Wegetariańskie sushi gunkan maki z awokado i jabłkiem

Czas ogółem 15 min
15 min Czas przygotowania

Przepis i składniki na wegetariańskie sushi gunkan-maki z awokado i jabłkiem w majonezie i ryżem.

Składniki

4 porcj(e/i)
2 łyżki
jabłka pokrojonego w kostkę*
2 łyżki
awokado pokrojonego w kostkę
1 łyżka
majonezu
1 
arkusz nori
80 g
ugotowanego ryżu do sushi*

Do podania:

Paski jabłka i awokado
*Zamiast jabłka możesz użyć persymony, grejpfruta, pomarańczy lub jakiegokolwiek innego owocu.
Wartości odżywcze (na porcję) 443 kJ  /  107 kcal
7,2 g Tłuszcz
1,8 g Białko
7,9 g Węglowodany

Przygotowanie

Krok 1

Wymieszaj w misce pokrojone w kostkę jabłko i awokado z majonezem.

Krok 2

Przytnij arkusz nori: odetnij 3-centymetrowy pasek z jednej strony w poprzek linii i odłóż.

Krok 3

Wytnij 4 paski nori, korzystając z linii, i odłóż (arkusze o wymiarach ok. 3 cm x 15 cm)

Krok 4

Uformuj 4 x20 g ryżu do sushi w owalne kulki mokrymi palcami.

Krok 5

Owiń każdą kulkę paskiem nori, „przyklej” go kilkoma ziarnami klejącego ryżu i dobrze dociśnij.

Krok 6

Umieść jedną porcję przygotowanej pasty z jabłkiem i awokado na każdej kulce ryżu.

Krok 7

Udekoruj gunkan cienkimi paskami jabłka i awokado i podawaj z sosem sojowym Kikkoman.

Wskazówka:

Gotując ryż, użyj ryżu i wody w stosunku 1: 1. Do przygotowania ryżu do sushi używa się mniej wody niż w przypadku zwykłego ryżu.

*Ryż do sushi (ok. 1 kg ugotowanego ryżu do sushi)

450 g (540 ml) ryżu japońskiego
450 ml wody
Najpierw ugotuj ryż, następnie dopraw go

100 ml przyprawy do ryżu do sushi Kikkoman
Lub alternatywnie:

70 ml octu ryżowego
30 g cukru
15 g soli

 

ID przepisu: 944

Przepis w PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Wymieszaj w misce pokrojone w kostkę jabłko i awokado z majonezem.

Przytnij arkusz nori: odetnij 3-centymetrowy pasek z jednej strony w poprzek linii i odłóż.

Wytnij 4 paski nori, korzystając z linii, i odłóż (arkusze o wymiarach ok. 3 cm x 15 cm)

Uformuj 4 x20 g ryżu do sushi w owalne kulki mokrymi palcami.

Owiń każdą kulkę paskiem nori, „przyklej” go kilkoma ziarnami klejącego ryżu i dobrze dociśnij.

Umieść jedną porcję przygotowanej pasty z jabłkiem i awokado na każdej kulce ryżu.

Udekoruj gunkan cienkimi paskami jabłka i awokado i podawaj z sosem sojowym Kikkoman.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04
05
06
07

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nic kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.