Ryż do sushi
Do przygotowania wszelkiego rodzaju sushi niezbędny jest odpowiedni ryż do sushi (np. Yume Nishiki Super Premium Short Grain Rice), który można kupić w dobrze zaopatrzonych supermarketach lub w sklepach z azjatycką żywnością.
Cechą wyróżniającą ryż do sushi są małe okrągłe ziarenka. Inne gatunki ryżu raczej nie zdadzą egzaminu, gdyż <s></s>nie są wystarczająco kleiste.
Przygotowanie
Krok 1
Jeden kawałek sushi (nigiri-zushi) składa się z ok. 20 g ugotowanego ryżu <s></s>i dodatków. Dla dwóch osób przyjąć należy ok. 18 kawałków sushi, jeżeli danie ma stanowić główny posiłek. Podana ilość odpowiada ok. 350 g ugotowanego ryżu.
Krok 2
Najpierw wsyp do garnka 150 g nieugotowanego ryżu, wlej zimną wodę, tak aby przykryła ryż, a następnie umyj go, mieszając dłonią. Czynność powtarzaj do momentu, aż woda stanie się prawie <s></s>przejrzysta. Wówczas należy ją wylać i całkowicie odcedzić ryż.
Krok 3
Do gotowania wlej odpowiednią ilość wody. Pozostaw ryż w zimnej wodzie na 20 minut. Ryż zaczyna pęcznieć, dzięki czemu ziarna nie będą pękać podczas gotowania.
Krok 4
Zagotuj ryż do momentu pojawienia się pary pod pokrywką. Następnie gotuj ryż na małym ogniu <s></s>przez ok. 20 minut, aby wygotować cały płyn. Ważne, aby przez cały czas gotowania ryżu możliwie jak najmniej uchylać pokrywkę. Na koniec zdejmij garnek z kuchenki i nie zdejmując pokrywki pozostaw go <s></s>na kolejne 10 minut.
Krok 5
Na 350 g ryżu najłatwiej jest wymieszać bezpośrednio z ryżem 3 łyżki stołowe przyprawy do ryżu do sushi Kikkoman. Inna możliwość: 2 łyżki stołowe octu ryżowego lub białego octu balsamicznego, 15 g cukru i 2 g soli podgrzewaj, aż cukier i sól rozpuszczą się w occie. Pozostaw całość do ostygnięcia, a następnie wymieszaj z ryżem. I pyszny ryż do sushi jest gotowy!
ID przepisu: 467
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej