Wegańskie sushi gunkan z ciecierzycy
Wegańskie sushi gunkan z ciecierzycy

Wegańskie sushi gunkan z ciecierzycy

Czas ogółem60 min

Tę wegańską wersję sushi serwuje się w łódeczkach „gunkan” z dodatkiem pieczonej ciecierzycy, kukurydzy i granatu. Efekt? Świeża, aromatyczna fuzja tekstur i smaków umami.

Składniki

2 porcj(e/i)
150 g
ryżu
210 ml
wody
50 g
ciecierzycy z puszki
10 g
kukurydzy z puszki
20 g
granatu
1 łyżka
aonori (zielone wodorosty) albo posiekanej pietruszki
1 
arkusz nori
2 łyżki
wegańskiego majonezu
odrobina marynowanego imbiru jako dodatek, wedle uznania
Wartości odżywcze (na porcję)1820 kJ / 435 kcal
4,5 gTłuszcz
13 gBiałko
85 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

150 g ryżu – 210 ml wody – 3 łyżki Przyprawa do ryżu do sushi Kikkoman (125ml)50 g ciecierzycy w puszce – 3 łyżki Marynata Teriyaki Kikkoman

Ryż przepłucz 3-4 razy i odcedź w durszlaku, a następnie przełóż go do rondla z 210 ml wody i namaczaj przez 20 minut przed gotowaniem. Ryż ugotuj, a następnie wymieszaj z Przyprawą do ryżu Kikkoman, aby uzyskać ryż sushi.

Umyj i odcedź ciecierzycę, a następnie marynuj ją w Marynacie Teriyaki Kikkoman przez 5 minut. Piecz w piekarniku w temperaturze 170℃ przez 15 minut.

Krok 2

10 g kukurydzy z puszki – 20 g granatu – 1 łyżeczka aonori (zielone wodorosty) lub pietruszki

Umyj i odsącz kukurydzę. Używając łyżki, wymieszaj w misce upieczoną ciecierzycę, granat, kukurydzę i aonori (lub pietruszkę).

Krok 3

2 łyżeczki wegańskiego majonezu –  ½ łyżeczka Kikkoman Ponzu - mieszanka sosu sojowego, octu i soku z owoców yuzu1  arkusz nori

Wymieszaj wegański majonez i Sos Yuzu Ponzu Kikkoman na dressing.

Pokrój arkusz nori na „łódeczki” gunkan, czyli paski o szerokości 3 cm. Umieść 2,5-centymetrową kulkę ryżu sushi na krawędzi arkusza nori i zawiń ją w kształt gunkan. Na wierzchu ułóż składniki z kroku 2 i skrop dressingiem.

To sushi smakuje doskonale z marynowanym imbirem.

Jeśli potrzebujesz dokładnej instrukcji, jak ugotować ryż sushi, wejdź na naszą stronę z przepisami:

www.kikkoman.pl/przepisy/detail/ryz-do-sushi

 

ID przepisu: 1410

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

150 g ryżu – 210 ml wody – 3 łyżki Przyprawa do ryżu do sushi Kikkoman (125ml)50 g ciecierzycy w puszce – 3 łyżki Marynata Teriyaki Kikkoman

Ryż przepłucz 3-4 razy i odcedź w durszlaku, a następnie przełóż go do rondla z 210 ml wody i namaczaj przez 20 minut przed gotowaniem. Ryż ugotuj, a następnie wymieszaj z Przyprawą do ryżu Kikkoman, aby uzyskać ryż sushi.

Umyj i odcedź ciecierzycę, a następnie marynuj ją w Marynacie Teriyaki Kikkoman przez 5 minut. Piecz w piekarniku w temperaturze 170℃ przez 15 minut.

10 g kukurydzy z puszki – 20 g granatu – 1 łyżeczka aonori (zielone wodorosty) lub pietruszki

Umyj i odsącz kukurydzę. Używając łyżki, wymieszaj w misce upieczoną ciecierzycę, granat, kukurydzę i aonori (lub pietruszkę).

2 łyżeczki wegańskiego majonezu – ½ łyżeczka Kikkoman Ponzu - mieszanka sosu sojowego, octu i soku z owoców yuzu1 arkusz nori

Wymieszaj wegański majonez i Sos Yuzu Ponzu Kikkoman na dressing.

Pokrój arkusz nori na „łódeczki” gunkan, czyli paski o szerokości 3 cm. Umieść 2,5-centymetrową kulkę ryżu sushi na krawędzi arkusza nori i zawiń ją w kształt gunkan. Na wierzchu ułóż składniki z kroku 2 i skrop dressingiem.

To sushi smakuje doskonale z marynowanym imbirem.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.