Chowder z dyni Hokkaido i batatów
Chowder z dyni Hokkaido i batatów

Chowder z dyni Hokkaido i batatów

5 5 Oceny
Czas ogółem30 min
10 minCzas przygotowania
20 minCzas gotowania

Ta zupa z dyni i słodkich ziemniaków to treściwy i rozgrzewający posiłek, idealny na chłodne jesienne i zimowe miesiące. Aromatyczne przyprawy i zioła nadają jej charakteru, a dodatek mleka kokosowego idealnie komponuje się z jesiennymi warzywami.

Składniki

2 porcj(e/i)
1 
mała cebula
40 g
selera
250 g
batatów
300 g
dyni Hokkaido
10 g
świeżego imbiru
2 
ząbki czosnku
 ¼ 
chili
2 łyżki
oleju rzepakowego
10 g
masła
2 
gałązki świeżego tymianku
15 g
mąki kukurydzianej
400 ml
bulionu warzywnego
150 ml
mleczka kokosowego
 ⅓ łyżeczka
curry
 ¼ łyżeczka
świeżo startej gałki muszkatołowej
2 garście
szpinaku baby
100 g
pomidorków koktajlowych
2 łyżki
świeżej pietruszki
2 łyżeczki
świeżego tymianku
40 g
nerkowców
Wartości odżywcze (na porcję)2628 kJ / 628 kcal
39 gTłuszcz
14 gBiałko
60 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

1  mała cebula – 40 g selera – 250 g batatów – 300 g dyni Hokkaido – 10 g świeżego imbiru – 2  ząbki czosnku –  ¼  chili

Cebulę pokrój w drobną kostkę. Umyj i pokrój selera. Obierz bataty i usuń pestki z dyni, a następnie pokrój bataty i dynię w kostkę o wymiarach 2x2 cm. Obierz i zetrzyj imbir, posiekaj czosnek i pokrój papryczkę chili.

Krok 2

2 łyżki oleju rzepakowego – 10 g masła – 2  gałązki świeżego tymianku – 15 g mąki kukurydzianej – 400 ml bulionu warzywnego – 150 ml mleczka kokosowego – 3 łyżki Naturalnie warzony bezglutenowy sos sojowy Tamari Kikkoman0,33 łyżeczka curry –  ¼ łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej

Rozgrzej olej i masło w rondlu. Dodaj warzywa z kroku 1 i krótko podsmaż. Dodaj gałązki tymianku i mąkę kukurydzianą, cały czas mieszając. Wlej bulion, mleczko kokosowe i Bezglutenowy sos sojowy Kikkoman, a następnie dodaj przyprawy. Gotuj na małym ogniu przez 15 minut, aż warzywa będą prawie miękkie.

Krok 3

2 garście szpinaku baby – 100 g pomidorków koktajlowych – 2 łyżki świeżej pietruszki – 2 łyżeczki świeżego tymianku – 40 g orzechów nerkowca

Przekrój pomidorki na pół i wraz ze szpinakiem dodaj je do rondla z kroku 2. Gotuj przez kolejne 5 minut. Wyjmij gałązki tymianku. Posiekaj pietruszkę i orzechy nerkowca. Przelej chowder do miski i udekoruj pietruszką, tymiankiem i orzechami nerkowca.

Wskazówka:

Aby uzyskać łagodniejszy smak, usuń nasiona z papryczki chili.

ID przepisu: 1386

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

1 mała cebula – 40 g selera – 250 g batatów – 300 g dyni Hokkaido – 10 g świeżego imbiru – 2 ząbki czosnku – ¼ chili

Cebulę pokrój w drobną kostkę. Umyj i pokrój selera. Obierz bataty i usuń pestki z dyni, a następnie pokrój bataty i dynię w kostkę o wymiarach 2x2 cm. Obierz i zetrzyj imbir, posiekaj czosnek i pokrój papryczkę chili.

2 łyżki oleju rzepakowego – 10 g masła – 2 gałązki świeżego tymianku – 15 g mąki kukurydzianej – 400 ml bulionu warzywnego – 150 ml mleczka kokosowego – 3 łyżki Naturalnie warzony bezglutenowy sos sojowy Tamari Kikkoman0,33 łyżeczka curry – ¼ łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej

Rozgrzej olej i masło w rondlu. Dodaj warzywa z kroku 1 i krótko podsmaż. Dodaj gałązki tymianku i mąkę kukurydzianą, cały czas mieszając. Wlej bulion, mleczko kokosowe i Bezglutenowy sos sojowy Kikkoman, a następnie dodaj przyprawy. Gotuj na małym ogniu przez 15 minut, aż warzywa będą prawie miękkie.

2 garście szpinaku baby – 100 g pomidorków koktajlowych – 2 łyżki świeżej pietruszki – 2 łyżeczki świeżego tymianku – 40 g orzechów nerkowca

Przekrój pomidorki na pół i wraz ze szpinakiem dodaj je do rondla z kroku 2. Gotuj przez kolejne 5 minut. Wyjmij gałązki tymianku. Posiekaj pietruszkę i orzechy nerkowca. Przelej chowder do miski i udekoruj pietruszką, tymiankiem i orzechami nerkowca.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.