Chanko-nabe - japoński gorący kociołek sumo
Chanko-nabe - japoński gorący kociołek sumo

Chanko-nabe - japoński gorący kociołek sumo

Czas ogółem 45 min
30 min Czas przygotowania
15 min Czas gotowania

Ten pożywny bulion serwowano niegdyś zawodnikom sumo, aby zwiększyć ich siłę i wytrzymałość. W składzie ma pulpeciki z tofu, świeże warzywa i makaron. Gorący kociołek doprawiamy Bazą do zupy ramen Kikkoman oraz Olejem sezamowym Kikkoman i podajemy z sosami do maczania.

Składniki

4 porcj(e/i)

Zupa:

800 ml
wody
1 
ząbek czosnku, pokrojony w plasterki

Warzywa:

400 g
kapusty pekińskiej (½ główki)
1 
por
200 g
rzodkwi daikon
150 g
marchewki
150 g
grzybów (np. shiitake, enoki)
200 g
tofu
200 g
ugotowanego makaronu udon

Klopsiki:

400 g
mięsa mielonego, dowolnego rodzaju
100 g
tofu
2 łyżeczki
imbiru, startego
3 
dymki, drobno posiekane
2 łyżki
mąki kukurydzianej
szczypta czarnego pieprzu

Dipy:

1 
dymka, drobno posiekana
szczypta różowego pieprzu
Wartości odżywcze (na porcję)2.594 kJ / 596 kcal
34,8 gTłuszcz
34,1 gBiałko
41,7 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

800 ml wody – 4 łyżki Skoncentrowana Baza do Zupy Makaronowej w Stylu Japońskim - Ramen Smak Shoyu (sos Sojowy) Kikkoman2 łyżeczki Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman1  ząbek czosnku, pokrojony w plasterki

Do garnka wlej wodę, Bazę do zupy ramen Kikkoman, Olej sezamowy Kikkoman i pokrojony czosnek.

Krok 2

400 g kapusty pekińskiej (½ główki) – 1  por – 200 g rzodkwi daikon – 150 g marchewki – 150 g grzybów (np. shiitake, enoki) – 200 g tofu

Kapustę pokrój na kawałki wielkości kęsa. Pora pokrój ukośnie. W razie potrzeby usuń nóżki z grzybów i odłóż je na bok. Za pomocą obieraczki pokrój rzodkiew i marchewkę w cienkie paski. Tofu pokrój na 8 kawałków.

Krok 3

400 g mięsa mielonego, dowolnego rodzaju – 100 g tofu – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman1 łyżeczka Słodka przyprawa w stylu mirin Kikkoman (na bazie fermentowanego ryżu)2 łyżeczki imbiru, startego – 3  dymki, drobno posiekane – 2 łyżki mąki kukurydzianej – szczypta czarnego pieprzu

W misce połącz mięso mielone, pokruszone tofu, drobno posiekaną dymkę, starty imbir, mąkę kukurydzianą, Sos sojowy Kikkoman, Słodką przyprawę mirin Kikkoman i czarny pieprz. Dobrze wymieszaj. Uformuj kulki wielkości kęsa i ułóż na blasze.

Krok 4

200 g ugotowanego makaronu udon

Doprowadź bulion z kroku 1 do wrzenia. Dodaj klopsiki z kroku 3, przykryj i gotuj przez około 10 minut. Dodaj warzywa i tofu z kroku 2 i gotuj na wolnym ogniu, aż będą gotowe. Tradycyjnie makaron do gorącego kociołka dodaje się na końcu, aby wykorzystać resztę bulionu. Dodaj makaron udon dopiero, kiedy zniknie już większość klopsików i warzyw. Podgrzej bulion z makaronem i podawaj.

Krok 5

4 łyżki Kikkoman Ponzu - mieszanka sosu sojowego, octu i soku z owoców yuzu1  dymka, drobno posiekana – 4 łyżki Sos sezamowy Kikkoman – szczypta różowego pieprzu

W małej misce wymieszaj posiekaną dymkę z Cytrusowym sosem Ponzu Kikkoman. W drugiej misce wymieszaj Sos sezamowy Kikkoman z różowym pieprzem. Gorący kociołek podawaj z wybranym sosem do maczania.

Wskazówka

Jeśli nie masz Bazy do zupy ramen Kikkoman, możesz przygotować jej zamiennik. W tym celu wymieszaj:

• 2 łyżki Sosu sojowego Kikkoman
• 3 łyżki Słodkiej przyprawy mirin Kikkoman
• 1 łyżeczkę soli
• 1 kostkę bulionu drobiowego

ID przepisu: 1625

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

800 ml wody – 4 łyżki Skoncentrowana Baza do Zupy Makaronowej w Stylu Japońskim - Ramen Smak Shoyu (sos Sojowy) Kikkoman2 łyżeczki Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman1 ząbek czosnku, pokrojony w plasterki

Do garnka wlej wodę, Bazę do zupy ramen Kikkoman, Olej sezamowy Kikkoman i pokrojony czosnek.

400 g kapusty pekińskiej (½ główki) – 1 por – 200 g rzodkwi daikon – 150 g marchewki – 150 g grzybów (np. shiitake, enoki) – 200 g tofu

Kapustę pokrój na kawałki wielkości kęsa. Pora pokrój ukośnie. W razie potrzeby usuń nóżki z grzybów i odłóż je na bok. Za pomocą obieraczki pokrój rzodkiew i marchewkę w cienkie paski. Tofu pokrój na 8 kawałków.

400 g mięsa mielonego, dowolnego rodzaju – 100 g tofu – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman1 łyżeczka Słodka przyprawa w stylu mirin Kikkoman (na bazie fermentowanego ryżu)2 łyżeczki imbiru, startego – 3 dymki, drobno posiekane – 2 łyżki mąki kukurydzianej – szczypta czarnego pieprzu

W misce połącz mięso mielone, pokruszone tofu, drobno posiekaną dymkę, starty imbir, mąkę kukurydzianą, Sos sojowy Kikkoman, Słodką przyprawę mirin Kikkoman i czarny pieprz. Dobrze wymieszaj. Uformuj kulki wielkości kęsa i ułóż na blasze.

200 g ugotowanego makaronu udon

Doprowadź bulion z kroku 1 do wrzenia. Dodaj klopsiki z kroku 3, przykryj i gotuj przez około 10 minut. Dodaj warzywa i tofu z kroku 2 i gotuj na wolnym ogniu, aż będą gotowe. Tradycyjnie makaron do gorącego kociołka dodaje się na końcu, aby wykorzystać resztę bulionu. Dodaj makaron udon dopiero, kiedy zniknie już większość klopsików i warzyw. Podgrzej bulion z makaronem i podawaj.

4 łyżki Kikkoman Ponzu - mieszanka sosu sojowego, octu i soku z owoców yuzu1 dymka, drobno posiekana – 4 łyżki Sos sezamowy Kikkoman – szczypta różowego pieprzu

W małej misce wymieszaj posiekaną dymkę z Cytrusowym sosem Ponzu Kikkoman. W drugiej misce wymieszaj Sos sezamowy Kikkoman z różowym pieprzem. Gorący kociołek podawaj z wybranym sosem do maczania.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04
05

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.