Tęczowa sałatka z dressingiem miso
Tęczowa sałatka z dressingiem miso

Tęczowa sałatka z dressingiem miso

Czas ogółem 15 min
15 min Czas przygotowania

Kolorowa sałatka z chrupiącej kapusty, jabłka i gruszki w pikantnym dressingu miso na bazie Bezglutenowego sosu sojowego Kikkoman - świeża, wyrazista i idealna na lunch w domu lub w biurze.

Składniki

2 porcj(e/i)
100 g
kapusty szpiczastej
160 g
czerwonej kapusty
120 g
świeżych buraków
2 
marchewki
50 g
rzodkiewek
1 
małe jabłko z czerwoną skórką
1 
mała gruszka z czerwoną skórką
1 łyżeczka
pasty miso
2 łyżki
octu jabłkowego
2 łyżeczki
oleju lnianego
świeżo zmielony pieprz
2 łyżeczki
siemienia lnianego (opcjonalnie zmielonego)
2 łyżki
wody
200 g
serka wiejskiego
Wartości odżywcze (na porcję)1.127 kJ / 270 kcal
9,2 gTłuszcz
14,7 gBiałko
31 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

100 g kapusty ćwikłowej – 160 g czerwonej kapusty – 120 g świeżych buraków – 2  marchewki – 50 g rzodkiewek – 1  małe jabłko z czerwoną skórką – 1  mała gruszka z czerwoną skórką

Grubo zetrzyj kapustę szpiczastą, czerwoną kapustę, buraki i marchewkę - wszystkie osobno. Rzodkiewki pokrój w plasterki, a jabłko i gruszkę najpierw w ćwiartki, a następnie w plasterki.

Krok 2

1 łyżeczka pasty miso – 2 łyżki octu jabłkowego – 2 łyżeczki oleju lnianego – 2 łyżeczki Naturalnie warzony bezglutenowy sos sojowy Tamari Kikkoman1 łyżeczka Słodka przyprawa w stylu mirin Kikkoman (na bazie fermentowanego ryżu) – świeżo zmielony pieprz – 2 łyżeczki siemienia lnianego (opcjonalnie zmielonego) – 2 łyżki wody

Przygotuj dressing. Roztrzep pastę miso z 2 łyżkami wody, octem, olejem, Bezglutenowym sosem sojowym Kikkoman i Słodką przyprawą mirin Kikkoman. Dopraw pieprzem. Podpraż siemię lniane na małej patelni z nieprzywierającą powłoką.

Krok 3

200 g serka wiejskiego

Sałatkę nałóż warstwami do słoika: najpierw dressing, następnie czerwona kapusta, jabłko, marchewka, rzodkiewka, kapusta szpiczasta, buraki, gruszka, serek wiejski i siemię lniane. Zamknij słoik i krótko wstrząśnij przed podaniem, aby rozprowadzić dressing. Sałatkę możesz także podawać w miseczkach.

Wskazówka

Sałatkę możesz przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce. Serek wiejski najlepiej przechowywać osobno lub umieścić sałatkę w misce z dwiema przegródkami.

ID przepisu: 1584

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

100 g kapusty ćwikłowej – 160 g czerwonej kapusty – 120 g świeżych buraków – 2 marchewki – 50 g rzodkiewek – 1 małe jabłko z czerwoną skórką – 1 mała gruszka z czerwoną skórką

Grubo zetrzyj kapustę szpiczastą, czerwoną kapustę, buraki i marchewkę - wszystkie osobno. Rzodkiewki pokrój w plasterki, a jabłko i gruszkę najpierw w ćwiartki, a następnie w plasterki.

1 łyżeczka pasty miso – 2 łyżki octu jabłkowego – 2 łyżeczki oleju lnianego – 2 łyżeczki Naturalnie warzony bezglutenowy sos sojowy Tamari Kikkoman1 łyżeczka Słodka przyprawa w stylu mirin Kikkoman (na bazie fermentowanego ryżu) – świeżo zmielony pieprz – 2 łyżeczki siemienia lnianego (opcjonalnie zmielonego) – 2 łyżki wody

Przygotuj dressing. Roztrzep pastę miso z 2 łyżkami wody, octem, olejem, Bezglutenowym sosem sojowym Kikkoman i Słodką przyprawą mirin Kikkoman. Dopraw pieprzem. Podpraż siemię lniane na małej patelni z nieprzywierającą powłoką.

200 g serka wiejskiego

Sałatkę nałóż warstwami do słoika: najpierw dressing, następnie czerwona kapusta, jabłko, marchewka, rzodkiewka, kapusta szpiczasta, buraki, gruszka, serek wiejski i siemię lniane. Zamknij słoik i krótko wstrząśnij przed podaniem, aby rozprowadzić dressing. Sałatkę możesz także podawać w miseczkach.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.