Ryż do sushi
Ryż do sushi

Ryż do sushi

Czas ogółem50 min
20 minCzas przygotowania
10 minCzas odpoczywania
20 minCzas gotowania

Do przygotowania wszelkiego rodzaju sushi niezbędny jest odpowiedni ryż do sushi (np. Yume Nishiki Super Premium Short Grain Rice), który można kupić w dobrze zaopatrzonych supermarketach lub w sklepach z azjatycką żywnością.

Cechą wyróżniającą ryż do sushi są małe okrągłe ziarenka. Inne gatunki ryżu raczej nie zdadzą egzaminu, gdyż <s></s>nie są wystarczająco kleiste.

Składniki

4 porcj(e/i)
150 g
ryżu o okrągłych ziarnach
230 ml
wody

Na marynatę do ryżu:

Przygotowanie

Krok 1

Jeden kawałek sushi (nigiri-zushi) składa się z ok. 20 g ugotowanego ryżu <s></s>i dodatków. Dla dwóch osób przyjąć należy ok. 18 kawałków sushi, jeżeli danie ma stanowić główny posiłek. Podana ilość odpowiada ok. 350 g ugotowanego ryżu.

Krok 2

Najpierw wsyp do garnka 150 g nieugotowanego ryżu, wlej zimną wodę, tak aby przykryła ryż, a następnie umyj go, mieszając dłonią. Czynność powtarzaj do momentu, aż woda stanie się prawie <s></s>przejrzysta. Wówczas należy ją wylać i całkowicie odcedzić ryż.

Krok 3

Do gotowania wlej odpowiednią ilość wody. Pozostaw ryż w zimnej wodzie na 20 minut. Ryż zaczyna pęcznieć, dzięki czemu ziarna nie będą pękać podczas gotowania.

Krok 4

Zagotuj ryż do momentu pojawienia się pary pod pokrywką. Następnie gotuj ryż na małym ogniu <s></s>przez ok. 20 minut, aby wygotować cały płyn. Ważne, aby przez cały czas gotowania ryżu możliwie jak najmniej uchylać pokrywkę. Na koniec zdejmij garnek z kuchenki i nie zdejmując pokrywki pozostaw go <s></s>na kolejne 10 minut.

Krok 5

Na 350 g ryżu najłatwiej jest wymieszać bezpośrednio z ryżem 3 łyżki stołowe przyprawy do ryżu do sushi Kikkoman. Inna możliwość: 2 łyżki stołowe octu ryżowego lub białego octu balsamicznego, 15 g cukru i 2 g soli podgrzewaj, aż cukier i sól rozpuszczą się w occie. Pozostaw całość do ostygnięcia, a następnie wymieszaj z ryżem. I pyszny ryż do sushi jest gotowy!

ID przepisu: 467

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Jeden kawałek sushi (nigiri-zushi) składa się z ok. 20 g ugotowanego ryżu <s></s>i dodatków. Dla dwóch osób przyjąć należy ok. 18 kawałków sushi, jeżeli danie ma stanowić główny posiłek. Podana ilość odpowiada ok. 350 g ugotowanego ryżu.

Najpierw wsyp do garnka 150 g nieugotowanego ryżu, wlej zimną wodę, tak aby przykryła ryż, a następnie umyj go, mieszając dłonią. Czynność powtarzaj do momentu, aż woda stanie się prawie <s></s>przejrzysta. Wówczas należy ją wylać i całkowicie odcedzić ryż.

Do gotowania wlej odpowiednią ilość wody. Pozostaw ryż w zimnej wodzie na 20 minut. Ryż zaczyna pęcznieć, dzięki czemu ziarna nie będą pękać podczas gotowania.

Zagotuj ryż do momentu pojawienia się pary pod pokrywką. Następnie gotuj ryż na małym ogniu <s></s>przez ok. 20 minut, aby wygotować cały płyn. Ważne, aby przez cały czas gotowania ryżu możliwie jak najmniej uchylać pokrywkę. Na koniec zdejmij garnek z kuchenki i nie zdejmując pokrywki pozostaw go <s></s>na kolejne 10 minut.

Na 350 g ryżu najłatwiej jest wymieszać bezpośrednio z ryżem 3 łyżki stołowe przyprawy do ryżu do sushi Kikkoman. Inna możliwość: 2 łyżki stołowe octu ryżowego lub białego octu balsamicznego, 15 g cukru i 2 g soli podgrzewaj, aż cukier i sól rozpuszczą się w occie. Pozostaw całość do ostygnięcia, a następnie wymieszaj z ryżem. I pyszny ryż do sushi jest gotowy!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04
05

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.