Sałatka z awokado, bobu i winogron
Sałatka z awokado, bobu i winogron

Sałatka z awokado, bobu i winogron

Czas ogółem 25 min
20 min Czas przygotowania
5 min Czas gotowania

Pełna smaku sałatka idealna na lato, w której słodkie winogrona, kremowe awokado i delikatny bób łączą się z chrupiącymi orzechami włoskimi i wyrazistym sosem chimichurri. Sałatkę możesz serwować jako danie główne albo dodatek do lunchu czy dań z grilla.

Składniki

2 porcj(e/i)
300 g
bobu
1 
awokado
300 g
czerwonych winogron
50 g
orzechów włoskich
100 g
roszponki
 ½ pęczek
świeżej mięty
1 pęczek
świeżej pietruszki
2 
gałązki świeżego oregano
1 
ząbek czosnku
 ½ 
papryczki chili
3 łyżki
oliwy z oliwek
1 łyżka
octu jabłkowego
Wartości odżywcze (na porcję)2.892 kJ / 691 kcal
44,3 gTłuszcz
22,5 gBiałko
65 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

300 g bobu – 1  awokado

Krótko gotuj bób, aż stanie się miękki, ale zachowa jędrność. Obierz go ze skórki. Awokado pokrój w plasterki.

Krok 2

300 g czerwonych winogron – 50 g orzechów włoskich – 100 g roszponki –  ½ pęczek świeżej mięty –  ½ pęczek świeżej pietruszki – 1  gałązka świeżego oregano

W misce wymieszaj awokado, bób, winogrona, orzechy włoskie, roszponkę i zioła.

Krok 3

1  ząbek czosnku –  ½  papryczki chili –  ½ pęczek świeżej pietruszki – 1  gałązka świeżego oregano – 3 łyżki oliwy z oliwek – 2 łyżki Naturalnie warzony bezglutenowy sos sojowy Tamari Kikkoman1 łyżka octu jabłkowego

Drobno posiekaj czosnek, chili i zioła. Wymieszaj z oliwą, Bezglutenowym sosem sojowym Kikkoman i octem jabłkowym. Polej sałatkę sosem chimichurri.

ID przepisu: 1580

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

300 g bobu – 1 awokado

Krótko gotuj bób, aż stanie się miękki, ale zachowa jędrność. Obierz go ze skórki. Awokado pokrój w plasterki.

300 g czerwonych winogron – 50 g orzechów włoskich – 100 g roszponki – ½ pęczek świeżej mięty – ½ pęczek świeżej pietruszki – 1 gałązka świeżego oregano

W misce wymieszaj awokado, bób, winogrona, orzechy włoskie, roszponkę i zioła.

1 ząbek czosnku – ½ papryczki chili – ½ pęczek świeżej pietruszki – 1 gałązka świeżego oregano – 3 łyżki oliwy z oliwek – 2 łyżki Naturalnie warzony bezglutenowy sos sojowy Tamari Kikkoman1 łyżka octu jabłkowego

Drobno posiekaj czosnek, chili i zioła. Wymieszaj z oliwą, Bezglutenowym sosem sojowym Kikkoman i octem jabłkowym. Polej sałatkę sosem chimichurri.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.