

Onigiri z pilawem, masłem i sosem sojowym
Onigiri z ryżem pilaw, rafinowane masłem i Sosem sojowym Kikkoman, zawinięte w jajko i nori. Ta wersja w stylu europejskim idealnie nadaje się do spakowania na pieszą wędrówkę, szkolny lunch lub imprezę. Wygląda równie dobrze, jak smakuje.
Przygotowanie
Krok 1

60 g cebuli – 60 g marchewki – 30 g zielonej papryki – 40 g kukurydzy z puszki
Cebulę, marchewkę i paprykę pokrój w kostkę o wymiarach 5x5 mm. Kukurydzę odcedź na sicie.
Krok 2

300 g ryżu (surowego) – 320 ml wody – 10 g granulowanego bulionu warzywnego – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman
W urządzeniu do gotowania ryżu:
Przepłucz ryż 4 do 5 razy i odcedź w durszlaku. Przełóż ryż do urządzenia do gotowania ryżu i wlej 320 ml wody. Dodaj warzywa z kroku 1, bulion warzywny i Sos sojowy Kikkoman, a następnie delikatnie wymieszaj. Uruchom urządzenie do gotowania ryżu.
W garnku:
Dokładnie przepłucz ryż zimną wodą do momentu, aż woda przestanie być mętna. Odcedź i umieść w garnku z 320 ml wody. Pozostaw do namoczenia na 20 minut. Dodaj warzywa z kroku 1, bulion warzywny i Sos sojowy Kikkoman, a następnie delikatnie wymieszaj. Gotuj na małym ogniu, aż na pokrywce pojawi się para. Zmniejsz ogień i gotuj przez kolejne 20 minut pod przykryciem, aż ryż wchłonie wodę. Zdejmij z ognia i odstaw na 10 minut.
Krok 3

2 jajka – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – 1 łyżeczka oleju słonecznikowego
Roztrzep jajka z Sosem sojowym Kikkoman. Rozgrzej olej na patelni i usmaż dwa cienkie arkusze.
Krok 4

20 g niesolonego masła
Kiedy ryż będzie ugotowany, dodaj masło i odstaw do ostygnięcia.
Krok 5

Uformuj z ostudzonego ryżu 8 kulek.
Krok 6

1 nor
Pokrój arkusze jajeczne i liście nori na paski o szerokości 3-4 cm. Owiń cztery kulki ryżowe arkuszami jajecznymi, a pozostałe cztery paskami nori. Opcjonalnie udekoruj posiekaną pietruszką. Podawaj.
Wskazówka:
Możesz również wykorzystać resztki innych warzyw, np. selera, cukinii, szczypiorku itp.
ID przepisu: 1489
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej