Pikantna letnia sałatka z awokado i nektarynek
Pikantna letnia sałatka z awokado i nektarynek

Pikantna letnia sałatka z awokado i nektarynek

Czas ogółem15 min
10 minCzas przygotowania
5 minCzas gotowania

Orzeźwiająca sałatka, w której kremowe awokado tworzy apetyczny duet ze słodkimi nektarynkami w miętowo-cytrynowym dressingu.

Składniki

2 porcj(e/i)

Sałatka:

50 g
pełnoziarnistego kuskusu
1 
awokado Hass
1 łyżka
oliwy z oliwek
1 łyżka
sezamu
1 łyżka
siemienia lnianego
2 
nektarynki
2 
ogórki
40 g
rukoli

Dressing:

4 łyżki
jogurtu greckiego
1 łyżka
soku z cytryny
1 łyżeczka
posiekanej mięty
2 łyżki
posiekanej kolendry
Wartości odżywcze (na porcję)1882 kJ / 450 kcal
27,2 gTłuszcz
12,6 gBiałko
36 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

50 g pełnoziarnistego kuskusu – 4 łyżki jogurtu greckiego – 1 łyżka soku z cytryny – 2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman1 łyżeczka posiekanej mięty – 2 łyżki posiekanej kolendry

Kuskus zalej wrzącą wodą. Kiedy napęcznieje, odstaw do ostygnięcia.
Składniki na dressing dokładnie wymieszaj i przelej do dwóch słoiczków.

Krok 2

1  awokado Hass – 1 łyżka oliwy z oliwek – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman1 łyżka sezamu – 1 łyżka siemienia lnianego – 2  nektarynki – 2  ogórki

Awokado pokrój w kostkę i wymieszaj z sezamem, siemieniem lnianym, Sosem sojowym Kikkoman i oliwą z oliwek. Ułóż w słoiczkach. Dodaj pokrojone w kostkę nektarynki i ogórki pokrojone w plasterki.

Krok 3

40 g rukoli

Na wierzchu ułóż rukolę i kuskus. Przed podaniem przełóż na talerz i dobrze wymieszaj.

ID przepisu: 1346

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

50 g pełnoziarnistego kuskusu – 4 łyżki jogurtu greckiego – 1 łyżka soku z cytryny – 2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman1 łyżeczka posiekanej mięty – 2 łyżki posiekanej kolendry

Kuskus zalej wrzącą wodą. Kiedy napęcznieje, odstaw do ostygnięcia.
Składniki na dressing dokładnie wymieszaj i przelej do dwóch słoiczków.

1 awokado Hass – 1 łyżka oliwy z oliwek – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman1 łyżka sezamu – 1 łyżka siemienia lnianego – 2 nektarynki – 2 ogórki

Awokado pokrój w kostkę i wymieszaj z sezamem, siemieniem lnianym, Sosem sojowym Kikkoman i oliwą z oliwek. Ułóż w słoiczkach. Dodaj pokrojone w kostkę nektarynki i ogórki pokrojone w plasterki.

40 g rukoli

Na wierzchu ułóż rukolę i kuskus. Przed podaniem przełóż na talerz i dobrze wymieszaj.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.