Wegańskie sushi kapuściane
Wegańskie sushi kapuściane

Wegańskie sushi kapuściane

Czas ogółem60 min
35 minCzas przygotowania
25 minCzas gotowania

Wegańskie sushi w owijce ze słodkiej kapusty. Różowy ryż nadaje każdej rolce wyjątkowo elegancki wygląd. Sos z awokado i bazylii dopełnia pysznej całości.

Składniki

2 porcj(e/i)
150 g
ryżu
210 ml
wody
1 
burak
35 g
kukurydzy z puszki
1 łyżeczka
soli
2 
duże liście kapusty stożkowej
25 g
ogórka
1 
awokado
5 g
bazylii
Wartości odżywcze (na porcję)2552 kJ / 609 kcal
25 gTłuszcz
12,5 gBiałko
79 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

150 g ryżu – 210 ml wody – 3 łyżki Przyprawa do ryżu do sushi Kikkoman (125ml)1  burak – 35 g kukurydzy z puszki – 1 łyżeczka soli

Ryż przepłucz 3-4 razy i odcedź w durszlaku, a następnie przełóż go do rondla z 210 ml wody i namaczaj przez 20 minut przed gotowaniem. Ryż ugotuj, a następnie wymieszaj z Przyprawą do ryżu Kikkoman, aby uzyskać ryż sushi.

Gotuj całe buraki przez 20 minut, a następnie obierz je i pokrój na bardzo małe kawałki.

Posól wodę i gotuj kukurydzę przez 2 minuty. Odcedź i pokrój na małe kawałki.

Krok 2

2  duże liście kapusty stożkowej – 25 g ogórka

Ostrożnie oderwij liście kapusty. Umyj je, przykryj folią spożywczą i podgrzewaj w kuchence mikrofalowej o mocy 650 W przez 2 minuty (upewnij się, że folia spożywcza, której używasz, nadaje się do podgrzewania w mikrofalówce). Pokrój ogórka na bardzo małe kawałki.

 

Krok 3

Wymieszaj ogórka, buraki i kukurydzę z ryżem. Osusz liście kapusty z nadmiaru wilgoci. Z ryżu z warzywami uformuj kulki. Umieść je na środku każdego liścia kapusty i zwiń w rolkę. Przekrój zawinięte sushi na pół i podawaj na talerzu.

 

Krok 4

1  awokado – 5 g bazylii – 1 łyżka Ponzu - Mieszanka sosu Sojowego, octu o smaku Cytrynowym Kikkoman1 łyżeczka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman

Zmiksuj obrane awokado, bazylię, Cytrusowy sos Ponzu Kikkoman i Sos sojowy Kikkoman na gładki sos.

Sushi podawaj z dipem.

Jeśli potrzebujesz dokładnej instrukcji, jak ugotować ryż sushi, wejdź na naszą stronę z przepisami:

www.kikkoman.pl/przepisy/detail/ryz-do-sushi

 

ID przepisu: 1409

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

150 g ryżu – 210 ml wody – 3 łyżki Przyprawa do ryżu do sushi Kikkoman (125ml)1 burak – 35 g kukurydzy z puszki – 1 łyżeczka soli

Ryż przepłucz 3-4 razy i odcedź w durszlaku, a następnie przełóż go do rondla z 210 ml wody i namaczaj przez 20 minut przed gotowaniem. Ryż ugotuj, a następnie wymieszaj z Przyprawą do ryżu Kikkoman, aby uzyskać ryż sushi.

Gotuj całe buraki przez 20 minut, a następnie obierz je i pokrój na bardzo małe kawałki.

Posól wodę i gotuj kukurydzę przez 2 minuty. Odcedź i pokrój na małe kawałki.

2 duże liście kapusty stożkowej – 25 g ogórka

Ostrożnie oderwij liście kapusty. Umyj je, przykryj folią spożywczą i podgrzewaj w kuchence mikrofalowej o mocy 650 W przez 2 minuty (upewnij się, że folia spożywcza, której używasz, nadaje się do podgrzewania w mikrofalówce). Pokrój ogórka na bardzo małe kawałki.

 

Wymieszaj ogórka, buraki i kukurydzę z ryżem. Osusz liście kapusty z nadmiaru wilgoci. Z ryżu z warzywami uformuj kulki. Umieść je na środku każdego liścia kapusty i zwiń w rolkę. Przekrój zawinięte sushi na pół i podawaj na talerzu.

 

1 awokado – 5 g bazylii – 1 łyżka Ponzu - Mieszanka sosu Sojowego, octu o smaku Cytrynowym Kikkoman1 łyżeczka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman

Zmiksuj obrane awokado, bazylię, Cytrusowy sos Ponzu Kikkoman i Sos sojowy Kikkoman na gładki sos.

Sushi podawaj z dipem.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.