

Tęczowa sałatka z dressingiem miso
Kolorowa sałatka z chrupiącej kapusty, jabłka i gruszki w pikantnym dressingu miso na bazie Bezglutenowego sosu sojowego Kikkoman - świeża, wyrazista i idealna na lunch w domu lub w biurze.
Składniki
Przygotowanie
Krok 1

100 g kapusty ćwikłowej – 160 g czerwonej kapusty – 120 g świeżych buraków – 2 marchewki – 50 g rzodkiewek – 1 małe jabłko z czerwoną skórką – 1 mała gruszka z czerwoną skórką
Grubo zetrzyj kapustę szpiczastą, czerwoną kapustę, buraki i marchewkę - wszystkie osobno. Rzodkiewki pokrój w plasterki, a jabłko i gruszkę najpierw w ćwiartki, a następnie w plasterki.
Krok 2

1 łyżeczka pasty miso – 2 łyżki octu jabłkowego – 2 łyżeczki oleju lnianego – 2 łyżeczki Naturalnie warzony bezglutenowy sos sojowy Tamari Kikkoman – 1 łyżeczka Słodka przyprawa w stylu mirin Kikkoman (na bazie fermentowanego ryżu) – świeżo zmielony pieprz – 2 łyżeczki siemienia lnianego (opcjonalnie zmielonego) – 2 łyżki wody
Przygotuj dressing. Roztrzep pastę miso z 2 łyżkami wody, octem, olejem, Bezglutenowym sosem sojowym Kikkoman i Słodką przyprawą mirin Kikkoman. Dopraw pieprzem. Podpraż siemię lniane na małej patelni z nieprzywierającą powłoką.
Krok 3

200 g serka wiejskiego
Sałatkę nałóż warstwami do słoika: najpierw dressing, następnie czerwona kapusta, jabłko, marchewka, rzodkiewka, kapusta szpiczasta, buraki, gruszka, serek wiejski i siemię lniane. Zamknij słoik i krótko wstrząśnij przed podaniem, aby rozprowadzić dressing. Sałatkę możesz także podawać w miseczkach.
Wskazówka
Sałatkę możesz przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce. Serek wiejski najlepiej przechowywać osobno lub umieścić sałatkę w misce z dwiema przegródkami.
ID przepisu: 1584
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej