Gorący kociołek shabu-shabu z wołowiną i warzywami
Prawdziwa rozkosz wspólnego ucztowania – kociołek shabu-shabu to idealne danie do dzielenia się nim z najbliższymi. Delikatna wołowina, świeże warzywa i gorący, pyszny bulion – maczaj i zanurz się w przyjemności.
Składniki
Bulion:
Dodatki:
Sos:
Przybranie:
Przygotowanie
Krok 1
1 l bulionu dashi instant – 80 g marchewki – 80 g kapusty pekińskiej – 80 g grzybów shimeji (świeżych) – 50 g grzybów shiitake (świeżych) – 90 g naturalnego tofu – 40 ml Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman
Przygotuj bulion dashi zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Marchewki i kapustę pokrój na mniejsze kawałki. Oczyść grzyby. Dodaj warzywa do bulionu i gotuj przez ok. 10 minut. Na koniec dodaj tofu pokrojone w kostkę i Sos sojowy Kikkoman.
Krok 2
150 g polędwicy wołowej
Włóż wołowinę do zamrażarki na około 40-50 minut. Mięso będzie łatwiej pokroić na cienkie plasterki, kiedy będzie chłodne.
Krok 3
80 g brokułów – 50 g mąki tempura – 45 ml wody – 30 g Kikkoman Panko - Chrupiąca panierka w japońskim stylu – 150 ml oleju rzepakowego
Brokuły oczyść i pokrój na mniejsze kawałki, jeśli to konieczne. Wymieszaj wodę z mąką tempura i obtocz brokuły w cieście, a następnie w Panko Kikkoman. Smaż na gorącym oleju przez 3-5 minut, aż się zezłocą.
Krok 4
80 g ugotowanych buraków – 1 łyżeczka Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman – 10 g marynowanego imbiru – 20 ml soku z cytryny
Buraki pokrój w słupki (jak na frytki) i wymieszaj z Olejem sezamowym Kikkoman, posiekanym imbirem i sokiem z cytryny.
Krok 5
80 g Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – 20 g białej rzodkwi – 1 łyżka cebuli dymki
Rzodkiew zetrzyj na drobnej tarce i wymieszaj z Sosem sojowym Kikkoman. Posiekaj dymkę. Gotowy bulion postaw na stole, a dodatki rozłóż na osobnych talerzykach. Zanurz wołowinę w bulionie na 10-15 sekund. Wybieraj dodatki według uznania i maczaj w bulionie. Udekoruj bulion posiekaną dymką.
Wskazówka:
Do krojenia mięsa możesz użyć krajalnicy elektrycznej.
ID przepisu: 1374
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej