Wietnamski lẩu cá chua – gorący kociołek z rybą
Wietnamski lẩu cá chua – gorący kociołek z rybą

Wietnamski lẩu cá chua – gorący kociołek z rybą

Czas ogółem 35 min
25 min Czas przygotowania
10 min Czas gotowania

Inspirowany zupą canh chua słodko-kwaśny bulion rybny z ziołami, owocami morza, warzywami, ananasem i pomidorami. Wzbogacony Cytrusowym sosem Ponzu Kikkoman, jest lekki i aromatyczny - idealny do dzielenia się nim przy stole.

Składniki

4 porcj(e/i)
300 g
filetu z białej ryby
8 
krewetek
200 g
selera
12 
strąków okry
8 
małych pomidorów
200 g
grzybów (np. enoki, boczniaki królewskie, shiitake)
80 g
kolendry
80 g
koperku
80 g
dymki
40 g
smażonej cebuli
40 g
makaronu sojowego
250 g
ananasa
 ½ 
limonki lub ½ cytryny
1 
czerwona papryczka chili, pokrojona w plasterki
1 l
wody

Wartości odżywcze (na porcję)

1.335 kJ / 319 kcal
5,7 gTłuszcz
28,1 gBiałko
44,1 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

300 g filetu z białej ryby – 8  krewetek – 250 g ananasa –  ½  limonki lub ½ cytryny – 200 g selera naciowego – 12  strąków okry – 8  małych pomidorów – 200 g grzybów (np. enoki, boczniaki królewskie, shiitake) – 80 g koperku – 80 g kolendry – 80 g dymki – 40 g makaronu sojowego

Pokrój rybę na kawałki wielkości kęsa. Obierz krewetki i usuń z nich wnętrzności, wykonując płytkie nacięcie wzdłuż grzbietu. Ananasa pokrój na kawałki wielkości kęsa, a limonkę lub cytrynę na cienkie plasterki. Selera pokrój ukośnie na 1 cm kawałki. Okrę i pomidory przekrój na pół. Oczyść grzyby i porwij je lub pokrój na kawałki. Kolendrę, koperek i dymkę pokrój na kawałki o długości około 3 cm. Namaczaj makaron sojowy w wodzie, aż zmięknie.

Krok 2

1  czerwona papryczka chili, pokrojona w plasterki – 1 l wody – 150 ml Ponzu - Mieszanka sosu Sojowego, octu o smaku Cytrynowym Kikkoman

Do garnka wlej wodę i dodaj ananasa z kroku 1, pokrojoną papryczkę chili i Cytrusowy sos Ponzu Kikkoman. Zagotuj.

Krok 3

40 g smażonej cebuli

Gdy zupa się zagotuje, dodaj do garnka rybę, krewetki, warzywa i rozmiękczony makaron sojowy z kroku 1. Gotuj przez około 10 minut. Przed podaniem zwieńcz kolendrą, koperkiem, dymką, plasterkami limonki i smażoną cebulą.

ID przepisu: 1629

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

300 g filetu z białej ryby – 8 krewetek – 250 g ananasa – ½ limonki lub ½ cytryny – 200 g selera naciowego – 12 strąków okry – 8 małych pomidorów – 200 g grzybów (np. enoki, boczniaki królewskie, shiitake) – 80 g koperku – 80 g kolendry – 80 g dymki – 40 g makaronu sojowego

Pokrój rybę na kawałki wielkości kęsa. Obierz krewetki i usuń z nich wnętrzności, wykonując płytkie nacięcie wzdłuż grzbietu. Ananasa pokrój na kawałki wielkości kęsa, a limonkę lub cytrynę na cienkie plasterki. Selera pokrój ukośnie na 1 cm kawałki. Okrę i pomidory przekrój na pół. Oczyść grzyby i porwij je lub pokrój na kawałki. Kolendrę, koperek i dymkę pokrój na kawałki o długości około 3 cm. Namaczaj makaron sojowy w wodzie, aż zmięknie.

1 czerwona papryczka chili, pokrojona w plasterki – 1 l wody – 150 ml Ponzu - Mieszanka sosu Sojowego, octu o smaku Cytrynowym Kikkoman

Do garnka wlej wodę i dodaj ananasa z kroku 1, pokrojoną papryczkę chili i Cytrusowy sos Ponzu Kikkoman. Zagotuj.

40 g smażonej cebuli

Gdy zupa się zagotuje, dodaj do garnka rybę, krewetki, warzywa i rozmiękczony makaron sojowy z kroku 1. Gotuj przez około 10 minut. Przed podaniem zwieńcz kolendrą, koperkiem, dymką, plasterkami limonki i smażoną cebulą.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.