Onigiri z łososiem i nadzieniem z awokado
Onigiri z łososiem i nadzieniem z awokado

Onigiri z łososiem i nadzieniem z awokado

5 1 Oceny
Czas ogółem25 min
5 minCzas przygotowania
20 minCzas gotowania

To jedno z najpopularniejszych onigiri w Japonii - wypełnione delikatnym łososiem i ryżem. Ryż edamame z kremowym awokado dodaje świeżości koloru i smaku. W innej wersji łososia można umieścić w całości na środku.

Składniki

2 porcj(e/i)
50 g
świeżego filetu z łososia, bez skóry
 ¼ 
awokado
400 g
ugotowanego ryżu
 ½ łyżeczka
białego sezamu
20 g
ugotowanego edamame
1 
liść nori
Wartości odżywcze (na porcję)1259 kJ / 301 kcal
9,7 gTłuszcz
11,2 gBiałko
40,9 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

50 g świeżego filetu z łososia, bez skóry – 1 łyżeczka Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman1 łyżeczka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman

Filet z łososia gotuj w małym rondlu z wrzącą wodą przez ok. 2 min. Następnie przełóż do miski z zimną wodą na ok. 1 min, wyjmij i osusz. Smaż łososia z obu stron na rozgrzanym Oleju sezamowym Kikkoman. Posmaruj Sosem sojowym Kikkoman i smaż, aż będzie gotowy. Rozdrobnij łososia na kawałki.

Krok 2

 ¼  awokado

Rozgnieć miąższ awokado widelcem.

Krok 3

400 g ugotowanego ryżu –  ½ łyżeczka białego sezamu – 20 g ugotowanego edamame – 1 łyżeczka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman

Podziel ryż między 2 miski. Do jednej miski dodaj łososia z kroku 1 i biały sezam i wymieszaj. Do drugiej miski dodaj edamame i Sos sojowy Kikkoman i wymieszaj.

Krok 4

Za pomocą folii spożywczej ulep trójkąty z ryżu z łososiem. Z ryżu z edamame uformuj 2 płaskie krążki na folii spożywczej. Umieść awokado na środku każdego krążka, a następnie ulep trójkąty. Zdejmij folię spożywczą.

Krok 5

1  liść nori

Pokrój liść nori w trójkąty i owiń kulki ryżowe. Podawaj.

Wskazówka:

Zamiast łososia, kraba lub małych krewetek, możesz równie dobrze użyć szczypiorku.

ID przepisu: 1487

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

50 g świeżego filetu z łososia, bez skóry – 1 łyżeczka Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman1 łyżeczka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman

Filet z łososia gotuj w małym rondlu z wrzącą wodą przez ok. 2 min. Następnie przełóż do miski z zimną wodą na ok. 1 min, wyjmij i osusz. Smaż łososia z obu stron na rozgrzanym Oleju sezamowym Kikkoman. Posmaruj Sosem sojowym Kikkoman i smaż, aż będzie gotowy. Rozdrobnij łososia na kawałki.

¼ awokado

Rozgnieć miąższ awokado widelcem.

400 g ugotowanego ryżu – ½ łyżeczka białego sezamu – 20 g ugotowanego edamame – 1 łyżeczka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman

Podziel ryż między 2 miski. Do jednej miski dodaj łososia z kroku 1 i biały sezam i wymieszaj. Do drugiej miski dodaj edamame i Sos sojowy Kikkoman i wymieszaj.

Za pomocą folii spożywczej ulep trójkąty z ryżu z łososiem. Z ryżu z edamame uformuj 2 płaskie krążki na folii spożywczej. Umieść awokado na środku każdego krążka, a następnie ulep trójkąty. Zdejmij folię spożywczą.

1 liść nori

Pokrój liść nori w trójkąty i owiń kulki ryżowe. Podawaj.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04
05

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.