

Onigiri z łososiem i nadzieniem z awokado
To jedno z najpopularniejszych onigiri w Japonii - wypełnione delikatnym łososiem i ryżem. Ryż edamame z kremowym awokado dodaje świeżości koloru i smaku. W innej wersji łososia można umieścić w całości na środku.
Przygotowanie
Krok 1

50 g świeżego filetu z łososia, bez skóry – 1 łyżeczka Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman – 1 łyżeczka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman
Filet z łososia gotuj w małym rondlu z wrzącą wodą przez ok. 2 min. Następnie przełóż do miski z zimną wodą na ok. 1 min, wyjmij i osusz. Smaż łososia z obu stron na rozgrzanym Oleju sezamowym Kikkoman. Posmaruj Sosem sojowym Kikkoman i smaż, aż będzie gotowy. Rozdrobnij łososia na kawałki.
Krok 2

¼ awokado
Rozgnieć miąższ awokado widelcem.
Krok 3

400 g ugotowanego ryżu – ½ łyżeczka białego sezamu – 20 g ugotowanego edamame – 1 łyżeczka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman
Podziel ryż między 2 miski. Do jednej miski dodaj łososia z kroku 1 i biały sezam i wymieszaj. Do drugiej miski dodaj edamame i Sos sojowy Kikkoman i wymieszaj.
Krok 4

Za pomocą folii spożywczej ulep trójkąty z ryżu z łososiem. Z ryżu z edamame uformuj 2 płaskie krążki na folii spożywczej. Umieść awokado na środku każdego krążka, a następnie ulep trójkąty. Zdejmij folię spożywczą.
Krok 5

1 liść nori
Pokrój liść nori w trójkąty i owiń kulki ryżowe. Podawaj.
Wskazówka:
Zamiast łososia, kraba lub małych krewetek, możesz równie dobrze użyć szczypiorku.
ID przepisu: 1487
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej