

Wegańskie sushi inari
Inari sushi powstało z inspiracji nadziewanymi ryżem smażonymi kieszonkami ze słodkiej, marynowanej skórki tofu zwanej abura-age. Soczyste, wilgotne tofu idealnie komponuje się z nadzieniem z ryżu sushi. Inari sushi jest hitem na wielu domówkach.
Składniki
Przyprawy:
Przygotowanie
Krok 1
150 g ryżu – 210 ml wody – 3 łyżki Przyprawa do ryżu do sushi Kikkoman (125ml) – 15 g zielonej fasolki – 20 g żółtej papryki – 20 g czerwonej papryki
Ryż przepłucz 3-4 razy i odcedź w durszlaku, a następnie przełóż go do rondla z 210 ml wody i namaczaj przez 20 minut przed gotowaniem. Ryż ugotuj, a następnie wymieszaj z Przyprawą do ryżu Kikkoman, aby uzyskać ryż sushi.
Gotuj zieloną fasolkę przez 2 minuty. Pokrój żółtą i czerwoną paprykę w małe kostki i gotuj przez 1 minutę.
Krok 2
8 abura-age (cienkie plasterki tofu smażonego na głębokim tłuszczu) – 2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – 2 łyżki Słodka przyprawa w stylu mirin Kikkoman (na bazie fermentowanego ryżu) – 2 łyżki sake (lub białego wina) – 2 łyżki cukru – 2 łyżki wody
Pokrój abura-age na kawałki o długości 3-4 cm. Zagotuj wodę i gotuj abura-age przez 2 minuty. Po ostygnięciu dokładnie odcedź, a następnie dodaj do rondla wszystkie przyprawy. Gotuj abura-age na małym ogniu przez 10 minut pod przykryciem z arkusza papieru do pieczenia. To sprawi, że abura-rage nie rozpadnie się, a aromaty przypraw dogłębnie wnikną do jego wnętrza.
Krok 3
20 g takuanu (marynowana rzodkiew) – 20 g ogórka – ½ łyżeczka soli
Drobno posiekaj takuan i ugotowaną zieloną fasolkę z kroku 1. Ogórka drobno pokrój i posyp solą. Po 5 minutach opłucz go i osusz.
Krok 4
1 łyżeczka czarnego sezamu – 2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – 1 łyżeczka pasty wasabi
Wymieszaj w misce połowę ryżu sushi z posiekanym takuanem, zieloną fasolką i czarnym sezamem. W osobnej misce wymieszaj pozostały ryż sushi z paprykami i ogórkiem. Każdą porcję ryżu sushi owiń 4 kawałkami abura-age.
Podawaj z Sosem sojowym Kikkoman i pastą wasabi do maczania.
Gotowe tofu abura-age do sushi inari można kupić w większości sklepów z żywnością azjatycką.
Sushi inari tradycyjnie przygotowuje się zawijając sam ryż sushi bez dodatku warzyw.
Jeśli potrzebujesz dokładnej instrukcji, jak ugotować ryż sushi, wejdź na naszą stronę z przepisami:
ID przepisu: 1411
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej