Sałatka z soczewicy z daktylami i dressingiem cytrusowym
Sałatka z soczewicy z daktylami i dressingiem cytrusowym

Sałatka z soczewicy z daktylami i dressingiem cytrusowym

Czas ogółem 15 min
15 min Czas przygotowania

Inspirowana kuchnią marokańską sałatka z czarnej soczewicy z chrupiącymi warzywami, słodkimi daktylami i aromatycznymi ziołami jest zarazem lekka i sycąca. Jej smak dopełnia cytrusowy dressing na bazie Cytrusowego sosu Ponzu Kikkoman. Pełna białka, o bogatej konsystencji i smaku, ta sałatka to idealna przystawka lub dodatek do głównego dania.

Składniki

2 porcj(e/i)

Sałatka:

80 g
marchewki
50 g
świeżego ogórka
50 g
łodygi selera
40 g
czerwonej cebuli
150 g
ugotowanej czarnej soczewicy

Dressing:

2 łyżki
oliwy z oliwek z chili
1 łyżka
świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
 ½ łyżeczki
świeżo startej skórki pomarańczowej
1 ½ łyżeczka
syropu klonowego
1 
mały ząbek czosnku, drobno posiekany
1 szczypta
cynamonu
1 szczypta
mielonego kminu rzymskiego
1 szczypta
świeżo zmielonej czerwonej papryki

Dodatkowo:

15 g
migdałów
30 g
suszonych daktyli
 ½ łyżki
posiekanej kolendry
 ½ łyżki
posiekanej mięty
1 ½ łyżka
pestek granatu
Wartości odżywcze (na porcję)1.377 kJ / 329 kcal
15 gTłuszcz
10 gBiałko
38 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

80 g marchewki – 50 g świeżego ogórka – 50 g łodygi selera – 40 g czerwonej cebuli – 150 g ugotowanej czarnej soczewicy – 2 łyżki oliwy z oliwek z chili – 2 łyżki Ponzu - Mieszanka sosu Sojowego, octu o smaku Cytrynowym Kikkoman1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy –  ½ łyżeczki świeżo startej skórki pomarańczowej – 1 ½ łyżeczka syropu klonowego – 1  mały ząbek czosnku, drobno posiekany – 1 szczypta cynamonu – 1 szczypta mielonego kminu rzymskiego – 1 szczypta świeżo zmielonej czerwonej papryki

Marchewkę obierz i pokrój w paski. Ogórka i selera pokrój na plasterki, a cebulę w cienkie piórka. Warzywa wymieszaj z soczewicą. W osobnej misce przygotuj dressing: wymieszaj oliwę z Cytrusowym sosem Ponzu Kikkoman, sokiem z pomarańczy i skórką pomarańczową, syropem klonowym, czosnkiem, cynamonem, kminem i czerwoną papryką.

Krok 2

15 g migdałów – 30 g suszonych daktyli –  ½ łyżki posiekanej kolendry –  ½ łyżki posiekanej mięty – 1 ½ łyżka pestek granatu

Migdały upraż na suchej patelni i ostudź, a następnie posiekaj. Pokrój daktyle i dodaj je do sałatki wraz z posiekaną kolendrą i miętą. Skrop dressingiem i wymieszaj. Posyp sałatkę posiekanymi migdałami i pestkami granatu.

Wskazówka

Dressing możesz dodać do sałatki na 20 minut przed podaniem, aby smaki zdążyły się przegryźć. Możesz także eksperymentować z kolorami soczewicy - aby sałatka zyskała nowy charakter, zamiast czarnej soczewicy użyj zielonej lub czerwonej.

ID przepisu: 1582

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

80 g marchewki – 50 g świeżego ogórka – 50 g łodygi selera – 40 g czerwonej cebuli – 150 g ugotowanej czarnej soczewicy – 2 łyżki oliwy z oliwek z chili – 2 łyżki Ponzu - Mieszanka sosu Sojowego, octu o smaku Cytrynowym Kikkoman1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy – ½ łyżeczki świeżo startej skórki pomarańczowej – 1 ½ łyżeczka syropu klonowego – 1 mały ząbek czosnku, drobno posiekany – 1 szczypta cynamonu – 1 szczypta mielonego kminu rzymskiego – 1 szczypta świeżo zmielonej czerwonej papryki

Marchewkę obierz i pokrój w paski. Ogórka i selera pokrój na plasterki, a cebulę w cienkie piórka. Warzywa wymieszaj z soczewicą. W osobnej misce przygotuj dressing: wymieszaj oliwę z Cytrusowym sosem Ponzu Kikkoman, sokiem z pomarańczy i skórką pomarańczową, syropem klonowym, czosnkiem, cynamonem, kminem i czerwoną papryką.

15 g migdałów – 30 g suszonych daktyli – ½ łyżki posiekanej kolendry – ½ łyżki posiekanej mięty – 1 ½ łyżka pestek granatu

Migdały upraż na suchej patelni i ostudź, a następnie posiekaj. Pokrój daktyle i dodaj je do sałatki wraz z posiekaną kolendrą i miętą. Skrop dressingiem i wymieszaj. Posyp sałatkę posiekanymi migdałami i pestkami granatu.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.