Sałatka z czerwonej kapusty z nerkowcami i groszkiem
Sałatka z czerwonej kapusty z nerkowcami i groszkiem

Sałatka z czerwonej kapusty z nerkowcami i groszkiem

Czas ogółem 15 min
15 min Czas przygotowania

Kolorowa i wyrazista w smaku sałatka z czerwonej kapusty z warzywami podawana z nerkowcami, czarnym sezamem i świeżą kolendrą - a wszystko to w kremowym dressingu na bazie Sosu z chili do kimchi Kikkoman i oleju sezamowego.

Składniki

2 porcj(e/i)

Sałatka:

150 g
czerwonej kapusty
1 szczypta
soli
80 g
marchewki
80 g
czerwonej papryki
80 g
groszku cukrowego
1 
posiekana dymka ze szczypiorem
20 g
kiełków rzodkiewki
2 łyżki
posiekanej świeżej kolendry

Dressing:

1 łyżka
świeżo wyciśniętego soku z mandarynek
1 łyżka
masła orzechowego
1 łyżeczka
syropu klonowego
 ½ łyżki
wody

Dodatkowo:

20 g
orzechów nerkowca
2 łyżeczki
czarnego sezamu
Wartości odżywcze (na porcję)1.086 kJ / 258 kcal
16 gTłuszcz
8 gBiałko
24 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

150 g czerwonej kapusty – 1 szczypta soli – 80 g marchewki – 80 g czerwonej papryki – 80 g groszku cukrowego – 1  posiekana dymka ze szczypiorem – 20 g kiełków rzodkiewki – 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry

Czerwoną kapustę drobno poszatkuj, oprósz solą i delikatnie rozmasuj dłońmi, aby zmiękła. Marchewkę obierz i pokrój w cienkie paski. Czerwoną paprykę pokrój w cienkie paski, a groszek cukrowy pokrój ukośnie na mniejsze kawałki. Przełóż warzywa do miski i dodaj posiekaną dymkę, kiełki rzodkiewki i kolendrę. Wymieszaj.

Krok 2

1 łyżka Pikantny sos z papryką chili do Kimchi Kikkoman1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z mandarynek – 1 łyżka masła orzechowego – 1 łyżka Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman1 łyżeczka syropu klonowego – 1 łyżeczka Przyprawa do ryżu do sushi Kikkoman (125ml) ½ łyżki wody – 20 g orzechów nerkowca – 2 łyżeczki czarnego sezamu

W osobnej misce wymieszaj składniki na dressing: Sos z chili do kimchi Kikkoman, sok mandarynkowy, masło orzechowe, Olej sezamowy Kikkoman, syrop klonowy, Przyprawę do ryżu Kikkoman i wodę. Polej sałatkę dressingiem i dobrze wymieszaj. Podpraż orzechy nerkowca na suchej patelni i odstaw do ostygnięcia, a następnie posiekaj. Posyp sałatkę orzechami nerkowca i czarnym sezamem. Podawaj.

Wskazówka

Zamiast czerwonej papryki możesz użyć papryki żółtej lub zielonej. Czerwoną kapustę możesz zastąpić białą.

ID przepisu: 1583

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

150 g czerwonej kapusty – 1 szczypta soli – 80 g marchewki – 80 g czerwonej papryki – 80 g groszku cukrowego – 1 posiekana dymka ze szczypiorem – 20 g kiełków rzodkiewki – 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry

Czerwoną kapustę drobno poszatkuj, oprósz solą i delikatnie rozmasuj dłońmi, aby zmiękła. Marchewkę obierz i pokrój w cienkie paski. Czerwoną paprykę pokrój w cienkie paski, a groszek cukrowy pokrój ukośnie na mniejsze kawałki. Przełóż warzywa do miski i dodaj posiekaną dymkę, kiełki rzodkiewki i kolendrę. Wymieszaj.

1 łyżka Pikantny sos z papryką chili do Kimchi Kikkoman1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z mandarynek – 1 łyżka masła orzechowego – 1 łyżka Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman1 łyżeczka syropu klonowego – 1 łyżeczka Przyprawa do ryżu do sushi Kikkoman (125ml) ½ łyżki wody – 20 g orzechów nerkowca – 2 łyżeczki czarnego sezamu

W osobnej misce wymieszaj składniki na dressing: Sos z chili do kimchi Kikkoman, sok mandarynkowy, masło orzechowe, Olej sezamowy Kikkoman, syrop klonowy, Przyprawę do ryżu Kikkoman i wodę. Polej sałatkę dressingiem i dobrze wymieszaj. Podpraż orzechy nerkowca na suchej patelni i odstaw do ostygnięcia, a następnie posiekaj. Posyp sałatkę orzechami nerkowca i czarnym sezamem. Podawaj.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.