

Pikantne onigiri z tuńczykiem i sosem kimchi
Onigiri łączy japońską tradycję kulinarną z wpływami koreańskimi. Lekko kwaśne w smaku kulki ryżowe, wypełnione pikantnym tuńczykiem i sosem kimchi, są pyszną alternatywą dla kanapek. Wypróbuj nasz przepis na farsz albo eksperymentuj z pysznymi twistami!
Przygotowanie
Krok 1

200 g ryżu sushi – 75 ml octu ryżowego – 1 łyżka cukru – 1 łyżeczka soli – 1 łyżka wody
Przepłucz ryż sushi w zimnej wodzie co najmniej pięć razy. Zagotuj ryż z wodą w stosunku 1:1,5. Dokładnie wymieszaj w misce ocet ryżowy, cukier, sól i wodę. Dodaj marynatę do ciepłego ryżu i wymieszaj.
Krok 2

200 g świeżego tuńczyka – 3 łyżki Pikantny sos z papryką chili do Kimchi Kikkoman – 1 łyżka Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman – 1 łyżka wina mirin
Pokrój tuńczyka w kostkę. Dodaj Sos z chili do kimchi Kikkoman, mirin i Olej sezamowy Kikkoman i dobrze wymieszaj. Krótko podsmaż na dobrze rozgrzanej patelni. Po usmażeniu odstaw do ostygnięcia.
Krok 3

15 g szczypiorku – 1 łyżka majonezu – ½ łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman
Do tuńczyka dodaj majonez, posiekany szczypiorek i Sos sojowy Kikkoman i wymieszaj.
Krok 4

Uformuj garść ryżu w trójkąt i połóż na folii spożywczej. Na środku trójkąta umieść farsz. Dodaj więcej ryżu i ponownie uformuj trójkąt. Owiń onigiri folią spożywczą i lekko dociśnij, aby zachowało swój kształt. Usuń folię spożywczą.
Krok 5

2 arkusze nori – 1 łyżka prażonego sezamu – 50 ml oleju do smażenia
Owiń onigiri kawałkiem nori i posyp sezamem.
Wskazówka:
Onigiri możesz opcjonalnie podsmażyć na rozgrzanej patelni, aż się zrumieni, a następnie owinąć je nori.
ID przepisu: 1439
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej