

Wegańskie sushi kapuściane
Wegańskie sushi w owijce ze słodkiej kapusty. Różowy ryż nadaje każdej rolce wyjątkowo elegancki wygląd. Sos z awokado i bazylii dopełnia pysznej całości.
Przygotowanie
Krok 1
150 g ryżu – 210 ml wody – 3 łyżki Przyprawa do ryżu do sushi Kikkoman (125ml) – 1 burak – 35 g kukurydzy z puszki – 1 łyżeczka soli
Ryż przepłucz 3-4 razy i odcedź w durszlaku, a następnie przełóż go do rondla z 210 ml wody i namaczaj przez 20 minut przed gotowaniem. Ryż ugotuj, a następnie wymieszaj z Przyprawą do ryżu Kikkoman, aby uzyskać ryż sushi.
Gotuj całe buraki przez 20 minut, a następnie obierz je i pokrój na bardzo małe kawałki.
Posól wodę i gotuj kukurydzę przez 2 minuty. Odcedź i pokrój na małe kawałki.
Krok 2
2 duże liście kapusty stożkowej – 25 g ogórka
Ostrożnie oderwij liście kapusty. Umyj je, przykryj folią spożywczą i podgrzewaj w kuchence mikrofalowej o mocy 650 W przez 2 minuty (upewnij się, że folia spożywcza, której używasz, nadaje się do podgrzewania w mikrofalówce). Pokrój ogórka na bardzo małe kawałki.
Krok 3
Wymieszaj ogórka, buraki i kukurydzę z ryżem. Osusz liście kapusty z nadmiaru wilgoci. Z ryżu z warzywami uformuj kulki. Umieść je na środku każdego liścia kapusty i zwiń w rolkę. Przekrój zawinięte sushi na pół i podawaj na talerzu.
Krok 4
1 awokado – 5 g bazylii – 1 łyżka Ponzu - Mieszanka sosu Sojowego, octu o smaku Cytrynowym Kikkoman – 1 łyżeczka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman
Zmiksuj obrane awokado, bazylię, Cytrusowy sos Ponzu Kikkoman i Sos sojowy Kikkoman na gładki sos.
Sushi podawaj z dipem.
Jeśli potrzebujesz dokładnej instrukcji, jak ugotować ryż sushi, wejdź na naszą stronę z przepisami:
www.kikkoman.pl/przepisy/detail/ryz-do-sushi
ID przepisu: 1409
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej