

Sałatka z czerwonej kapusty z nerkowcami i groszkiem
Kolorowa i wyrazista w smaku sałatka z czerwonej kapusty z warzywami podawana z nerkowcami, czarnym sezamem i świeżą kolendrą - a wszystko to w kremowym dressingu na bazie Sosu z chili do kimchi Kikkoman i oleju sezamowego.
Składniki
Sałatka:
Dressing:
Dodatkowo:
Przygotowanie
Krok 1

150 g czerwonej kapusty – 1 szczypta soli – 80 g marchewki – 80 g czerwonej papryki – 80 g groszku cukrowego – 1 posiekana dymka ze szczypiorem – 20 g kiełków rzodkiewki – 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
Czerwoną kapustę drobno poszatkuj, oprósz solą i delikatnie rozmasuj dłońmi, aby zmiękła. Marchewkę obierz i pokrój w cienkie paski. Czerwoną paprykę pokrój w cienkie paski, a groszek cukrowy pokrój ukośnie na mniejsze kawałki. Przełóż warzywa do miski i dodaj posiekaną dymkę, kiełki rzodkiewki i kolendrę. Wymieszaj.
Krok 2

1 łyżka Pikantny sos z papryką chili do Kimchi Kikkoman – 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z mandarynek – 1 łyżka masła orzechowego – 1 łyżka Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman – 1 łyżeczka syropu klonowego – 1 łyżeczka Przyprawa do ryżu do sushi Kikkoman (125ml) – ½ łyżki wody – 20 g orzechów nerkowca – 2 łyżeczki czarnego sezamu
W osobnej misce wymieszaj składniki na dressing: Sos z chili do kimchi Kikkoman, sok mandarynkowy, masło orzechowe, Olej sezamowy Kikkoman, syrop klonowy, Przyprawę do ryżu Kikkoman i wodę. Polej sałatkę dressingiem i dobrze wymieszaj. Podpraż orzechy nerkowca na suchej patelni i odstaw do ostygnięcia, a następnie posiekaj. Posyp sałatkę orzechami nerkowca i czarnym sezamem. Podawaj.
Wskazówka
Zamiast czerwonej papryki możesz użyć papryki żółtej lub zielonej. Czerwoną kapustę możesz zastąpić białą.
ID przepisu: 1583
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej