

Koreański gorący kociołek jeongol w stylu sukiyaki
Cienkie plasterki wołowiny, wieprzowiny lub tofu marynowane w Sosie Teriyaki z sezamem Kikkoman, przekładane warzywami, duszone przy stole i zwieńczone jajkami.
Składniki
Składniki na smażony ryż:
Wartości odżywcze (na porcję)
2.531 kJ / 605 kcalPrzygotowanie
Krok 1

300 g cienko pokrojonej wołowiny lub wieprzowiny (możesz też użyć mielonej wołowiny lub tofu) – 1 ząbek czosnku, starty – 120 ml Sos Teriyaki z tostowanym ziarnem sezamowym Kikkoman
Jeśli masz plastry wołowiny lub wieprzowiny, pokrój je na paski wielkości kęsa. W misce połącz Sos Teriyaki z sezamem Kikkoman i starty czosnek. Dodaj mięso lub tofu, równomiernie pokryj sosem i pozostaw do zamarynowania na co najmniej 10 minut. W międzyczasie przygotuj warzywa.
Krok 2

300 g rzodkwi daikon – 300 g marchewki – 100 g dymki – 100 g szpinaku – 150 g grzybów (np. shiitake lub enoki) – 1 czerwona papryka (200 g)
Rzodkiew i marchewkę pokrój w cienkie słupki o długości 6 cm. Dymkę, szpinak i paprykę pokrój w paski o długości 6 cm. Grzyby pokrój w plasterki o grubości 5 mm.
Krok 3

2 łyżki Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman
Wlej Olej sezamowy Kikkoman do garnka. Podziel zamarynowane mięso z kroku 1 na 5 porcji i ułóż je w okręgu, zachowując odstępy. Warzywa z kroku 2 rozłóż równomiernie wokół mięsa, tworząc ten sam okrągły wzór.
Krok 4

4 jajka – 100 ml wody
Wbij jajka w środek garnka. Postaw garnek na średnim ogniu i równomiernie zalej wodą wszystkie składniki. Gdy jajka i warzywa będą ugotowane, delikatnie wymieszaj i podawaj.
Krok 5

2 łyżki Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman – 300 g ugotowanego ryżu – 1 łyżka Sos Teriyaki z tostowanym ziarnem sezamowym Kikkoman
Rozgrzej na patelni Olej sezamowy Kikkoman. Dodaj ugotowany ryż i Sos Teriyaki z sezamem Kikkoman. Smaż, aż się zagrzeje. Podawaj smażony ryż jako dodatek do gorącego kociołka.
Wskazówka
Wskazówka: jeśli nie masz Sosu Teriyaki z sezamem Kikkoman, możesz go zastąpić domowym sosem. Składniki:
• 1 ząbek czosnku, starty
• 4 łyżki Sosu sojowego Kikkoman
• 2 łyżki Słodkiej przyprawy mirin Kikkoman
• 2 łyżeczki cukru
• 2 łyżki Oleju sezamowego Kikkoman
• szczypta pieprzu
ID przepisu: 1627
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej




















