Wegańskie sushi inari
Wegańskie sushi inari

Wegańskie sushi inari

Czas ogółem70 min
30 minCzas przygotowania
35 minCzas gotowania
5 minCzas marynowania

Inari sushi powstało z inspiracji nadziewanymi ryżem smażonymi kieszonkami ze słodkiej, marynowanej skórki tofu zwanej abura-age. Soczyste, wilgotne tofu idealnie komponuje się z nadzieniem z ryżu sushi. Inari sushi jest hitem na wielu domówkach.

Składniki

2 porcj(e/i)
150 g
ryżu
210 g
wody
15 g
zielonej fasolki
20 g
żółtej papryki
20 g
czerwonej papryki
8 
abura-age (cienkie plasterki tofu smażonego na głębokim tłuszczu)

Przyprawy:

2 łyżki
sake (lub białego wina)
2 łyżki
cukru
20 g
takuanu (marynowana rzodkiew)
20 g
ogórka
 ½ łyżeczka
soli
1 łyżeczka
czarnego sezamu
1 łyżeczka
pasty wasabi
Wartości odżywcze (na porcję)2119 kJ / 506 kcal
6,8 gTłuszcz
19 gBiałko
88 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

150 g ryżu – 210 ml wody – 3 łyżki Przyprawa do ryżu do sushi Kikkoman (125ml)15 g zielonej fasolki – 20 g żółtej papryki – 20 g czerwonej papryki

Ryż przepłucz 3-4 razy i odcedź w durszlaku, a następnie przełóż go do rondla z 210 ml wody i namaczaj przez 20 minut przed gotowaniem. Ryż ugotuj, a następnie wymieszaj z Przyprawą do ryżu Kikkoman, aby uzyskać ryż sushi.

Gotuj zieloną fasolkę przez 2 minuty. Pokrój żółtą i czerwoną paprykę w małe kostki i gotuj przez 1 minutę.

Krok 2

8  abura-age (cienkie plasterki tofu smażonego na głębokim tłuszczu) – 2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman2 łyżki Słodka przyprawa w stylu mirin Kikkoman (na bazie fermentowanego ryżu)2 łyżki sake (lub białego wina) – 2 łyżki cukru – 2 łyżki wody

Pokrój abura-age na kawałki o długości 3-4 cm. Zagotuj wodę i gotuj abura-age przez 2 minuty. Po ostygnięciu dokładnie odcedź, a następnie dodaj do rondla wszystkie przyprawy. Gotuj abura-age na małym ogniu przez 10 minut pod przykryciem z arkusza papieru do pieczenia. To sprawi, że abura-rage nie rozpadnie się, a aromaty przypraw dogłębnie wnikną do jego wnętrza.

 

Krok 3

20 g takuanu (marynowana rzodkiew) – 20 g ogórka –  ½ łyżeczka soli

Drobno posiekaj takuan i ugotowaną zieloną fasolkę z kroku 1. Ogórka drobno pokrój i posyp solą. Po 5 minutach opłucz go i osusz.

 

Krok 4

1 łyżeczka czarnego sezamu – 2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman1 łyżeczka pasty wasabi

Wymieszaj w misce połowę ryżu sushi z posiekanym takuanem, zieloną fasolką i czarnym sezamem. W osobnej misce wymieszaj pozostały ryż sushi z paprykami i ogórkiem. Każdą porcję ryżu sushi owiń 4 kawałkami abura-age.

Podawaj z Sosem sojowym Kikkoman i pastą wasabi do maczania.

 

Gotowe tofu abura-age do sushi inari można kupić w większości sklepów z żywnością azjatycką.

Sushi inari tradycyjnie przygotowuje się zawijając sam ryż sushi bez dodatku warzyw.

Jeśli potrzebujesz dokładnej instrukcji, jak ugotować ryż sushi, wejdź na naszą stronę z przepisami:

www.kikkoman.pl/przepisy/detail/ryz-do-sushi

ID przepisu: 1411

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

150 g ryżu – 210 ml wody – 3 łyżki Przyprawa do ryżu do sushi Kikkoman (125ml)15 g zielonej fasolki – 20 g żółtej papryki – 20 g czerwonej papryki

Ryż przepłucz 3-4 razy i odcedź w durszlaku, a następnie przełóż go do rondla z 210 ml wody i namaczaj przez 20 minut przed gotowaniem. Ryż ugotuj, a następnie wymieszaj z Przyprawą do ryżu Kikkoman, aby uzyskać ryż sushi.

Gotuj zieloną fasolkę przez 2 minuty. Pokrój żółtą i czerwoną paprykę w małe kostki i gotuj przez 1 minutę.

8 abura-age (cienkie plasterki tofu smażonego na głębokim tłuszczu) – 2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman2 łyżki Słodka przyprawa w stylu mirin Kikkoman (na bazie fermentowanego ryżu)2 łyżki sake (lub białego wina) – 2 łyżki cukru – 2 łyżki wody

Pokrój abura-age na kawałki o długości 3-4 cm. Zagotuj wodę i gotuj abura-age przez 2 minuty. Po ostygnięciu dokładnie odcedź, a następnie dodaj do rondla wszystkie przyprawy. Gotuj abura-age na małym ogniu przez 10 minut pod przykryciem z arkusza papieru do pieczenia. To sprawi, że abura-rage nie rozpadnie się, a aromaty przypraw dogłębnie wnikną do jego wnętrza.

 

20 g takuanu (marynowana rzodkiew) – 20 g ogórka – ½ łyżeczka soli

Drobno posiekaj takuan i ugotowaną zieloną fasolkę z kroku 1. Ogórka drobno pokrój i posyp solą. Po 5 minutach opłucz go i osusz.

 

1 łyżeczka czarnego sezamu – 2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman1 łyżeczka pasty wasabi

Wymieszaj w misce połowę ryżu sushi z posiekanym takuanem, zieloną fasolką i czarnym sezamem. W osobnej misce wymieszaj pozostały ryż sushi z paprykami i ogórkiem. Każdą porcję ryżu sushi owiń 4 kawałkami abura-age.

Podawaj z Sosem sojowym Kikkoman i pastą wasabi do maczania.

 

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.