

Sałatka na ciepło z kurczakiem mirin i dynią
Prosty przepis na sałatkę z chrupiącej sałaty z pieczoną dynią, pomidorkami koktajlowymi i ogóreczkami. Podawana ze smażonymi kawałkami marynowanego kurczaka, mirinem Kikkoman i sosem sałatkowym z olejem z prażonych nasion sezamu.
Składniki
Przygotowanie
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 200°C w opcji grzania góra/dół (180°C z termoobiegiem). Umyj dynię, pokrój miąższ w kostkę o boku 2 cm i wymieszaj z 2 łyżkami oliwy z oliwek, rozmarynem, 1 łyżką sosu sojowego, pieprzem i 2 łyżkami mirinu. Włóż dynię w marynacie do naczynia do zapiekania lub wyłóż na mały arkusz papieru do pieczenia i piecz w rozgrzanym piekarniku przez 10–12 minut.
Krok 2
Aby przygotować marynatę, wymieszaj pozostałą oliwę z oliwek, 2 łyżki sosu sojowego, tymianek, pieprz i 3 łyżki mirinu. Wymieszaj kurczaka z marynatą i odstaw na chwilę do lodówki.
Krok 3
Umyj pomidorki i ogórki, pokrój pomidorki na pół, a ogórki w cienkie plasterki lub słupki. Umyj i osusz sałatę.
Krok 4
Aby przygotować sos sałatkowy, wymieszaj musztardę, olej sezamowy, sok z cytryny, pozostały sos sojowy i pieprz, dopraw mirinem.
Krok 5
Smaż kurczaka przez 5–8 minut na nieprzywierającej patelni do zrumienienia.
Krok 6
Nałóż sałatkę z dyni, pomidorków, ogórków i kurczaka na ciepło na talerze, spryskaj sosem sałatkowym i podawaj.
Wskazówka
Zamiast dyni możesz użyć pieczonych kawałków papryki.
Aby uzyskać danie wegetariańskie, zastąp kurczaka pieczonymi stripsami wegańskimi lub tofu.
Udekoruj danie pieczoną dynią lub nasionami słonecznika.
ID przepisu: 1033
Przepis w PDF
Dziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej