Pikantne onigiri z tuńczykiem i sosem kimchi
Pikantne onigiri z tuńczykiem i sosem kimchi

Pikantne onigiri z tuńczykiem i sosem kimchi

5 1 Oceny
Czas ogółem60 min
35 minCzas przygotowania
25 minCzas gotowania

Onigiri łączy japońską tradycję kulinarną z wpływami koreańskimi. Lekko kwaśne w smaku kulki ryżowe, wypełnione pikantnym tuńczykiem i sosem kimchi, są pyszną alternatywą dla kanapek. Wypróbuj nasz przepis na farsz albo eksperymentuj z pysznymi twistami!

Składniki

2 porcj(e/i)
200 g
ryżu sushi
75 ml
octu ryżowego
1 łyżka
cukru
1 łyżeczka
soli
1 łyżka
wody
200 g
świeżego tuńczyka
1 łyżka
wina mirin
15 g
szczypiorku
1 łyżka
majonezu
2 
arkusze nori
1 łyżka
prażonego sezamu
50 ml
oleju do smażenia
Wartości odżywcze (na porcję)2681 kJ / 641 kcal
39 gTłuszcz
24 gBiałko
47 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

200 g ryżu sushi – 75 ml octu ryżowego – 1 łyżka cukru – 1 łyżeczka soli – 1 łyżka wody

Przepłucz ryż sushi w zimnej wodzie co najmniej pięć razy. Zagotuj ryż z wodą w stosunku 1:1,5. Dokładnie wymieszaj w misce ocet ryżowy, cukier, sól i wodę. Dodaj marynatę do ciepłego ryżu i wymieszaj.

Krok 2

200 g świeżego tuńczyka – 3 łyżki Pikantny sos z papryką chili do Kimchi Kikkoman1 łyżka Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman1 łyżka wina mirin

Pokrój tuńczyka w kostkę. Dodaj Sos z chili do kimchi Kikkoman, mirin i Olej sezamowy Kikkoman i dobrze wymieszaj. Krótko podsmaż na dobrze rozgrzanej patelni. Po usmażeniu odstaw do ostygnięcia.

Krok 3

15 g szczypiorku – 1 łyżka majonezu –  ½ łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman

Do tuńczyka dodaj majonez, posiekany szczypiorek i Sos sojowy Kikkoman i wymieszaj.

Krok 4

Uformuj garść ryżu w trójkąt i połóż na folii spożywczej. Na środku trójkąta umieść farsz. Dodaj więcej ryżu i ponownie uformuj trójkąt. Owiń onigiri folią spożywczą i lekko dociśnij, aby zachowało swój kształt. Usuń folię spożywczą.

Krok 5

2  arkusze nori – 1 łyżka prażonego sezamu – 50 ml oleju do smażenia

Owiń onigiri kawałkiem nori i posyp sezamem.

Wskazówka:

Onigiri możesz opcjonalnie podsmażyć na rozgrzanej patelni, aż się zrumieni, a następnie owinąć je nori.

ID przepisu: 1439

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

200 g ryżu sushi – 75 ml octu ryżowego – 1 łyżka cukru – 1 łyżeczka soli – 1 łyżka wody

Przepłucz ryż sushi w zimnej wodzie co najmniej pięć razy. Zagotuj ryż z wodą w stosunku 1:1,5. Dokładnie wymieszaj w misce ocet ryżowy, cukier, sól i wodę. Dodaj marynatę do ciepłego ryżu i wymieszaj.

200 g świeżego tuńczyka – 3 łyżki Pikantny sos z papryką chili do Kimchi Kikkoman1 łyżka Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman1 łyżka wina mirin

Pokrój tuńczyka w kostkę. Dodaj Sos z chili do kimchi Kikkoman, mirin i Olej sezamowy Kikkoman i dobrze wymieszaj. Krótko podsmaż na dobrze rozgrzanej patelni. Po usmażeniu odstaw do ostygnięcia.

15 g szczypiorku – 1 łyżka majonezu – ½ łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman

Do tuńczyka dodaj majonez, posiekany szczypiorek i Sos sojowy Kikkoman i wymieszaj.

Uformuj garść ryżu w trójkąt i połóż na folii spożywczej. Na środku trójkąta umieść farsz. Dodaj więcej ryżu i ponownie uformuj trójkąt. Owiń onigiri folią spożywczą i lekko dociśnij, aby zachowało swój kształt. Usuń folię spożywczą.

2 arkusze nori – 1 łyżka prażonego sezamu – 50 ml oleju do smażenia

Owiń onigiri kawałkiem nori i posyp sezamem.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04
05

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.