Autentyczny japoński ramen z sosem sojowym

Czas ogółem 245 min
5 min Czas przygotowania
180 min Czas marynowania
60 min Czas gotowania

W Japonii najpopularniejszymi dodatkami do ramenu są ajitama (jajka na twardo marynowane w słodkim Sos sojowy Kikkoman) i chashu (plastry duszonej wieprzowiny). Z Baza do zupy ramen Kikkoman to tradycyjne japońskie danie może zagościć również na twoim stole!

Składniki

2 porcj(e/i)
2 łyżki
kukurydzy z puszki
100 g
kapusty
120 g
kiełków fasoli
30 g
smażonej cebuli
2 
jajka marynowane w sosie sojowym (patrz: A)
70 g
duszonej wieprzowiny w plastrach (patrz: B)
200 g
makaronu ramen

Na zupę ramen:

540 ml
wody

A - jajka marynowane w sosie sojowym

2 
jajka na twardo, obrane
 ½ łyżka
cukru
2 łyżki
stołowe wody

B - marynowana wieprzowina

500 g
wieprzowiny
200 ml
wody
20 ml
sake lub białego wina
20 g
cukru
1 
ząbek czosnku
20 g
świeżego imbiru
Wartości odżywcze (na porcję) 2781 kJ  /  665 kcal
24,8 g Tłuszcz
28,6 g Białko
79,8 g Węglowodany

Przygotowanie

Krok 1

Przygotuj jajka marynowane w Sos sojowy Kikkoman. Zagotuj składniki (A) - oprócz jaj - i zdejmij z ognia. Zanurz obrane jajka na twardo i marynuj przez 3 godziny.

Krok 2

Przygotuj marynowaną wieprzowinę. Gotuj wieprzowinę przez 30 minut. Zmieszaj resztę składników (B). Umieść razem z ugotowaną wieprzowiną w szybkowarze i duś przez 20 minut.

Krok 3

Kapustę i kiełki fasoli gotuj przez 3-5 minut.

Krok 4

Makaron przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Krok 5

Zagotuj ok. 540 ml wody i wymieszaj z 60 ml Baza do zupy ramen Kikkoman.

Krok 6

Zupę przelej do 2 misek. Makaron odcedź i dodaj do zupy.

Krok 7

Jajka przekrój na połowy. Pokrój wieprzowinę.

Krok 8

Do zupy dodaj jajka, pokrojoną wieprzowinę, kapustę, kiełki fasoli i kukurydzę. Posyp smażoną cebulką.

ID przepisu: 1101

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Przygotuj jajka marynowane w Sos sojowy Kikkoman. Zagotuj składniki (A) - oprócz jaj - i zdejmij z ognia. Zanurz obrane jajka na twardo i marynuj przez 3 godziny.

Przygotuj marynowaną wieprzowinę. Gotuj wieprzowinę przez 30 minut. Zmieszaj resztę składników (B). Umieść razem z ugotowaną wieprzowiną w szybkowarze i duś przez 20 minut.

Kapustę i kiełki fasoli gotuj przez 3-5 minut.

Makaron przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Zagotuj ok. 540 ml wody i wymieszaj z 60 ml Baza do zupy ramen Kikkoman.

Zupę przelej do 2 misek. Makaron odcedź i dodaj do zupy.

Jajka przekrój na połowy. Pokrój wieprzowinę.

Do zupy dodaj jajka, pokrojoną wieprzowinę, kapustę, kiełki fasoli i kukurydzę. Posyp smażoną cebulką.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04
05
06
07
08

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.