

Sałatka z rukoli z melonem i prosciutto
Słodki melon, kremowa gorgonzola, wyraziste prosciutto i pieprzna rukola - tak powstaje przepyszna letnia sałatka. Głębi umami dodaje jej dressing na bazie oliwy, miodu i Sosu sojowego Kikkoman o obniżonej zawartości soli. Idealna na lekki lunch lub przystawkę z klasą.
Przygotowanie
Krok 1

1 dojrzały melon
Melona przekrój na pół i usuń pestki. Użyj łyżki, żeby wydrążyć miąższ i uformować z niego kulki albo pokrój go w kostkę. Przełóż melona do miski.
Krok 2

100 g sera gorgonzola – 100 g prosciutto crudo – 30 g rukoli
Gorgonzolę pokrój na kawałki. Prosciutto porwij na mniejsze kawałki. Umyj i osusz rukolę. Przełóż wszystko do miski z melonem i delikatnie wymieszaj.
Krok 3

2 łyżki oliwy z oliwek – 1 łyżeczka Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli – 1 łyżka octu balsamicznego – 1 łyżeczka miodu – 1 szczypta pieprzu – 1 łyżka glazury balsamicznej
W małej misce wymieszaj oliwę, Sos sojowy Kikkoman o obniżonej zawartości soli, ocet, miód i pieprz. Polej sałatkę dressingiem i ponownie wymieszaj. Podawaj sałatkę w wydrążonych połówkach melona, polaną glazurą balsamiczną.
ID przepisu: 1579
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej