Wege burger z jackfruitem w sosie teriyaki

Czas ogółem 30 min
30 min Czas przygotowania

Składniki

4 porcj(e/i)
1 
puszka zielonego chlebowca (jackfruita) w zalewie
1 
cebula biała
5 łyżki
oliwy
przyprawy: papryka wędzona, czosnek granulowany, imbir
3 
cebule czerwone
1 łyżeczka
brązowego cukru
2 łyżki
czerwonego wina wytrawnego
4 
bułki na burgery
4 
duże liście sałaty
1 
duży pomidor (np. malinowy)

Opcjonalnie:

3 
ogórki konserwowe pokrojone w plastry
Wartości odżywcze (na porcję) 1720 kJ  /  411 kcal

Przygotowanie

Krok 1

Białą cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na 1 łyżce oliwy.

Krok 2

Chlebowca odsączyć, następnie poszarpać widelcem. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać chlebowca i smażyć kilka minut. Następnie dodać marynatę teriyaki, przyprawy oraz podsmażoną cebulę. Smażyć kolejne kilka minut.

Krok 3

W międzyczasie pokroić czerwoną cebulę w plastry i podsmażyć na 1-2 łyżkach oliwy do zarumienienia. Dodać cukier i smażyć jeszcze 2 minuty. Dodać wino. Smażyć do czasu całkowitego odparowania płynu.

Krok 4

Pomidora pokroić w plastry.

Krok 5

Każdą bułkę przekroić na pół i nadziać kolejno: chlebowcem, sałatą, pomidorem, cebulą czerwoną (oraz opcjonalnie ogórkami).

ID przepisu: 982

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Białą cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na 1 łyżce oliwy.

Chlebowca odsączyć, następnie poszarpać widelcem. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać chlebowca i smażyć kilka minut. Następnie dodać marynatę teriyaki, przyprawy oraz podsmażoną cebulę. Smażyć kolejne kilka minut.

W międzyczasie pokroić czerwoną cebulę w plastry i podsmażyć na 1-2 łyżkach oliwy do zarumienienia. Dodać cukier i smażyć jeszcze 2 minuty. Dodać wino. Smażyć do czasu całkowitego odparowania płynu.

Pomidora pokroić w plastry.

Każdą bułkę przekroić na pół i nadziać kolejno: chlebowcem, sałatą, pomidorem, cebulą czerwoną (oraz opcjonalnie ogórkami).

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04
05

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.