

Wegańskie sushi gunkan z ciecierzycy
Tę wegańską wersję sushi serwuje się w łódeczkach „gunkan” z dodatkiem pieczonej ciecierzycy, kukurydzy i granatu. Efekt? Świeża, aromatyczna fuzja tekstur i smaków umami.
Przygotowanie
Krok 1
150 g ryżu – 210 ml wody – 3 łyżki Przyprawa do ryżu do sushi Kikkoman (125ml) – 50 g ciecierzycy w puszce – 3 łyżki Marynata Teriyaki Kikkoman
Ryż przepłucz 3-4 razy i odcedź w durszlaku, a następnie przełóż go do rondla z 210 ml wody i namaczaj przez 20 minut przed gotowaniem. Ryż ugotuj, a następnie wymieszaj z Przyprawą do ryżu Kikkoman, aby uzyskać ryż sushi.
Umyj i odcedź ciecierzycę, a następnie marynuj ją w Marynacie Teriyaki Kikkoman przez 5 minut. Piecz w piekarniku w temperaturze 170℃ przez 15 minut.
Krok 2
10 g kukurydzy z puszki – 20 g granatu – 1 łyżeczka aonori (zielone wodorosty) lub pietruszki
Umyj i odsącz kukurydzę. Używając łyżki, wymieszaj w misce upieczoną ciecierzycę, granat, kukurydzę i aonori (lub pietruszkę).
Krok 3
2 łyżeczki wegańskiego majonezu – ½ łyżeczka Kikkoman Ponzu - mieszanka sosu sojowego, octu i soku z owoców yuzu – 1 arkusz nori
Wymieszaj wegański majonez i Sos Yuzu Ponzu Kikkoman na dressing.
Pokrój arkusz nori na „łódeczki” gunkan, czyli paski o szerokości 3 cm. Umieść 2,5-centymetrową kulkę ryżu sushi na krawędzi arkusza nori i zawiń ją w kształt gunkan. Na wierzchu ułóż składniki z kroku 2 i skrop dressingiem.
To sushi smakuje doskonale z marynowanym imbirem.
Jeśli potrzebujesz dokładnej instrukcji, jak ugotować ryż sushi, wejdź na naszą stronę z przepisami:
www.kikkoman.pl/przepisy/detail/ryz-do-sushi
ID przepisu: 1410
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej