

Wołowina stir-fry w sosie teriyaki z orzechami nerkowca i ryżem jaśminowym
To danie jest dla miłośników kuchni azjatyckiej. Delikatna wołowina i warzywa są smażone w woku metodą stir-fry, co pozwala na szybkie gotowanie i zachowanie wszystkich składników odżywczych. Sos teriyaki i chili dodają pikantnego, wyrazistego smaku.
Składniki
Przygotowanie
Krok 1

250 g wołowiny (polędwicy lub antrykotu)
Wołowinę pokroić w bardzo cienkie plastry, następnie na mniejsze kawałki.
Krok 2

120 g ryżu jaśminowego
Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Krok 3

1 kawałek świeżego imbiru (ok. 5 g) – 1 ząbek czosnku – ½ czerwonej papryki (ok. 80 g) – ½ żółtej papryki (ok. 80 g) – ½ łyżeczka żółtej papryczki chilli (ok. 7 g) – ½ łyżeczka czerwonej papryczki chilli (ok. 7 g)
Imbir oraz czosnek obrać ze skórki i drobno posiekać. Papryczki chilli pokroić w cienkie plastry. Papryki pokroić w paski.
Krok 4

½ łyżka oleju – 2 ½ łyżki Sos Teriyaki z tostowanym ziarnem sezamowym Kikkoman
Rozgrzać wok, dodać ½ łyżki oleju, imbir i czosnek. Krótko podsmażyć, następnie dodać mięso. Krótko smażyć z każdej strony. Dodać 2,5 łyżki sosu teriyaki z prażonym sezamem Kikkoman. Wymieszać, krótko podsmażyć i zdjąć z patelni.
Krok 5

½ łyżka oleju – 1 ½ łyżka Sos Teriyaki z tostowanym ziarnem sezamowym Kikkoman – 30 g orzechów nerkowca – 2 łyżki pędów bambusa
Na tej samej patelni rozgrzać ½ łyżki oleju, dodać pokrojone papryki, papryczki chilli, nerkowce i pędy bambusa. Krótko smażyć cały czas mieszając. Dodać 1,5 łyżki sosu teriyaki z prażonym sezamem Kikkoman. Wymieszać, krótko podsmażyć. Dodać z powrotem wołowinę i wymieszać. Zdjąć z palnika.
Krok 6

1 kilka listków kolendry – 1 limonka – 1 łyżeczka sezamu
Podawać z ryżem, udekorowane listkami kolendry, sezamem i połówką limonki.
Wskazówka:
Jeśli lubisz bardzo pikantne smaki, dodaj więcej czerwonej papryczki chilli.
ID przepisu: 1173
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej