

Sałatka brokułowa z jarmużem i fetą
Pełna witamin, pyszna i zdrowa zimowa sałatka. Ostrości dodaje jej pikantny dressing, a rozkosznego akcentu - aromatyczne jagody i kremowa feta. Jarmuż nigdy nie smakował tak dobrze i tak chrupiąco - a to dzięki dodatkowi migdałów i orzeszków piniowych.
Składniki
Przygotowanie
Krok 1

80 g świeżego jarmużu (lub sałaty lodowej, Lollo Bionda, sałaty batawskiej, sałaty rzymskiej) – 250 g różyczek brokuła – 2 marchewki
Jarmuż poszatkuj. Brokuły i marchewkę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
Krok 2

½ małej czerwonej papryczki chili – 3 łyżki Ponzu - Mieszanka sosu Sojowego, octu o smaku Cytrynowym Kikkoman – 2 łyżki Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman – 1 łyżka octu winnego czerwonego – 1 łyżeczka musztardy Dijon – 1 łyżeczka syropu z agawy (lub miodu, syropu klonowego, brązowego cukru) – świeżo zmielony pieprz
Przygotuj dressing. Chili drobno posiekaj i wymieszaj z Cytrusowym sosem Ponzu Kikkoman, Olejem sezamowym Kikkoman, octem, musztardą i syropem z agawy. Dopraw pieprzem. Wymieszaj dressing z jarmużem, brokułami i marchewką.
Krok 3

20 g płatków migdałowych – 20 g orzeszków piniowych – 100 g fety (lub sera koziego)
Praż płatki migdałów i orzeszki piniowe na małej patelni z nieprzywierającą powłoką przez około 3 minuty, aż się zezłocą. Pokrusz fetę.
Krok 4
125 g mieszanki jagód, np. malin, jeżyn, borówek, porzeczek (w zależności od pory roku) – kilka listków mięty
Nałóż sałatkę do misek lub głębokich talerzy. Udekoruj mieszanką migdałów i orzeszków piniowych, fetą, owocami i miętą. Podawaj od razu.
Wskazówka
Sałatka smakuje doskonale również z plastrami brzoskwini lub nektarynki i cząstkami czerwonej pomarańczy zamiast jagód. Możesz podawać ją z chlebem pełnoziarnistym lub chlebem z ziarnami oraz twarogiem lub serkiem śmietankowym, aby posiłek był bardziej sycący.
ID przepisu: 1586
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej