Stir-fry z tofu i warzywami
Stir-fry z tofu i warzywami

Stir-fry z tofu i warzywami

Czas ogółem35 min
20 minCzas przygotowania
15 minCzas gotowania

Pyszny wegański stir-fry przyprawiony olejem sezamowym i sosem sojowym

Składniki

2 porcj(e/i)
250 g
twardego tofu w kostkach
50 g
pokrojonej zielonej fasolki szparagowej
50 g
groszku cukrowego przepołowionego skośnie
1 
drobno posiekana, mała czerwona papryczka chili
1 
ząbek czosnku w drobnej kostce
15 g
świeżego imbiru w drobnej kostce
1 
mała łodyżka kapusty pak-choy (biała część) – w paskach
50 g
kiełków fasoli
5 łyżki
oleju do smażenia

Do przybrania:

1 
mała marchewka w drobnych słupkach
20 g
pora w cienkich paskach
5 ½ 
liści małej kapusty pak-choy
1 
drobno pokrojona cebula dymka
2 ½ 
listki z 2-3 łodyżek pietruszki
3 
listki z 3 łodyżek kolendry
Wartości odżywcze (na porcję)2177 kJ / 521 kcal
39,2 gTłuszcz
23,8 gBiałko
12,4 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

Blanszuj fasolkę we wrzątku w woku przez około 2 minuty. Następnie odcedź ją i odstaw na bok.

Krok 2

Zblanszuj również groszek cukrowy, odcedź i odstaw.

Krok 3

Wylej wodę, osusz wok i dodaj trochę oleju. Wrzuć papryczkę chili, obsmaż ją na dużym ogniu i wyłóż z woka.

Krok 4

Podgrzej w woku łyżkę oleju. Dodaj tofu, obsmaż ze wszystkich stron na złotobrązowo i wyłóż z woka.

Krok 5

Dodaj do woka czosnek i imbir. Podsmaż w pozostałym oleju.

Krok 6

Dodaj łodygi pak-choy (białe części) i kiełki fasoli. Podsmaż krótko w wysokiej temperaturze. Dodaj tofu i liście pak-choy.

Krok 7

Całość dopraw przyprawą Kikkoman do ryżu, sosem sojowym Kikkoman i olejem sezamowym Kikkoman.

Krok 8

Na tofu wyłóż drobno pociętą marchewkę i por, liście pak-choy, dymkę, podsmażone chili, pietruszkę i kolendrę. Danie można podać z gotowanym ryżem basmati,

Porada:

Zamiast Przyprawy do ryżu sushi Kikkoman: inny ocet do sushi lub ryżowy z odrobiną cukru i soli.

Alternatywy dla Naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman: Naturalnie warzony sos sojowy o obniżonej o 43% zawartości soli KikkomanBezglutenowy sos sojowy Tamari Kikkoman i Ekologiczny sos sojowy Kikkoman.

Do smażenia użyj oleju roślinnego lub sojowego. Nigdy nie używaj do smażenia oleju sezamowego.

Wysoka temperatura jest ważna podczas gotowania w woku, ale zachowaj ostrożność – wrzucanie wilgotnych składników na mocno rozgrzany olej może wzniecić płomień; olej może też zacząć pryskać dookoła.

Woki nieprzywierające, blaszane i żeliwne różnią się nieco pod względem przewodzenia ciepła, zdatności do użytku na płytach elektrycznych, indukcyjnych i palnikach gazowych. Różne są też sposoby ich konserwacji. Zamiast woka można użyć patelni, o ile zachowuje się wysoką temperaturę i smażymy na niej zgodnie z instrukcją.

Nigdy nie wypełniaj przesadnie woka. Jeśli przygotowujesz większe ilości składników, najlepiej będzie ugotować je partiami.

Mieszaj i obracaj składniki delikatnie, aby nie naruszać zbytnio ich struktury.

Na końcu podlej danie sosem sojowym i olejem sezamowym, aby otrzymać perfekcyjną glazurę, aromat i smak.

ID przepisu: 926

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Blanszuj fasolkę we wrzątku w woku przez około 2 minuty. Następnie odcedź ją i odstaw na bok.

Zblanszuj również groszek cukrowy, odcedź i odstaw.

Wylej wodę, osusz wok i dodaj trochę oleju. Wrzuć papryczkę chili, obsmaż ją na dużym ogniu i wyłóż z woka.

Podgrzej w woku łyżkę oleju. Dodaj tofu, obsmaż ze wszystkich stron na złotobrązowo i wyłóż z woka.

Dodaj do woka czosnek i imbir. Podsmaż w pozostałym oleju.

Dodaj łodygi pak-choy (białe części) i kiełki fasoli. Podsmaż krótko w wysokiej temperaturze. Dodaj tofu i liście pak-choy.

Całość dopraw przyprawą Kikkoman do ryżu, sosem sojowym Kikkoman i olejem sezamowym Kikkoman.

Na tofu wyłóż drobno pociętą marchewkę i por, liście pak-choy, dymkę, podsmażone chili, pietruszkę i kolendrę. Danie można podać z gotowanym ryżem basmati,

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04
05
06
07
08

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.