Sałatka brokułowa z jarmużem i fetą
Sałatka brokułowa z jarmużem i fetą

Sałatka brokułowa z jarmużem i fetą

Czas ogółem 15 min
12 min Czas przygotowania
3 min Czas gotowania

Pełna witamin, pyszna i zdrowa zimowa sałatka. Ostrości dodaje jej pikantny dressing, a rozkosznego akcentu - aromatyczne jagody i kremowa feta. Jarmuż nigdy nie smakował tak dobrze i tak chrupiąco - a to dzięki dodatkowi migdałów i orzeszków piniowych.

Składniki

2 porcj(e/i)
80 g
świeżego jarmużu (lub sałaty lodowej, Lollo Bionda, sałaty batawskiej, sałaty rzymskiej)
250 g
różyczek brokuła
2 
marchewki
 ½ 
małej czerwonej papryczki chili
1 łyżka
czerwonego octu winnego
1 łyżeczka
musztardy Dijon
1 łyżeczka
syropu z agawy (lub miodu, syropu klonowego, brązowego cukru)
świeżo zmielony pieprz
20 g
płatków migdałowych
20 g
orzeszków piniowych
100 g
fety (lub sera koziego)
125 g
mieszanki jagód, np. malin, jeżyn, borówek, porzeczek (w zależności od pory roku)
kilka listków mięty
Wartości odżywcze (na porcję)1.967 kJ / 473 kcal
31,3 gTłuszcz
20,5 gBiałko
25,5 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

80 g świeżego jarmużu (lub sałaty lodowej, Lollo Bionda, sałaty batawskiej, sałaty rzymskiej) – 250 g różyczek brokuła – 2  marchewki

Jarmuż poszatkuj. Brokuły i marchewkę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.

Krok 2

 ½  małej czerwonej papryczki chili – 3 łyżki Ponzu - Mieszanka sosu Sojowego, octu o smaku Cytrynowym Kikkoman2 łyżki Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman1 łyżka octu winnego czerwonego – 1 łyżeczka musztardy Dijon – 1 łyżeczka syropu z agawy (lub miodu, syropu klonowego, brązowego cukru) – świeżo zmielony pieprz

Przygotuj dressing. Chili drobno posiekaj i wymieszaj z Cytrusowym sosem Ponzu Kikkoman, Olejem sezamowym Kikkoman, octem, musztardą i syropem z agawy. Dopraw pieprzem. Wymieszaj dressing z jarmużem, brokułami i marchewką.

Krok 3

20 g płatków migdałowych – 20 g orzeszków piniowych – 100 g fety (lub sera koziego)

Praż płatki migdałów i orzeszki piniowe na małej patelni z nieprzywierającą powłoką przez około 3 minuty, aż się zezłocą. Pokrusz fetę.

Krok 4

125 g mieszanki jagód, np. malin, jeżyn, borówek, porzeczek (w zależności od pory roku) – kilka listków mięty

Nałóż sałatkę do misek lub głębokich talerzy. Udekoruj mieszanką migdałów i orzeszków piniowych, fetą, owocami i miętą. Podawaj od razu.

Wskazówka

Sałatka smakuje doskonale również z plastrami brzoskwini lub nektarynki i cząstkami czerwonej pomarańczy zamiast jagód. Możesz podawać ją z chlebem pełnoziarnistym lub chlebem z ziarnami oraz twarogiem lub serkiem śmietankowym, aby posiłek był bardziej sycący.

ID przepisu: 1586

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

80 g świeżego jarmużu (lub sałaty lodowej, Lollo Bionda, sałaty batawskiej, sałaty rzymskiej) – 250 g różyczek brokuła – 2 marchewki

Jarmuż poszatkuj. Brokuły i marchewkę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.

½ małej czerwonej papryczki chili – 3 łyżki Ponzu - Mieszanka sosu Sojowego, octu o smaku Cytrynowym Kikkoman2 łyżki Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman1 łyżka octu winnego czerwonego – 1 łyżeczka musztardy Dijon – 1 łyżeczka syropu z agawy (lub miodu, syropu klonowego, brązowego cukru) – świeżo zmielony pieprz

Przygotuj dressing. Chili drobno posiekaj i wymieszaj z Cytrusowym sosem Ponzu Kikkoman, Olejem sezamowym Kikkoman, octem, musztardą i syropem z agawy. Dopraw pieprzem. Wymieszaj dressing z jarmużem, brokułami i marchewką.

20 g płatków migdałowych – 20 g orzeszków piniowych – 100 g fety (lub sera koziego)

Praż płatki migdałów i orzeszki piniowe na małej patelni z nieprzywierającą powłoką przez około 3 minuty, aż się zezłocą. Pokrusz fetę.

125 g mieszanki jagód, np. malin, jeżyn, borówek, porzeczek (w zależności od pory roku) – kilka listków mięty

Nałóż sałatkę do misek lub głębokich talerzy. Udekoruj mieszanką migdałów i orzeszków piniowych, fetą, owocami i miętą. Podawaj od razu.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04

Odkryj więcej

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.