Placuszki z ciecierzycy i cukinii z dipem kolendrowym

Czas ogółem 45 min
30 min Czas przygotowania
15 min Czas gotowania

Wyraziste, lekko pikantne, sycące placuszki z ciecierzycy i cukinii z orzeźwiającym sosem na bazie kolendry i limonki. Przepis na pyszne i pożywne danie.

Składniki

2 porcj(e/i)
1 
cukinia, ok. 150 g
1 szczypta
soli
200 g
ugotowanej ciecierzycy (lub z puszki)
 ½ łyżeczka
garam masala
 ¼ łyżeczka
chili
1 
szalotka
1 
ząbek czosnku
2 łyżki
oleju
30 g
mąki z ciecierzycy
2 łyżki
wody
1 łyżka
wegańskiego jogurtu
1 łyżka
skrobi ziemniaczanej
olej do smażenia

Dip kolendrowy:

100 g
wegańskiego jogurtu
50 g
wegańskiego majonezu
3 łyżki
soku z limonki
1 łyżka
posiekanej kolendry
Wartości odżywcze (na porcję) 1340 kJ  /  320 kcal
13 g Tłuszcz
12 g Białko
32 g Węglowodany

Przygotowanie

Krok 1

1  cukinia, ok. 150 g – 1 szczypta soli

Cukinię zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Przełóż na sitko i oprósz szczyptą soli. Wymieszaj i odstaw na 15 minut. Odciśnij z nadmiaru płynu.

Krok 2

200 g ugotowanej ciecierzycy (lub z puszki) –  ½ łyżeczka garam masala –  ¼ łyżeczka chili –  ½ łyżka Naturalnie warzony bezglutenowy sos sojowy Tamari Kikkoman

Ciecierzycę zmiksuj z Bezglutenowym sosem sojowym Kikkoman i przyprawami na purée z grudkami.

Krok 3

1  szalotka – 1  ząbek czosnku – 2 łyżki oleju – 30 g mąki z ciecierzycy – 2 łyżki wody – 1 łyżka wegańskiego jogurtu – 1 łyżka skrobi ziemniaczanej

Szalotkę obierz i pokrój w kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę i podsmaż na łyżce oleju. Przełóż czosnek do miski i dodaj zmiksowaną ciecierzycę, odsączoną cukinię, mąkę z ciecierzycy wymieszaną z wodą, jogurt i skrobię. Mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.

Krok 4

olej do smażenia

Na patelni rozgrzej olej i nakładaj po łyżce ciasta. Smaż placuszki z obu stron do zrumienienia.

Krok 5

100 g wegańskiego jogurtu – 50 g wegańskiego majonezu – 3 łyżki soku z limonki – 1 łyżka posiekanej kolendry – 1 łyżka Naturalnie warzony bezglutenowy sos sojowy Tamari Kikkoman

Wszystkie składniki zmiksuj na gładki sos.
Podawaj do placuszków z cukinii i ciecierzycy.

Wskazówka:

Zamiast mąki z ciecierzycy możesz użyć mąki kukurydzianej albo - jeśli danie nie musi być koniecznie bezglutenowe - mąki pszennej lub orkiszowej.

ID przepisu: 1221

Przepis w PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

1  cukinia, ok. 150 g – 1 szczypta soli

Cukinię zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Przełóż na sitko i oprósz szczyptą soli. Wymieszaj i odstaw na 15 minut. Odciśnij z nadmiaru płynu.

200 g ugotowanej ciecierzycy (lub z puszki) –  ½ łyżeczka garam masala –  ¼ łyżeczka chili –  ½ łyżka Naturalnie warzony bezglutenowy sos sojowy Tamari Kikkoman

Ciecierzycę zmiksuj z Bezglutenowym sosem sojowym Kikkoman i przyprawami na purée z grudkami.

1  szalotka – 1  ząbek czosnku – 2 łyżki oleju – 30 g mąki z ciecierzycy – 2 łyżki wody – 1 łyżka wegańskiego jogurtu – 1 łyżka skrobi ziemniaczanej

Szalotkę obierz i pokrój w kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę i podsmaż na łyżce oleju. Przełóż czosnek do miski i dodaj zmiksowaną ciecierzycę, odsączoną cukinię, mąkę z ciecierzycy wymieszaną z wodą, jogurt i skrobię. Mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.

olej do smażenia

Na patelni rozgrzej olej i nakładaj po łyżce ciasta. Smaż placuszki z obu stron do zrumienienia.

100 g wegańskiego jogurtu – 50 g wegańskiego majonezu – 3 łyżki soku z limonki – 1 łyżka posiekanej kolendry – 1 łyżka Naturalnie warzony bezglutenowy sos sojowy Tamari Kikkoman

Wszystkie składniki zmiksuj na gładki sos.
Podawaj do placuszków z cukinii i ciecierzycy.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04
05

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nic kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.