Onigiri z pilawem, masłem i sosem sojowym
Onigiri z pilawem, masłem i sosem sojowym

Onigiri z pilawem, masłem i sosem sojowym

Czas ogółem60 min
5 minCzas przygotowania
55 minCzas gotowania

Onigiri z ryżem pilaw, rafinowane masłem i Sosem sojowym Kikkoman, zawinięte w jajko i nori. Ta wersja w stylu europejskim idealnie nadaje się do spakowania na pieszą wędrówkę, szkolny lunch lub imprezę. Wygląda równie dobrze, jak smakuje.

Składniki

2 porcj(e/i)
60 g
cebuli
60 g
marchewki
30 g
zielonej papryki
40 g
kukurydzy z puszki
300 g
ryżu
320 ml
wody
10 g
granulowanego bulionu warzywnego
2 
jajka
1 łyżeczka
oleju słonecznikowego
20 g
niesolonego masła
1 
nori
Wartości odżywcze (na porcję)1569 kJ / 375 kcal
8,7 gTłuszcz
9,5 gBiałko
64,8 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

60 g cebuli – 60 g marchewki – 30 g zielonej papryki – 40 g kukurydzy z puszki

Cebulę, marchewkę i paprykę pokrój w kostkę o wymiarach 5x5 mm. Kukurydzę odcedź na sicie.

Krok 2

300 g ryżu (surowego) – 320 ml wody – 10 g granulowanego bulionu warzywnego – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman

W urządzeniu do gotowania ryżu:
Przepłucz ryż 4 do 5 razy i odcedź w durszlaku. Przełóż ryż do urządzenia do gotowania ryżu i wlej 320 ml wody. Dodaj warzywa z kroku 1, bulion warzywny i Sos sojowy Kikkoman, a następnie delikatnie wymieszaj. Uruchom urządzenie do gotowania ryżu.

W garnku:
Dokładnie przepłucz ryż zimną wodą do momentu, aż woda przestanie być mętna. Odcedź i umieść w garnku z 320 ml wody. Pozostaw do namoczenia na 20 minut. Dodaj warzywa z kroku 1, bulion warzywny i Sos sojowy Kikkoman, a następnie delikatnie wymieszaj. Gotuj na małym ogniu, aż na pokrywce pojawi się para. Zmniejsz ogień i gotuj przez kolejne 20 minut pod przykryciem, aż ryż wchłonie wodę. Zdejmij z ognia i odstaw na 10 minut.

Krok 3

2  jajka – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman1 łyżeczka oleju słonecznikowego

Roztrzep jajka z Sosem sojowym Kikkoman. Rozgrzej olej na patelni i usmaż dwa cienkie arkusze.

Krok 4

20 g niesolonego masła

Kiedy ryż będzie ugotowany, dodaj masło i odstaw do ostygnięcia.

Krok 5

Uformuj z ostudzonego ryżu 8 kulek.

Krok 6

1  nor

Pokrój arkusze jajeczne i liście nori na paski o szerokości 3-4 cm. Owiń cztery kulki ryżowe arkuszami jajecznymi, a pozostałe cztery paskami nori. Opcjonalnie udekoruj posiekaną pietruszką. Podawaj.

Wskazówka:

Możesz również wykorzystać resztki innych warzyw, np. selera, cukinii, szczypiorku itp.

ID przepisu: 1489

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

60 g cebuli – 60 g marchewki – 30 g zielonej papryki – 40 g kukurydzy z puszki

Cebulę, marchewkę i paprykę pokrój w kostkę o wymiarach 5x5 mm. Kukurydzę odcedź na sicie.

300 g ryżu (surowego) – 320 ml wody – 10 g granulowanego bulionu warzywnego – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman

W urządzeniu do gotowania ryżu:
Przepłucz ryż 4 do 5 razy i odcedź w durszlaku. Przełóż ryż do urządzenia do gotowania ryżu i wlej 320 ml wody. Dodaj warzywa z kroku 1, bulion warzywny i Sos sojowy Kikkoman, a następnie delikatnie wymieszaj. Uruchom urządzenie do gotowania ryżu.

W garnku:
Dokładnie przepłucz ryż zimną wodą do momentu, aż woda przestanie być mętna. Odcedź i umieść w garnku z 320 ml wody. Pozostaw do namoczenia na 20 minut. Dodaj warzywa z kroku 1, bulion warzywny i Sos sojowy Kikkoman, a następnie delikatnie wymieszaj. Gotuj na małym ogniu, aż na pokrywce pojawi się para. Zmniejsz ogień i gotuj przez kolejne 20 minut pod przykryciem, aż ryż wchłonie wodę. Zdejmij z ognia i odstaw na 10 minut.

2 jajka – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman1 łyżeczka oleju słonecznikowego

Roztrzep jajka z Sosem sojowym Kikkoman. Rozgrzej olej na patelni i usmaż dwa cienkie arkusze.

20 g niesolonego masła

Kiedy ryż będzie ugotowany, dodaj masło i odstaw do ostygnięcia.

Uformuj z ostudzonego ryżu 8 kulek.

1 nor

Pokrój arkusze jajeczne i liście nori na paski o szerokości 3-4 cm. Owiń cztery kulki ryżowe arkuszami jajecznymi, a pozostałe cztery paskami nori. Opcjonalnie udekoruj posiekaną pietruszką. Podawaj.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04
05
06

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.