Placuszki z ciecierzycy i cukinii z dipem kolendrowym
Wyraziste, lekko pikantne, sycące placuszki z ciecierzycy i cukinii z orzeźwiającym sosem na bazie kolendry i limonki. Przepis na pyszne i pożywne danie.
Składniki
Dip kolendrowy:
Przygotowanie
Krok 1
1 cukinia, ok. 150 g – 1 szczypta soli
Cukinię zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Przełóż na sitko i oprósz szczyptą soli. Wymieszaj i odstaw na 15 minut. Odciśnij z nadmiaru płynu.
Krok 2
200 g ugotowanej ciecierzycy (lub z puszki) – ½ łyżeczka garam masala – ¼ łyżeczka chili – ½ łyżka Naturalnie warzony bezglutenowy sos sojowy Tamari Kikkoman
Ciecierzycę zmiksuj z Bezglutenowym sosem sojowym Kikkoman i przyprawami na purée z grudkami.
Krok 3
1 szalotka – 1 ząbek czosnku – 2 łyżki oleju – 30 g mąki z ciecierzycy – 2 łyżki wody – 1 łyżka wegańskiego jogurtu – 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
Szalotkę obierz i pokrój w kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę i podsmaż na łyżce oleju. Przełóż czosnek do miski i dodaj zmiksowaną ciecierzycę, odsączoną cukinię, mąkę z ciecierzycy wymieszaną z wodą, jogurt i skrobię. Mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
Krok 4
olej do smażenia
Na patelni rozgrzej olej i nakładaj po łyżce ciasta. Smaż placuszki z obu stron do zrumienienia.
Krok 5
100 g wegańskiego jogurtu – 50 g wegańskiego majonezu – 3 łyżki soku z limonki – 1 łyżka posiekanej kolendry – 1 łyżka Naturalnie warzony bezglutenowy sos sojowy Tamari Kikkoman
Wszystkie składniki zmiksuj na gładki sos.
Podawaj do placuszków z cukinii i ciecierzycy.
Wskazówka:
Zamiast mąki z ciecierzycy możesz użyć mąki kukurydzianej albo - jeśli danie nie musi być koniecznie bezglutenowe - mąki pszennej lub orkiszowej.
ID przepisu: 1221
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej