

Chanko-nabe - japoński gorący kociołek sumo
Ten pożywny bulion serwowano niegdyś zawodnikom sumo, aby zwiększyć ich siłę i wytrzymałość. W składzie ma pulpeciki z tofu, świeże warzywa i makaron. Gorący kociołek doprawiamy Bazą do zupy ramen Kikkoman oraz Olejem sezamowym Kikkoman i podajemy z sosami do maczania.
Składniki
Zupa:
Warzywa:
Klopsiki:
Dipy:
Przygotowanie
Krok 1

800 ml wody – 4 łyżki Skoncentrowana Baza do Zupy Makaronowej w Stylu Japońskim - Ramen Smak Shoyu (sos Sojowy) Kikkoman – 2 łyżeczki Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman – 1 ząbek czosnku, pokrojony w plasterki
Do garnka wlej wodę, Bazę do zupy ramen Kikkoman, Olej sezamowy Kikkoman i pokrojony czosnek.
Krok 2

400 g kapusty pekińskiej (½ główki) – 1 por – 200 g rzodkwi daikon – 150 g marchewki – 150 g grzybów (np. shiitake, enoki) – 200 g tofu
Kapustę pokrój na kawałki wielkości kęsa. Pora pokrój ukośnie. W razie potrzeby usuń nóżki z grzybów i odłóż je na bok. Za pomocą obieraczki pokrój rzodkiew i marchewkę w cienkie paski. Tofu pokrój na 8 kawałków.
Krok 3

400 g mięsa mielonego, dowolnego rodzaju – 100 g tofu – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – 1 łyżeczka Słodka przyprawa w stylu mirin Kikkoman (na bazie fermentowanego ryżu) – 2 łyżeczki imbiru, startego – 3 dymki, drobno posiekane – 2 łyżki mąki kukurydzianej – szczypta czarnego pieprzu
W misce połącz mięso mielone, pokruszone tofu, drobno posiekaną dymkę, starty imbir, mąkę kukurydzianą, Sos sojowy Kikkoman, Słodką przyprawę mirin Kikkoman i czarny pieprz. Dobrze wymieszaj. Uformuj kulki wielkości kęsa i ułóż na blasze.
Krok 4

200 g ugotowanego makaronu udon
Doprowadź bulion z kroku 1 do wrzenia. Dodaj klopsiki z kroku 3, przykryj i gotuj przez około 10 minut. Dodaj warzywa i tofu z kroku 2 i gotuj na wolnym ogniu, aż będą gotowe. Tradycyjnie makaron do gorącego kociołka dodaje się na końcu, aby wykorzystać resztę bulionu. Dodaj makaron udon dopiero, kiedy zniknie już większość klopsików i warzyw. Podgrzej bulion z makaronem i podawaj.
Krok 5

4 łyżki Kikkoman Ponzu - mieszanka sosu sojowego, octu i soku z owoców yuzu – 1 dymka, drobno posiekana – 4 łyżki Sos sezamowy Kikkoman – szczypta różowego pieprzu
W małej misce wymieszaj posiekaną dymkę z Cytrusowym sosem Ponzu Kikkoman. W drugiej misce wymieszaj Sos sezamowy Kikkoman z różowym pieprzem. Gorący kociołek podawaj z wybranym sosem do maczania.
Wskazówka
Jeśli nie masz Bazy do zupy ramen Kikkoman, możesz przygotować jej zamiennik. W tym celu wymieszaj:
• 2 łyżki Sosu sojowego Kikkoman
• 3 łyżki Słodkiej przyprawy mirin Kikkoman
• 1 łyżeczkę soli
• 1 kostkę bulionu drobiowego
ID przepisu: 1625
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej























