

Sałatka z soczewicy z daktylami i dressingiem cytrusowym
Inspirowana kuchnią marokańską sałatka z czarnej soczewicy z chrupiącymi warzywami, słodkimi daktylami i aromatycznymi ziołami jest zarazem lekka i sycąca. Jej smak dopełnia cytrusowy dressing na bazie Cytrusowego sosu Ponzu Kikkoman. Pełna białka, o bogatej konsystencji i smaku, ta sałatka to idealna przystawka lub dodatek do głównego dania.
Składniki
Sałatka:
Dressing:
Dodatkowo:
Przygotowanie
Krok 1

80 g marchewki – 50 g świeżego ogórka – 50 g łodygi selera – 40 g czerwonej cebuli – 150 g ugotowanej czarnej soczewicy – 2 łyżki oliwy z oliwek z chili – 2 łyżki Ponzu - Mieszanka sosu Sojowego, octu o smaku Cytrynowym Kikkoman – 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy – ½ łyżeczki świeżo startej skórki pomarańczowej – 1 ½ łyżeczka syropu klonowego – 1 mały ząbek czosnku, drobno posiekany – 1 szczypta cynamonu – 1 szczypta mielonego kminu rzymskiego – 1 szczypta świeżo zmielonej czerwonej papryki
Marchewkę obierz i pokrój w paski. Ogórka i selera pokrój na plasterki, a cebulę w cienkie piórka. Warzywa wymieszaj z soczewicą. W osobnej misce przygotuj dressing: wymieszaj oliwę z Cytrusowym sosem Ponzu Kikkoman, sokiem z pomarańczy i skórką pomarańczową, syropem klonowym, czosnkiem, cynamonem, kminem i czerwoną papryką.
Krok 2

15 g migdałów – 30 g suszonych daktyli – ½ łyżki posiekanej kolendry – ½ łyżki posiekanej mięty – 1 ½ łyżka pestek granatu
Migdały upraż na suchej patelni i ostudź, a następnie posiekaj. Pokrój daktyle i dodaj je do sałatki wraz z posiekaną kolendrą i miętą. Skrop dressingiem i wymieszaj. Posyp sałatkę posiekanymi migdałami i pestkami granatu.
Wskazówka
Dressing możesz dodać do sałatki na 20 minut przed podaniem, aby smaki zdążyły się przegryźć. Możesz także eksperymentować z kolorami soczewicy - aby sałatka zyskała nowy charakter, zamiast czarnej soczewicy użyj zielonej lub czerwonej.
ID przepisu: 1582
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej