

Sałatka z kuskusem, edamame i wakame
Soczyste warzywa, kremowe awokado, edamame i delikatne wodorosty wakame z kuskusem w lekkim sosie miodowo-limonkowym na bazie Sosu Poke Kikkoman. Orzeszki ziemne, kiełki i czarny sezam dodają tej orzeźwiającej sałatce wyrazistości i chrupkości.
Składniki
Sałatka:
Dressing:
Dodatkowo:
Przygotowanie
Krok 1

6 g suszonych wakame – 60 g marchewki – 70 g świeżego ogórka – 70 g awokado – ½ łyżki soku z limonki – 150 g ugotowanego kuskusu perłowego – 80 g ugotowanej fasoli edamame – 2 łyżki posiekanej dymki ze szczypiorem – 15 g kiełków fasoli mung
Wakame namaczaj w letniej wodzie przez około 10 minut. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Ogórka pokrój w cienkie paski. Obierz i pokrój awokado, a następnie skrop je ½ łyżki soku z limonki. Do kuskusu dodaj warzywa, odsączone wakame, edamame, dymkę i kiełki. Dobrze wymieszaj.
Krok 2

2 łyżki Sos Do Dań Poke Z Sosem Sojowym I Olejem Z Prażonych Ziaren Sezamu Kikkoman – ½ łyżki soku z limonki – 1 łyżka Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman – 1 łyżeczka miodu
W małej misce połącz Sos Poke Kikkoman, ½ łyżki soku z limonki, Olej sezamowy Kikkoman i miód. Polej sałatkę sosem i wymieszaj.
Krok 3

15 g niesolonych orzeszków ziemnych – 2 łyżeczki czarnego sezamu – 2 g posiekanej papryczki chili
Orzeszki ziemne upraż na suchej patelni i ostudź. Posyp sałatkę orzeszkami i czarnym sezamem, a następnie udekoruj posiekaną papryczką chili.
Wskazówka
Kuskus perłowy możesz zastąpić kuskusem instant, a ugotowaną fasolę edamame - edamame z puszki.
ID przepisu: 1581
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej