

Sałatka z awokado, bobu i winogron
Pełna smaku sałatka idealna na lato, w której słodkie winogrona, kremowe awokado i delikatny bób łączą się z chrupiącymi orzechami włoskimi i wyrazistym sosem chimichurri. Sałatkę możesz serwować jako danie główne albo dodatek do lunchu czy dań z grilla.
Przygotowanie
Krok 1

300 g bobu – 1 awokado
Krótko gotuj bób, aż stanie się miękki, ale zachowa jędrność. Obierz go ze skórki. Awokado pokrój w plasterki.
Krok 2

300 g czerwonych winogron – 50 g orzechów włoskich – 100 g roszponki – ½ pęczek świeżej mięty – ½ pęczek świeżej pietruszki – 1 gałązka świeżego oregano
W misce wymieszaj awokado, bób, winogrona, orzechy włoskie, roszponkę i zioła.
Krok 3

1 ząbek czosnku – ½ papryczki chili – ½ pęczek świeżej pietruszki – 1 gałązka świeżego oregano – 3 łyżki oliwy z oliwek – 2 łyżki Naturalnie warzony bezglutenowy sos sojowy Tamari Kikkoman – 1 łyżka octu jabłkowego
Drobno posiekaj czosnek, chili i zioła. Wymieszaj z oliwą, Bezglutenowym sosem sojowym Kikkoman i octem jabłkowym. Polej sałatkę sosem chimichurri.
ID przepisu: 1580
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej