

Wietnamski lẩu cá chua – gorący kociołek z rybą
Inspirowany zupą canh chua słodko-kwaśny bulion rybny z ziołami, owocami morza, warzywami, ananasem i pomidorami. Wzbogacony Cytrusowym sosem Ponzu Kikkoman, jest lekki i aromatyczny - idealny do dzielenia się nim przy stole.
Składniki
Wartości odżywcze (na porcję)
1.335 kJ / 319 kcalPrzygotowanie
Krok 1

300 g filetu z białej ryby – 8 krewetek – 250 g ananasa – ½ limonki lub ½ cytryny – 200 g selera naciowego – 12 strąków okry – 8 małych pomidorów – 200 g grzybów (np. enoki, boczniaki królewskie, shiitake) – 80 g koperku – 80 g kolendry – 80 g dymki – 40 g makaronu sojowego
Pokrój rybę na kawałki wielkości kęsa. Obierz krewetki i usuń z nich wnętrzności, wykonując płytkie nacięcie wzdłuż grzbietu. Ananasa pokrój na kawałki wielkości kęsa, a limonkę lub cytrynę na cienkie plasterki. Selera pokrój ukośnie na 1 cm kawałki. Okrę i pomidory przekrój na pół. Oczyść grzyby i porwij je lub pokrój na kawałki. Kolendrę, koperek i dymkę pokrój na kawałki o długości około 3 cm. Namaczaj makaron sojowy w wodzie, aż zmięknie.
Krok 2

1 czerwona papryczka chili, pokrojona w plasterki – 1 l wody – 150 ml Ponzu - Mieszanka sosu Sojowego, octu o smaku Cytrynowym Kikkoman
Do garnka wlej wodę i dodaj ananasa z kroku 1, pokrojoną papryczkę chili i Cytrusowy sos Ponzu Kikkoman. Zagotuj.
Krok 3

40 g smażonej cebuli
Gdy zupa się zagotuje, dodaj do garnka rybę, krewetki, warzywa i rozmiękczony makaron sojowy z kroku 1. Gotuj przez około 10 minut. Przed podaniem zwieńcz kolendrą, koperkiem, dymką, plasterkami limonki i smażoną cebulą.
ID przepisu: 1629
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej



















