

Gorący kociołek z mlekiem sojowym w stylu Dandan
Rozgrzewający bulion z pieprzem syczuańskim i chili, który swoją kremową konsystencję zawdzięcza tahini i mleku sojowemu. Doprawiony Sosem sojowym Kikkoman i olejem sezamowym i wykończony octem lub olejem chili przed podaniem.
Składniki
Baza do zupy:
Wartości odżywcze (na porcję)
2.506 kJ / 599 kcalPrzygotowanie
Krok 1

200 g grzybów (np. enoki, boczniak królewski, shiitake) – 200 g rukoli – 150 g kiełków fasoli – 2 pory – 2 główki pak choi – 300 g tofu
Grzyby oczyść i pokrój na kawałki. Umyj rukolę i kiełki fasoli. Drobno posiekaj białą część pora. Resztę pora natnij z obu stron i opłucz, aby usunąć zanieczyszczenia, a następnie pokrój ukośnie. Pak choi pokrój wzdłuż na 8 kawałków. Tofu pokrój na 8 kawałków.
Krok 2

2 łyżki Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman – 1 łyżka czosnku, posiekanego – 1 łyżka imbiru, posiekanego – chopped white part of the leek from step 1 – 1 łyżeczka mielonego pieprzu syczuańskiego – ½ łyżeczki suszonej, pokruszonej papryczki chili – 300 g mielonego mięsa, dowolnego rodzaju – 2 łyżki tahini – 3 łyżki Skoncentrowana Baza do Zupy Makaronowej w Stylu Japońskim - Ramen Smak Shoyu (sos Sojowy) Kikkoman – 2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – 2 łyżeczki soli – 1 l niesłodzonego mleka sojowego
Rozgrzej Olej sezamowy Kikkoman w garnku. Dodaj posiekany czosnek, imbir, posiekaną białą część pora z kroku 1, pieprz syczuański i papryczkę chili i mieszaj, aż uwolni się aromat. Dodaj mielone mięso i smaż, aż się zrumieni. Dodaj tahini, Sos sojowy Kikkoman, Bazę do zupy ramen Kikkoman, sól i mleko sojowe. Dobrze wymieszaj.
Krok 3

szczypta nitek chili – 1 łyżka oleju chili do podania lub wykończenia – 150 g ugotowanego makaronu chińskiego
Dodaj do garnka grzyby, rukolę, kiełki fasoli, resztę pora, pak choi i tofu z kroku 1. Gotuj na wolnym ogniu, aż składniki się ugotują. Podawaj z nitkami chili i olejem chili. Tradycyjnie makaron do gorącego kociołka dodaje się na końcu, aby wykorzystać resztę bulionu. Dodaj makaron dopiero, kiedy zniknie już większość warzyw i tofu. Podgrzej bulion z makaronem i podawaj.
Wskazówka
Dodaj odrobinę octu, oleju chili lub kilka nitek chili do smaku.
Mleko sojowe gotuj na małym ogniu, aby zapobiec jego rozwarstwieniu.
Zamiast pieprzu syczuańskiego możesz użyć skórki z ¼ pomarańczy i 2 gwiazdek anyżu.
W wersji wegańskiej użyj alternatywnych produktów na bazie soi.
ID przepisu: 1626
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej





















