

Yaki onigiri z sosem sojowym, miso i serem
Yaki onigiri - grillowane kulki ryżowe - to doskonała propozycja na lunch lub przekąskę. Możesz wykorzystać resztę ryżu z poprzedniego posiłku albo ugotować świeżą porcję. Ciesz się chrupiącą skórką i puszystym wnętrzem pełnym umami, które bierze się z Sosu sojowego Kikkoman, miso lub sera.
Przygotowanie
Krok 1

50 g białego miso – 1 łyżeczka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – 1 łyżka cukru – 1 łyżka Słodka przyprawa w stylu mirin Kikkoman (na bazie fermentowanego ryżu) – 1 łyżeczka Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman – 1 łyżeczka zmielonego sezamu
Wymieszaj miso, Sos sojowy Kikkoman, cukier, Słodką przyprawę mirin Kikkoman, Olej sezamowy Kikkoman i zmielony sezam.
Krok 2

Gotuj mieszankę z kroku 1 w małym rondlu przez ok. 2 minuty, regularnie mieszając.
Krok 3

1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – 1 łyżeczka Słodka przyprawa w stylu mirin Kikkoman (na bazie fermentowanego ryżu) – 1 łyżeczka białego sezamu – 300 g ugotowanego ryżu – 20 g małych kostek sera
Wymieszaj Sos sojowy Kikkoman i Słodką przyprawę mirin Kikkoman. Wymieszaj dwie łyżeczki sosu i sezam z ryżem. Podziel ryż między 2 miski. Wrzuć kostki sera do jednej miski i wymieszaj. Uformuj po dwie kulki z ryżu z każdej miski. Odstaw resztę sosu.
Krok 4

1 łyżeczka Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman
Smaż kulki ryżowe z obu stron na rozgrzanym Oleju sezamowym Kikkoman. Posmaruj pozostałym sosem z kroku 3 i smaż przez 3-4 minuty, aż będą złocistobrązowe i chrupiące.
Krok 5

60 g startego sera do pizzy
Rozgrzej drugą patelnię na małym ogniu. Umieść ser do pizzy na patelni, tworząc cztery małe kółka. Gdy ser się rozpuści i lekko zrumieni, zdejmij go z patelni i umieść po dwa kółka na każdej kulce ryżowej z serem.
Krok 6

150 g ugotowanego ryżu
Uformuj z ryżu 2 płaskie krążki. Rozsmaruj na wierzchu pastę miso z kroku 1 i piecz w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez około 8 minut. Rozłóż trzy rodzaje onigiri na talerzach i podawaj.
Wskazówka:
Zamiast sera do pizzy możesz użyć cheddara, sera górskiego lub innego sera o intensywnym smaku.
ID przepisu: 1491
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej