Stir-fry z tofu i warzywami
Pyszny wegański stir-fry przyprawiony olejem sezamowym i sosem sojowym
Składniki
Do przybrania:
Przygotowanie
Krok 1
Blanszuj fasolkę we wrzątku w woku przez około 2 minuty. Następnie odcedź ją i odstaw na bok.
Krok 2
Zblanszuj również groszek cukrowy, odcedź i odstaw.
Krok 3
Wylej wodę, osusz wok i dodaj trochę oleju. Wrzuć papryczkę chili, obsmaż ją na dużym ogniu i wyłóż z woka.
Krok 4
Podgrzej w woku łyżkę oleju. Dodaj tofu, obsmaż ze wszystkich stron na złotobrązowo i wyłóż z woka.
Krok 5
Dodaj do woka czosnek i imbir. Podsmaż w pozostałym oleju.
Krok 6
Dodaj łodygi pak-choy (białe części) i kiełki fasoli. Podsmaż krótko w wysokiej temperaturze. Dodaj tofu i liście pak-choy.
Krok 7
Całość dopraw przyprawą Kikkoman do ryżu, sosem sojowym Kikkoman i olejem sezamowym Kikkoman.
Krok 8
Na tofu wyłóż drobno pociętą marchewkę i por, liście pak-choy, dymkę, podsmażone chili, pietruszkę i kolendrę. Danie można podać z gotowanym ryżem basmati,
Porada:
Zamiast Przyprawy do ryżu sushi Kikkoman: inny ocet do sushi lub ryżowy z odrobiną cukru i soli.
Alternatywy dla Naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman: Naturalnie warzony sos sojowy o obniżonej o 43% zawartości soli Kikkoman, Bezglutenowy sos sojowy Tamari Kikkoman i Ekologiczny sos sojowy Kikkoman.
Do smażenia użyj oleju roślinnego lub sojowego. Nigdy nie używaj do smażenia oleju sezamowego.
Wysoka temperatura jest ważna podczas gotowania w woku, ale zachowaj ostrożność – wrzucanie wilgotnych składników na mocno rozgrzany olej może wzniecić płomień; olej może też zacząć pryskać dookoła.
Woki nieprzywierające, blaszane i żeliwne różnią się nieco pod względem przewodzenia ciepła, zdatności do użytku na płytach elektrycznych, indukcyjnych i palnikach gazowych. Różne są też sposoby ich konserwacji. Zamiast woka można użyć patelni, o ile zachowuje się wysoką temperaturę i smażymy na niej zgodnie z instrukcją.
Nigdy nie wypełniaj przesadnie woka. Jeśli przygotowujesz większe ilości składników, najlepiej będzie ugotować je partiami.
Mieszaj i obracaj składniki delikatnie, aby nie naruszać zbytnio ich struktury.
Na końcu podlej danie sosem sojowym i olejem sezamowym, aby otrzymać perfekcyjną glazurę, aromat i smak.
ID przepisu: 926
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej