Tradycyjnie zrównoważony

To już tradycja, że Kikkoman produkuje sos będący kulinarnym klasykiem, i korzysta przy tym z receptury, która pozostaje niezmienna od wieków. Ale w Kikkomanie patrzymy również w przyszłość, dlatego zrównoważony rozwój naszym priorytetem. Naturalne składniki, krótkie dystanse, przemyślane korzystanie z zasobów naturalnych i traktowanie ludzi z szacunkiem są integralną częścią naszej kultury korporacyjnej.

Krótkie dystanse

Nasze produkty trafiają do kuchni i na stoły na całym świecie. Kiedy to tylko możliwe, wybieramy dla nich jak najkrótsze trasy. Na rynki Europy, Bliskiego Wschodu oraz Afryki nasze sosy trafiają z fabryki w Holandii oraz z suszarni proszków w Niemczech. Na każdym etapie produkcji dbamy też o to, aby nie marnować żywności.

Zrównoważone pozyskiwanie surowców

Pszenicę, której używamy do produkcji, w całości pozyskujemy z Niemiec, a wodę i sól - z Holandii. W 2020 roku weszła w życie nasza Polityka Zrównoważonego Pozyskiwania Zasobów, a wraz z nią wytyczne w zakresie m.in. opakowań, drzewostanów i pozyskiwania soi.

Soja, z której produkujemy nasz sos w Europie, pochodzi ze Stanów Zjednoczonych, Kanady, Brazylii i Europy. Brazylijscy dostawcy współpracujący z Kikkomanem muszą dysponować certyfikatem ProTerra, który potwierdza, że przestrzegają wysokich standardów zrównoważonego rozwoju i odpowiedzialnej uprawy soi.

Guaranteed GMO-free

Nasze produkty muszą sprostać najwyższym standardom, jakie sami im wyznaczamy - to samo dotyczy składników, z których powstają. To dla nas naturalne, że używamy wyłącznie wolnych od GMO surowców. Nie stosujemy również żadnych konserwantów ani sztucznych barwników.

Używaj więcej, marnuj mniej

Zdecydowanie wolimy, kiedy sosy Kikkoman trafiają do szklanych butelek. To rozwiązanie służy nie tylko temu, jak smakują, lecz także środowisku. Około 63% wszystkich naszych opakowań jest szklanych. Do ich produkcji używamy szkła pochodzącego z recyklingu. Sami również oszczędzamy jak najwięcej surowców - właśnie dzięki recyklingowi. Nasze opakowania o pojemności 500 ml lub większej to zazwyczaj nadające się do recyklingu butelki PET niezawierające bisfenolu A (BPA).

Produkowane przez nas odpady składają się głównie ze szkła, plastiku, papieru i tektury. Z zaangażowaniem pracujemy nad osiągnięciem jak najwyższego poziomu recyklingu.

 

Uczciwe warunki dla wszystkich

Uczciwe i godne warunki pracy to podstawa nie tylko w zakładach należących bezpośrednio do Kikkomana. Kładziemy ogromny nacisk na to, aby nasi partnerzy przestrzegali tych samych zasad, co my. Wytyczne dotyczące zamówień opieramy na rekomendacjach United Nations Global Compact, dzięki czemu mamy pewność, że odzwierciedlają one najwyższe standardy w zakresie jakości, bezpieczeństwa dostaw, praw człowieka, warunków pracy, działań na rzecz ochrony środowiska i rozwoju biznesu.

W 2001 roku Grupa Kikkoman - jako pierwsza japońska firma - podpisała porozumienie United Nations Global Compact (UNGC), międzynarodowej inicjatywy działającej na rzecz zrównoważonego biznesu.

Zrównoważone zakłady produkcyjne

Od 2001 roku stale ograniczamy zużycie prądu, gazu i wody w naszym zakładzie produkcyjnym w Europie - jednocześnie zwiększając wolumeny produkcji. Już teraz pozyskujemy 100% naszej energii elektrycznej z odnawialnych źródeł energii (wiatru i słońca), a także korzystamy z lokalnych zasobów wodnych.

Produktem ubocznym w procesie wytwarzania sosu sojowego są tak zwane „ciastka sojowe”, które przekazujemy gospodarstwom rolnym jako wartościową paszę dla zwierząt.

 

Zrównoważony rozwój to nasz cel

Grupa Kikkoman stara się działać w sposób jak najbardziej zrównoważony na wszystkich polach. W ramach “Global Vision 2030” określiliśmy w 2018 roku nasze zasady i wytyczne w zakresie zrównoważonych działań. Globalnym celem naszej firmy do roku 2030 jest ograniczenie emisji CO2 o ponad 50% oraz ograniczenie zużycia wody na jednostkę produkcji o ponad 30%. Celujemy również w uzyskanie wskaźnika recyklingu na poziomie 100%!

W oparciu o długoterminowe cele zdefiniowane w ramach porozumienia paryskiego pracujemy nad redukcją emisji CO2 i dążymy do osiągnięcia zerowej emisji CO2 netto do 2050 roku. Wyznaczamy też cele we współpracy z inicjatywą Science Based Targets (SBTi).

Kiedy mowa o zrównoważonym rozwoju, stawiamy na transparentność. Grupa Kikkoman publikuje raporty na platformie CDP, na której osiągnęła rating A- w kategoriach dotyczących zmian klimatu oraz rating A w zakresie bezpieczeństwa wodnego.

A ponieważ „zrównoważony rozwój” oznacza dla nas przede wszystkim uczciwość i szacunek w stosunku do innych ludzi, regularnie poddajemy się audytowi Sedex Members Ethical Trade Audit (SMETA), który potwierdza, że Kikkoman hołduje najwyższym standardom w zakresie warunków pracy oraz zarządzania bezpieczeństwem, higieną i ochroną środowiska. SMETA to jedna z najczęściej stosowanych metodyk audytu zrównoważonego i etycznego postępowania w firmach na całym świecie.

Odkryj więcej

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy. Brzmi dobrze?

Do newslettera