Sałatka z rukoli z melonem i prosciutto
Sałatka z rukoli z melonem i prosciutto

Sałatka z rukoli z melonem i prosciutto

Czas ogółem 15 min
15 min Czas przygotowania

Słodki melon, kremowa gorgonzola, wyraziste prosciutto i pieprzna rukola - tak powstaje przepyszna letnia sałatka. Głębi umami dodaje jej dressing na bazie oliwy, miodu i Sosu sojowego Kikkoman o obniżonej zawartości soli. Idealna na lekki lunch lub przystawkę z klasą.

Składniki

2 porcj(e/i)
1 
dojrzały melon
100 g
sera gorgonzola
100 g
prosciutto crudo
30 g
rukoli
2 łyżki
oliwy z oliwek
1 łyżka
octu balsamicznego
1 łyżeczka
miodu
1 szczypta
pieprzu
1 łyżka
glazury balsamicznej
Wartości odżywcze (na porcję)984 kJ / 235 kcal
15 gTłuszcz
10 gBiałko
13 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

1  dojrzały melon

Melona przekrój na pół i usuń pestki. Użyj łyżki, żeby wydrążyć miąższ i uformować z niego kulki albo pokrój go w kostkę. Przełóż melona do miski.

Krok 2

100 g sera gorgonzola – 100 g prosciutto crudo – 30 g rukoli

Gorgonzolę pokrój na kawałki. Prosciutto porwij na mniejsze kawałki. Umyj i osusz rukolę. Przełóż wszystko do miski z melonem i delikatnie wymieszaj.

Krok 3

2 łyżki oliwy z oliwek – 1 łyżeczka Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli1 łyżka octu balsamicznego – 1 łyżeczka miodu – 1 szczypta pieprzu – 1 łyżka glazury balsamicznej

W małej misce wymieszaj oliwę, Sos sojowy Kikkoman o obniżonej zawartości soli, ocet, miód i pieprz. Polej sałatkę dressingiem i ponownie wymieszaj. Podawaj sałatkę w wydrążonych połówkach melona, polaną glazurą balsamiczną.

ID przepisu: 1579

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

1 dojrzały melon

Melona przekrój na pół i usuń pestki. Użyj łyżki, żeby wydrążyć miąższ i uformować z niego kulki albo pokrój go w kostkę. Przełóż melona do miski.

100 g sera gorgonzola – 100 g prosciutto crudo – 30 g rukoli

Gorgonzolę pokrój na kawałki. Prosciutto porwij na mniejsze kawałki. Umyj i osusz rukolę. Przełóż wszystko do miski z melonem i delikatnie wymieszaj.

2 łyżki oliwy z oliwek – 1 łyżeczka Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli1 łyżka octu balsamicznego – 1 łyżeczka miodu – 1 szczypta pieprzu – 1 łyżka glazury balsamicznej

W małej misce wymieszaj oliwę, Sos sojowy Kikkoman o obniżonej zawartości soli, ocet, miód i pieprz. Polej sałatkę dressingiem i ponownie wymieszaj. Podawaj sałatkę w wydrążonych połówkach melona, polaną glazurą balsamiczną.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.