Sałatka z kuskusem, edamame i wakame
Sałatka z kuskusem, edamame i wakame

Sałatka z kuskusem, edamame i wakame

Czas ogółem 15 min
15 min Czas przygotowania

Soczyste warzywa, kremowe awokado, edamame i delikatne wodorosty wakame z kuskusem w lekkim sosie miodowo-limonkowym na bazie Sosu Poke Kikkoman. Orzeszki ziemne, kiełki i czarny sezam dodają tej orzeźwiającej sałatce wyrazistości i chrupkości.

Składniki

2 porcj(e/i)

Sałatka:

6 g
suszonych wodorostów wakame
60 g
marchewki
70 g
świeżego ogórka
70 g
awokado
 ½ łyżki
soku z limonki
150 g
ugotowanego kuskusu perłowego
80 g
ugotowanej fasoli edamame
2 łyżki
posiekanej dymki ze szczypiorem
15 g
kiełków fasoli mung

Dressing:

 ½ łyżki
soku z limonki
1 łyżeczka
miodu

Dodatkowo:

15 g
niesolonych orzeszków ziemnych
2 łyżeczki
czarnego sezamu
2 g
posiekanej papryczki chili
Wartości odżywcze (na porcję)1.665 kJ / 398 kcal
23 gTłuszcz
14 gBiałko
39 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

6 g suszonych wakame – 60 g marchewki – 70 g świeżego ogórka – 70 g awokado –  ½ łyżki soku z limonki – 150 g ugotowanego kuskusu perłowego – 80 g ugotowanej fasoli edamame – 2 łyżki posiekanej dymki ze szczypiorem – 15 g kiełków fasoli mung

Wakame namaczaj w letniej wodzie przez około 10 minut. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Ogórka pokrój w cienkie paski. Obierz i pokrój awokado, a następnie skrop je ½ łyżki soku z limonki. Do kuskusu dodaj warzywa, odsączone wakame, edamame, dymkę i kiełki. Dobrze wymieszaj.

Krok 2

2 łyżki Sos Do Dań Poke Z Sosem Sojowym I Olejem Z Prażonych Ziaren Sezamu Kikkoman ½ łyżki soku z limonki – 1 łyżka Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman1 łyżeczka miodu

W małej misce połącz Sos Poke Kikkoman, ½ łyżki soku z limonki, Olej sezamowy Kikkoman i miód. Polej sałatkę sosem i wymieszaj.

Krok 3

15 g niesolonych orzeszków ziemnych – 2 łyżeczki czarnego sezamu – 2 g posiekanej papryczki chili

Orzeszki ziemne upraż na suchej patelni i ostudź. Posyp sałatkę orzeszkami i czarnym sezamem, a następnie udekoruj posiekaną papryczką chili.

Wskazówka

Kuskus perłowy możesz zastąpić kuskusem instant, a ugotowaną fasolę edamame - edamame z puszki.

ID przepisu: 1581

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

6 g suszonych wakame – 60 g marchewki – 70 g świeżego ogórka – 70 g awokado – ½ łyżki soku z limonki – 150 g ugotowanego kuskusu perłowego – 80 g ugotowanej fasoli edamame – 2 łyżki posiekanej dymki ze szczypiorem – 15 g kiełków fasoli mung

Wakame namaczaj w letniej wodzie przez około 10 minut. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Ogórka pokrój w cienkie paski. Obierz i pokrój awokado, a następnie skrop je ½ łyżki soku z limonki. Do kuskusu dodaj warzywa, odsączone wakame, edamame, dymkę i kiełki. Dobrze wymieszaj.

2 łyżki Sos Do Dań Poke Z Sosem Sojowym I Olejem Z Prażonych Ziaren Sezamu Kikkoman ½ łyżki soku z limonki – 1 łyżka Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman1 łyżeczka miodu

W małej misce połącz Sos Poke Kikkoman, ½ łyżki soku z limonki, Olej sezamowy Kikkoman i miód. Polej sałatkę sosem i wymieszaj.

15 g niesolonych orzeszków ziemnych – 2 łyżeczki czarnego sezamu – 2 g posiekanej papryczki chili

Orzeszki ziemne upraż na suchej patelni i ostudź. Posyp sałatkę orzeszkami i czarnym sezamem, a następnie udekoruj posiekaną papryczką chili.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.