

Sałatka z grillowanymi warzywami i fetą
Warzywa z grilla mają niepowtarzalny aromat dzięki temu, że były opiekane na otwartym ogniu. Najsmaczniejsze i najzdrowsze warzywa to te, na które właśnie jest sezon. Słodko-kwaśny smak pestek granatu i sera feta idealnie koresponduje w tym przepisie z sezamowo-sojowym, kremowym dressingiem.
Składniki
Dressing
Plus
Przygotowanie
Krok 1
Cukinię i batata pokrój w plastry. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Kalafiora podziel na małe różyczki.
Krok 2
Warzywa przełóż do miski. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, 3 łyżki oliwy, 3 łyżki sosu sojowego oraz skórkę z cytryny. Dokładnie wymieszaj.
Krok 3
Warzywa grilluj na mocno rozgrzanym ruszcie ok. 7 min., obracając je w trakcie. Batat będzie grillował się najdłużej - ok. 15-20 min.
Krok 4
W osobnej misce połącz sos sojowy i pastę tahini. Dodaj sok z cytryny, musztardę francuską i miód. Dokładnie wymieszaj. Dodaj oliwę, powoli wlewając ją cienką strużką i ciągle mieszając, tak aby składniki dobrze się połączyły.
Krok 5
Zgrillowane warzywa polej sosem. Dodaj pokruszoną fetę, czerwoną cebulę, orzeszki piniowe, pestki granatu oraz zioła.
ID przepisu: 1119
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej