki płesznik, sodę oraz Sos sojowy Kikkoman. Wymieszaj.

Krok 2

Z przygotowanego ciasta upiecz gofry.

Krok 3

Ciecierzycę namaczaj przez noc w wodzie z dodatkiem ½ łyżeczki sody oczyszczonej.

Następnie przepłucz i zalej świeżą wodą. Wsyp ½ łyżeczki sody i gotuj przez ok. 2 godziny do czasu, aż ciecierzyca stanie się miękka.

Odcedzoną, jeszcze ciepłą ciecierzycę zmiksuj z tahini, sokiem z cytryny, czosnkiem, Sosem sojowym Kikkoman i kuminem. Miksuj dobrym blenderem na aksamitnie gładką masę, powoli dolewając oliwę.

Krok 4

Cebulę pokrój w piórka. Smaż kilka minut na oliwie. Dodaj Sos sojowy Kikkoman. Kiedy cebula będzie miękka, dodaj Marynatę Teriyaki Kikkoman i listki tymianku. Smaż jeszcze przez chwilę.

Krok 5

Gofry posmaruj hummusem. Na wierzchu ułóż pokrojone awokado i cebulę teriyaki. Udekoruj świeżym tymiankiem i podawaj.

Tip

Cebula teriyaki sprawdzi się również jako wyśmienity dodatek do innych dań, na przykład kanapek czy wegańskich burgerów.

ID przepisu: 1212

Przepis w PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Jogurt wegański ogrzej do temperatury pokojowej. Dodaj mleko roślinne oraz olej. Wymieszaj.

Dodaj mąkę ryżową i skrobię, łuski z nasion babki płesznik, sodę oraz Sos sojowy Kikkoman. Wymieszaj.

Z przygotowanego ciasta upiecz gofry.

Ciecierzycę namaczaj przez noc w wodzie z dodatkiem ½ łyżeczki sody oczyszczonej.

Następnie przepłucz i zalej świeżą wodą. Wsyp ½ łyżeczki sody i gotuj przez ok. 2 godziny do czasu, aż ciecierzyca stanie się miękka.

Odcedzoną, jeszcze ciepłą ciecierzycę zmiksuj z tahini, sokiem z cytryny, czosnkiem, Sosem sojowym Kikkoman i kuminem. Miksuj dobrym blenderem na aksamitnie gładką masę, powoli dolewając oliwę.

Cebulę pokrój w piórka. Smaż kilka minut na oliwie. Dodaj Sos sojowy Kikkoman. Kiedy cebula będzie miękka, dodaj Marynatę Teriyaki Kikkoman i listki tymianku. Smaż jeszcze przez chwilę.

Gofry posmaruj hummusem. Na wierzchu ułóż pokrojone awokado i cebulę teriyaki. Udekoruj świeżym tymiankiem i podawaj.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04
05

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nic kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.