Chowder z dyni Hokkaido i batatów
Ta zupa z dyni i słodkich ziemniaków to treściwy i rozgrzewający posiłek, idealny na chłodne jesienne i zimowe miesiące. Aromatyczne przyprawy i zioła nadają jej charakteru, a dodatek mleka kokosowego idealnie komponuje się z jesiennymi warzywami.
Składniki
Przygotowanie
Krok 1
1 mała cebula – 40 g selera – 250 g batatów – 300 g dyni Hokkaido – 10 g świeżego imbiru – 2 ząbki czosnku – ¼ chili
Cebulę pokrój w drobną kostkę. Umyj i pokrój selera. Obierz bataty i usuń pestki z dyni, a następnie pokrój bataty i dynię w kostkę o wymiarach 2x2 cm. Obierz i zetrzyj imbir, posiekaj czosnek i pokrój papryczkę chili.
Krok 2
2 łyżki oleju rzepakowego – 10 g masła – 2 gałązki świeżego tymianku – 15 g mąki kukurydzianej – 400 ml bulionu warzywnego – 150 ml mleczka kokosowego – 3 łyżki Naturalnie warzony bezglutenowy sos sojowy Tamari Kikkoman – 0,33 łyżeczka curry – ¼ łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej
Rozgrzej olej i masło w rondlu. Dodaj warzywa z kroku 1 i krótko podsmaż. Dodaj gałązki tymianku i mąkę kukurydzianą, cały czas mieszając. Wlej bulion, mleczko kokosowe i Bezglutenowy sos sojowy Kikkoman, a następnie dodaj przyprawy. Gotuj na małym ogniu przez 15 minut, aż warzywa będą prawie miękkie.
Krok 3
2 garście szpinaku baby – 100 g pomidorków koktajlowych – 2 łyżki świeżej pietruszki – 2 łyżeczki świeżego tymianku – 40 g orzechów nerkowca
Przekrój pomidorki na pół i wraz ze szpinakiem dodaj je do rondla z kroku 2. Gotuj przez kolejne 5 minut. Wyjmij gałązki tymianku. Posiekaj pietruszkę i orzechy nerkowca. Przelej chowder do miski i udekoruj pietruszką, tymiankiem i orzechami nerkowca.
Wskazówka:
Aby uzyskać łagodniejszy smak, usuń nasiona z papryczki chili.
ID przepisu: 1386
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej