Yaki onigiri z sosem sojowym, miso i serem
Yaki onigiri z sosem sojowym, miso i serem

Yaki onigiri z sosem sojowym, miso i serem

Czas ogółem30 min
5 minCzas przygotowania
25 minCzas gotowania

Yaki onigiri - grillowane kulki ryżowe - to doskonała propozycja na lunch lub przekąskę. Możesz wykorzystać resztę ryżu z poprzedniego posiłku albo ugotować świeżą porcję. Ciesz się chrupiącą skórką i puszystym wnętrzem pełnym umami, które bierze się z Sosu sojowego Kikkoman, miso lub sera.

Składniki

2 porcj(e/i)

Pasta miso:

50 g
białego miso
1 łyżka
cukru
1 łyżeczka
zmielonego sezamu

Sos do przyprawienia i wykończenia:

1 łyżeczka
białego sezamu
450 g
ugotowanego ryżu
20 g
małych kostek sera
60 g
startego sera do pizzy
Wartości odżywcze (na porcję)1614 kJ / 386 kcal
12,3 gTłuszcz
9,1 gBiałko
55,8 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

50 g białego miso – 1 łyżeczka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman1 łyżka cukru – 1 łyżka Słodka przyprawa w stylu mirin Kikkoman (na bazie fermentowanego ryżu)1 łyżeczka Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman1 łyżeczka zmielonego sezamu

Wymieszaj miso, Sos sojowy Kikkoman, cukier, Słodką przyprawę mirin Kikkoman, Olej sezamowy Kikkoman i zmielony sezam.

Krok 2

Gotuj mieszankę z kroku 1 w małym rondlu przez ok. 2 minuty, regularnie mieszając.

Krok 3

1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman1 łyżeczka Słodka przyprawa w stylu mirin Kikkoman (na bazie fermentowanego ryżu)1 łyżeczka białego sezamu – 300 g ugotowanego ryżu – 20 g małych kostek sera

Wymieszaj Sos sojowy Kikkoman i Słodką przyprawę mirin Kikkoman. Wymieszaj dwie łyżeczki sosu i sezam z ryżem. Podziel ryż między 2 miski. Wrzuć kostki sera do jednej miski i wymieszaj. Uformuj po dwie kulki z ryżu z każdej miski. Odstaw resztę sosu.

Krok 4

1 łyżeczka Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman

Smaż kulki ryżowe z obu stron na rozgrzanym Oleju sezamowym Kikkoman. Posmaruj pozostałym sosem z kroku 3 i smaż przez 3-4 minuty, aż będą złocistobrązowe i chrupiące.

Krok 5

60 g startego sera do pizzy

Rozgrzej drugą patelnię na małym ogniu. Umieść ser do pizzy na patelni, tworząc cztery małe kółka. Gdy ser się rozpuści i lekko zrumieni, zdejmij go z patelni i umieść po dwa kółka na każdej kulce ryżowej z serem.

Krok 6

150 g ugotowanego ryżu

Uformuj z ryżu 2 płaskie krążki. Rozsmaruj na wierzchu pastę miso z kroku 1 i piecz w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez około 8 minut. Rozłóż trzy rodzaje onigiri na talerzach i podawaj.

Wskazówka:

Zamiast sera do pizzy możesz użyć cheddara, sera górskiego lub innego sera o intensywnym smaku.

ID przepisu: 1491

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

50 g białego miso – 1 łyżeczka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman1 łyżka cukru – 1 łyżka Słodka przyprawa w stylu mirin Kikkoman (na bazie fermentowanego ryżu)1 łyżeczka Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman1 łyżeczka zmielonego sezamu

Wymieszaj miso, Sos sojowy Kikkoman, cukier, Słodką przyprawę mirin Kikkoman, Olej sezamowy Kikkoman i zmielony sezam.

Gotuj mieszankę z kroku 1 w małym rondlu przez ok. 2 minuty, regularnie mieszając.

1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman1 łyżeczka Słodka przyprawa w stylu mirin Kikkoman (na bazie fermentowanego ryżu)1 łyżeczka białego sezamu – 300 g ugotowanego ryżu – 20 g małych kostek sera

Wymieszaj Sos sojowy Kikkoman i Słodką przyprawę mirin Kikkoman. Wymieszaj dwie łyżeczki sosu i sezam z ryżem. Podziel ryż między 2 miski. Wrzuć kostki sera do jednej miski i wymieszaj. Uformuj po dwie kulki z ryżu z każdej miski. Odstaw resztę sosu.

1 łyżeczka Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman

Smaż kulki ryżowe z obu stron na rozgrzanym Oleju sezamowym Kikkoman. Posmaruj pozostałym sosem z kroku 3 i smaż przez 3-4 minuty, aż będą złocistobrązowe i chrupiące.

60 g startego sera do pizzy

Rozgrzej drugą patelnię na małym ogniu. Umieść ser do pizzy na patelni, tworząc cztery małe kółka. Gdy ser się rozpuści i lekko zrumieni, zdejmij go z patelni i umieść po dwa kółka na każdej kulce ryżowej z serem.

150 g ugotowanego ryżu

Uformuj z ryżu 2 płaskie krążki. Rozsmaruj na wierzchu pastę miso z kroku 1 i piecz w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez około 8 minut. Rozłóż trzy rodzaje onigiri na talerzach i podawaj.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04
05
06

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.