Wołowina stir-fry w sosie teriyaki z orzechami nerkowca i ryżem jaśminowym
Wołowina stir-fry w sosie teriyaki z orzechami nerkowca i ryżem jaśminowym

Wołowina stir-fry w sosie teriyaki z orzechami nerkowca i ryżem jaśminowym

4,8 5 Oceny
Czas ogółem27 min
15 minCzas przygotowania
12 minCzas gotowania

To danie jest dla miłośników kuchni azjatyckiej. Delikatna wołowina i warzywa są smażone w woku metodą stir-fry, co pozwala na szybkie gotowanie i zachowanie wszystkich składników odżywczych. Sos teriyaki i chili dodają pikantnego, wyrazistego smaku.

Składniki

2 porcj(e/i)
250 g
wołowiny (polędwicy lub antrykotu)
120 g
ryżu jaśminowego
1 kawałek
świeżego imbiru (ok. 5 g)
1 
ząbek czosnku
 ½ 
czerwonej papryki (ok. 80 g)
 ½ 
żółtej papryki (ok. 80 g)
 ½ łyżeczka
żółtej papryczki chilli (ok. 7 g)
 ½ łyżeczka
czerwonej papryczki chilli (ok. 7 g)
1 łyżka
oleju
30 g
orzechów nerkowca
2 łyżki
pędów bambusa
1 kilka
listków kolendry
1 
limonka
1 łyżeczka
sezamu
Wartości odżywcze (na porcję)2635.9 kJ / 629.5 kcal
19,2 gTłuszcz
36 gBiałko
77,2 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

250 g wołowiny (polędwicy lub antrykotu)

Wołowinę pokroić w bardzo cienkie plastry, następnie na mniejsze kawałki.

Krok 2

120 g ryżu jaśminowego

Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Krok 3

1 kawałek świeżego imbiru (ok. 5 g) – 1  ząbek czosnku –  ½  czerwonej papryki (ok. 80 g) –  ½  żółtej papryki (ok. 80 g) –  ½ łyżeczka żółtej papryczki chilli (ok. 7 g) –  ½ łyżeczka czerwonej papryczki chilli (ok. 7 g)

Imbir oraz czosnek obrać ze skórki i drobno posiekać. Papryczki chilli pokroić w cienkie plastry. Papryki pokroić w paski.

Krok 4

 ½ łyżka oleju – 2 ½ łyżki Sos Teriyaki z tostowanym ziarnem sezamowym Kikkoman

Rozgrzać wok, dodać ½ łyżki oleju, imbir i czosnek. Krótko podsmażyć, następnie dodać mięso. Krótko smażyć z każdej strony. Dodać 2,5 łyżki sosu teriyaki z prażonym sezamem Kikkoman. Wymieszać, krótko podsmażyć i zdjąć z patelni.

Krok 5

 ½ łyżka oleju – 1 ½ łyżka Sos Teriyaki z tostowanym ziarnem sezamowym Kikkoman30 g orzechów nerkowca – 2 łyżki pędów bambusa

Na tej samej patelni rozgrzać ½ łyżki oleju, dodać pokrojone papryki, papryczki chilli, nerkowce i pędy bambusa. Krótko smażyć cały czas mieszając. Dodać 1,5 łyżki sosu teriyaki z prażonym sezamem Kikkoman. Wymieszać, krótko podsmażyć. Dodać z powrotem wołowinę i wymieszać. Zdjąć z palnika.

Krok 6

1 kilka listków kolendry – 1  limonka – 1 łyżeczka sezamu

Podawać z ryżem, udekorowane listkami kolendry, sezamem i połówką limonki.

Wskazówka:

Jeśli lubisz bardzo pikantne smaki, dodaj więcej czerwonej papryczki chilli.

ID przepisu: 1173

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

250 g wołowiny (polędwicy lub antrykotu)

Wołowinę pokroić w bardzo cienkie plastry, następnie na mniejsze kawałki.

120 g ryżu jaśminowego

Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

1 kawałek świeżego imbiru (ok. 5 g) – 1 ząbek czosnku – ½ czerwonej papryki (ok. 80 g) – ½ żółtej papryki (ok. 80 g) – ½ łyżeczka żółtej papryczki chilli (ok. 7 g) – ½ łyżeczka czerwonej papryczki chilli (ok. 7 g)

Imbir oraz czosnek obrać ze skórki i drobno posiekać. Papryczki chilli pokroić w cienkie plastry. Papryki pokroić w paski.

½ łyżka oleju – 2 ½ łyżki Sos Teriyaki z tostowanym ziarnem sezamowym Kikkoman

Rozgrzać wok, dodać ½ łyżki oleju, imbir i czosnek. Krótko podsmażyć, następnie dodać mięso. Krótko smażyć z każdej strony. Dodać 2,5 łyżki sosu teriyaki z prażonym sezamem Kikkoman. Wymieszać, krótko podsmażyć i zdjąć z patelni.

½ łyżka oleju – 1 ½ łyżka Sos Teriyaki z tostowanym ziarnem sezamowym Kikkoman30 g orzechów nerkowca – 2 łyżki pędów bambusa

Na tej samej patelni rozgrzać ½ łyżki oleju, dodać pokrojone papryki, papryczki chilli, nerkowce i pędy bambusa. Krótko smażyć cały czas mieszając. Dodać 1,5 łyżki sosu teriyaki z prażonym sezamem Kikkoman. Wymieszać, krótko podsmażyć. Dodać z powrotem wołowinę i wymieszać. Zdjąć z palnika.

1 kilka listków kolendry – 1 limonka – 1 łyżeczka sezamu

Podawać z ryżem, udekorowane listkami kolendry, sezamem i połówką limonki.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04
05
06

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.