Gorący kociołek z mlekiem sojowym w stylu Dandan
Gorący kociołek z mlekiem sojowym w stylu Dandan

Gorący kociołek z mlekiem sojowym w stylu Dandan

Czas ogółem 30 min
20 min Czas przygotowania
10 min Czas gotowania

Rozgrzewający bulion z pieprzem syczuańskim i chili, który swoją kremową konsystencję zawdzięcza tahini i mleku sojowemu. Doprawiony Sosem sojowym Kikkoman i olejem sezamowym i wykończony octem lub olejem chili przed podaniem.

Składniki

4 porcj(e/i)
200 g
grzybów (np. enoki, boczniaki królewskie, shiitake)
200 g
rukoli
150 g
kiełków fasoli
2 
pory
2 
główki pak choi
300 g
tofu
150 g
ugotowanego makaronu chińskiego

Baza do zupy:

1 łyżka
czosnku, posiekanego
1 łyżka
imbiru, posiekanego
1 łyżeczka
mielonego pieprzu syczuańskiego
 ½ łyżeczki
suszonej, pokruszonej papryczki chili
300 g
mięsa mielonego, dowolnego rodzaju
2 łyżki
tahini
2 łyżeczki
soli
1 l
niesłodzonego mleka sojowego
1 łyżka
oleju chili
szczypta nitek chili

Wartości odżywcze (na porcję)

2.506 kJ / 599 kcal
39,6 gTłuszcz
36,8 gBiałko
31,5 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

200 g grzybów (np. enoki, boczniak królewski, shiitake) – 200 g rukoli – 150 g kiełków fasoli – 2  pory – 2  główki pak choi – 300 g tofu

Grzyby oczyść i pokrój na kawałki. Umyj rukolę i kiełki fasoli. Drobno posiekaj białą część pora. Resztę pora natnij z obu stron i opłucz, aby usunąć zanieczyszczenia, a następnie pokrój ukośnie. Pak choi pokrój wzdłuż na 8 kawałków. Tofu pokrój na 8 kawałków.

Krok 2

2 łyżki Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman1 łyżka czosnku, posiekanego – 1 łyżka imbiru, posiekanego – chopped white part of the leek from step 1 – 1 łyżeczka mielonego pieprzu syczuańskiego –  ½ łyżeczki suszonej, pokruszonej papryczki chili – 300 g mielonego mięsa, dowolnego rodzaju – 2 łyżki tahini – 3 łyżki Skoncentrowana Baza do Zupy Makaronowej w Stylu Japońskim - Ramen Smak Shoyu (sos Sojowy) Kikkoman2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman2 łyżeczki soli – 1 l niesłodzonego mleka sojowego

Rozgrzej Olej sezamowy Kikkoman w garnku. Dodaj posiekany czosnek, imbir, posiekaną białą część pora z kroku 1, pieprz syczuański i papryczkę chili i mieszaj, aż uwolni się aromat. Dodaj mielone mięso i smaż, aż się zrumieni. Dodaj tahini, Sos sojowy Kikkoman, Bazę do zupy ramen Kikkoman, sól i mleko sojowe. Dobrze wymieszaj.

Krok 3

szczypta nitek chili – 1 łyżka oleju chili do podania lub wykończenia – 150 g ugotowanego makaronu chińskiego

Dodaj do garnka grzyby, rukolę, kiełki fasoli, resztę pora, pak choi i tofu z kroku 1. Gotuj na wolnym ogniu, aż składniki się ugotują. Podawaj z nitkami chili i olejem chili. Tradycyjnie makaron do gorącego kociołka dodaje się na końcu, aby wykorzystać resztę bulionu. Dodaj makaron dopiero, kiedy zniknie już większość warzyw i tofu. Podgrzej bulion z makaronem i podawaj.

Wskazówka

Dodaj odrobinę octu, oleju chili lub kilka nitek chili do smaku.
Mleko sojowe gotuj na małym ogniu, aby zapobiec jego rozwarstwieniu.
Zamiast pieprzu syczuańskiego możesz użyć skórki z  ¼ pomarańczy i 2 gwiazdek anyżu.
W wersji wegańskiej użyj alternatywnych produktów na bazie soi.

ID przepisu: 1626

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

200 g grzybów (np. enoki, boczniak królewski, shiitake) – 200 g rukoli – 150 g kiełków fasoli – 2 pory – 2 główki pak choi – 300 g tofu

Grzyby oczyść i pokrój na kawałki. Umyj rukolę i kiełki fasoli. Drobno posiekaj białą część pora. Resztę pora natnij z obu stron i opłucz, aby usunąć zanieczyszczenia, a następnie pokrój ukośnie. Pak choi pokrój wzdłuż na 8 kawałków. Tofu pokrój na 8 kawałków.

2 łyżki Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman1 łyżka czosnku, posiekanego – 1 łyżka imbiru, posiekanego – chopped white part of the leek from step 1 – 1 łyżeczka mielonego pieprzu syczuańskiego – ½ łyżeczki suszonej, pokruszonej papryczki chili – 300 g mielonego mięsa, dowolnego rodzaju – 2 łyżki tahini – 3 łyżki Skoncentrowana Baza do Zupy Makaronowej w Stylu Japońskim - Ramen Smak Shoyu (sos Sojowy) Kikkoman2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman2 łyżeczki soli – 1 l niesłodzonego mleka sojowego

Rozgrzej Olej sezamowy Kikkoman w garnku. Dodaj posiekany czosnek, imbir, posiekaną białą część pora z kroku 1, pieprz syczuański i papryczkę chili i mieszaj, aż uwolni się aromat. Dodaj mielone mięso i smaż, aż się zrumieni. Dodaj tahini, Sos sojowy Kikkoman, Bazę do zupy ramen Kikkoman, sól i mleko sojowe. Dobrze wymieszaj.

szczypta nitek chili – 1 łyżka oleju chili do podania lub wykończenia – 150 g ugotowanego makaronu chińskiego

Dodaj do garnka grzyby, rukolę, kiełki fasoli, resztę pora, pak choi i tofu z kroku 1. Gotuj na wolnym ogniu, aż składniki się ugotują. Podawaj z nitkami chili i olejem chili. Tradycyjnie makaron do gorącego kociołka dodaje się na końcu, aby wykorzystać resztę bulionu. Dodaj makaron dopiero, kiedy zniknie już większość warzyw i tofu. Podgrzej bulion z makaronem i podawaj.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.