

Ryż do sushi
Do przygotowania wszelkiego rodzaju sushi niezbędny jest odpowiedni ryż do sushi (np. Yume Nishiki Super Premium Short Grain Rice), który można kupić w dobrze zaopatrzonych supermarketach lub w sklepach z azjatycką żywnością.
Cechą wyróżniającą ryż do sushi są małe okrągłe ziarenka. Inne gatunki ryżu raczej nie zdadzą egzaminu, gdyż nie są wystarczająco kleiste.
Przygotowanie
Krok 1
Jeden kawałek sushi (nigiri-zushi) składa się z ok. 20 g ugotowanego ryżu i dodatków. Dla dwóch osób przyjąć należy ok. 18 kawałków sushi, jeżeli danie ma stanowić główny posiłek. Podana ilość odpowiada ok. 350 g ugotowanego ryżu.
Krok 2
Najpierw wsyp do garnka 150 g nieugotowanego ryżu, wlej zimną wodę, tak aby przykryła ryż, a następnie umyj go, mieszając dłonią. Czynność powtarzaj do momentu, aż woda stanie się prawie przejrzysta. Wówczas należy ją wylać i całkowicie odcedzić ryż.
Krok 3
Do gotowania wlej odpowiednią ilość wody. Pozostaw ryż w zimnej wodzie na 20 minut. Ryż zaczyna pęcznieć, dzięki czemu ziarna nie będą pękać podczas gotowania.
Krok 4
Zagotuj ryż do momentu pojawienia się pary pod pokrywką. Następnie gotuj ryż na małym ogniu przez ok. 20 minut, aby wygotować cały płyn. Ważne, aby przez cały czas gotowania ryżu możliwie jak najmniej uchylać pokrywkę. Na koniec zdejmij garnek z kuchenki i nie zdejmując pokrywki pozostaw go na kolejne 10 minut.
Krok 5
Na 350 g ryżu najłatwiej jest wymieszać bezpośrednio z ryżem 3 łyżki stołowe przyprawy do ryżu do sushi Kikkoman. Możesz także zmieszać 2 łyżki octu ryżowego, 20 g cukru i 5 g soli, podgrzać, aż cukier i sól się rozpuszczą, odstawić do ostygnięcia, a następnie wymieszać z jeszcze ciepłym, świeżo ugotowanym ryżem. I pyszny ryż do sushi jest gotowy!
ID przepisu: 467
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej