Pierogi z batatami, marchewką i szczypiorkiem

Czas ogółem 110 min
60 min Czas przygotowania
20 min Czas gotowania
30 min Czas odpoczywania

Uważa się, że nazwa „pierogi” wywodzi się z języka starosłowiańskiego i oznacza dosłownie „ucztę” lub „bankiet”. Nic dziwnego - te popularne w Europie Wschodniej faszerowane kieszonki z ciasta zdecydowanie zachęcają do biesiadowania!

Składniki

6 porcj(e/i)

Na farsz:

500 g
batatów
400 g
ricotty
1 
cytryna
3 łyżki
oleju rzepakowego

Na ciasto na pierogi:

500 g
mąki
300 ml
gorącej wody
50 ml
oleju lub masła
 ½ łyżeczka
soli

Na marchewkę i szczypiorek:

30 g
szczypiorku
1 pęczek
marchewki z natką
2 łyżki
oleju rzepakowego
1 łyżka
miodu
1 szczypta
grubo mielonego pieprzu
Wartości odżywcze (na porcję) 4169.4 kJ  /  992.4 kcal
33,4 g Tłuszcz
27,5 g Białko
138,9 g Węglowodany

Przygotowanie

Krok 1

500 g batatów – 400 g ricotty – 1  cytryna – 6 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman3 łyżki oleju rzepakowego

Bataty obierz i zetrzyj na grubej tarce.
Rozgrzej oliwę w rondlu. Smaż bataty, aż powstanie masa o kremowej konsystencji.
Umyj i osusz cytrynę.
Zetrzyj skórkę i wyciśnij sok z cytryny.
Wyciśnij nadmiar wody z ricotty za pomocą ściereczki. Wymieszaj ricottę z sosem sojowym Kikkoman oraz skórką i sokiem z cytryny.
Wymieszaj bataty z mieszanką ricotty. Pozostaw do ostygnięcia.

Krok 2

500 g mąki – 300 ml gorącej wody – 50 ml oleju lub masła –  ½ łyżeczka soli

Zagnieć składniki na ciasto. Ciasto zawiń w folię spożywczą i odstaw na 30 minut.
Ciasto będzie dość zbite, dlatego rozwałkowując je, w razie potrzeby podsypuj odrobiną mąki.
Szklanką o średnicy około 7 cm wytnij z ciasta krążki. Powinno powstać około 50 krążków.
Umieść 6 krążków na czystej powierzchni i posmaruj niewielką ilością wody.
Na środek każdego krążka nałóż łyżkę nadzienia. Złóż, tworząc półokrąg.
Zaczynając od środka, dociśnij do siebie krawędzie, aby je zlepić.
Staraj się unikać zamykania powietrza wewnątrz pierogów, żeby nie popękały podczas gotowania.

Krok 3

30 g szczypiorku – 1 pęczek marchewki z natką – 2 łyżki oleju rzepakowego – 1 łyżka miodu – 1 szczypta grubo mielonego pieprzu – 5 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman

Zagotuj około 2,5 l dobrze osolonej wody.
Gotuj pierogów partiami po około 5 minut.
Umyj, osusz i posiekaj szczypiorek.
Usuń natki marchewki. Część z nich włóż do wody. Drobne listki odłóż na później do dekoracji.
Marchewki umyj, obierz i przekrój wzdłuż na pół. Podsmaż na patelni na oleju rzepakowym.
Zmniejsz ogień, kiedy marchewki są wciąż jędrne i mają intensywny kolor. Zdeglasuj niewielką ilością wody.
Polej miodem i sosem sojowym Kikkoman. Dopraw pieprzem i szczypiorkiem.

Krok 4

Gotowe pierogi podawaj z marchewką i przybraniem z natki.

ID przepisu: 1191

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

500 g batatów – 400 g ricotty – 1  cytryna – 6 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman3 łyżki oleju rzepakowego

Bataty obierz i zetrzyj na grubej tarce.
Rozgrzej oliwę w rondlu. Smaż bataty, aż powstanie masa o kremowej konsystencji.
Umyj i osusz cytrynę.
Zetrzyj skórkę i wyciśnij sok z cytryny.
Wyciśnij nadmiar wody z ricotty za pomocą ściereczki. Wymieszaj ricottę z sosem sojowym Kikkoman oraz skórką i sokiem z cytryny.
Wymieszaj bataty z mieszanką ricotty. Pozostaw do ostygnięcia.

500 g mąki – 300 ml gorącej wody – 50 ml oleju lub masła –  ½ łyżeczka soli

Zagnieć składniki na ciasto. Ciasto zawiń w folię spożywczą i odstaw na 30 minut.
Ciasto będzie dość zbite, dlatego rozwałkowując je, w razie potrzeby podsypuj odrobiną mąki.
Szklanką o średnicy około 7 cm wytnij z ciasta krążki. Powinno powstać około 50 krążków.
Umieść 6 krążków na czystej powierzchni i posmaruj niewielką ilością wody.
Na środek każdego krążka nałóż łyżkę nadzienia. Złóż, tworząc półokrąg.
Zaczynając od środka, dociśnij do siebie krawędzie, aby je zlepić.
Staraj się unikać zamykania powietrza wewnątrz pierogów, żeby nie popękały podczas gotowania.

30 g szczypiorku – 1 pęczek marchewki z natką – 2 łyżki oleju rzepakowego – 1 łyżka miodu – 1 szczypta grubo mielonego pieprzu – 5 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman

Zagotuj około 2,5 l dobrze osolonej wody.
Gotuj pierogów partiami po około 5 minut.
Umyj, osusz i posiekaj szczypiorek.
Usuń natki marchewki. Część z nich włóż do wody. Drobne listki odłóż na później do dekoracji.
Marchewki umyj, obierz i przekrój wzdłuż na pół. Podsmaż na patelni na oleju rzepakowym.
Zmniejsz ogień, kiedy marchewki są wciąż jędrne i mają intensywny kolor. Zdeglasuj niewielką ilością wody.
Polej miodem i sosem sojowym Kikkoman. Dopraw pieprzem i szczypiorkiem.

Gotowe pierogi podawaj z marchewką i przybraniem z natki.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.